Články / Rozhovory

Vzala bych si masku Donalda Trumpa (Shilpa Ray)

Vzala bych si masku Donalda Trumpa (Shilpa Ray)

Kamil Terezín | Články / Rozhovory | 14.11.2015

Shilpa Ray je americká zpěvačka, která je nejčastěji spojována s Nickem Cavem – jela s ním turné jako součást doprovodné kapely a pod jeho labelem vydala svoje první album. Ku příležitosti dalšího alba Last Year's Savage se vydala na evropské turné a mimo jiné i do našich luhů a hájů. Shilpa je drobná indiánka, která když se postaví během zvukovky k mikrofonu, najednou vyroste o několik čísel, až se zvukaři ježí chlupy na krku. Shilpu jsem si odchytila v Kabinetu Múz a zeptala se jí na pár otázek.

V České republice budeš hrát podruhé sólově – jak na tebe zapůsobila první návštěva?
Češi milujou depresivní hudbu, asi tak jako absinth.

Jak začala spolupráce s Nickem Cavem?
Představil nás společnej kamarád, od tý doby jsem s ním jela pár turné, což byly pro mě prozatím ty nejzásadnější životní zkušenosti. Jedině díky němu jsem se vlastně poprvé dostala do Evropy.

Spolu s Nickem Cavem a Warrenem Ellisem jsi udělala cover písničky Kurta Weilla s textem Bertolda Brechta, Pirate Jenny. Vypadá to jako ideální předloha pro tebe…
I když mě bavilo hrát si na Pirate Jenny, nejsem úplně fanda „steam punku“. Skvělá hudba může vznikat v každým období. Kurt Weill a Bertold Brecht jsou dobrým příkladem.


Čím se živíš, když zrovna nejsi na turné, což zabírá poměrně dost času, předpokládám?
Ha! Kéž by! Ve skutečnosti pracuju pro jeden hudební klub v New Yorku a po dobu, co tam žiju, jsem vystřídala spoustu podivných prací. Turné se jednou za čas do práce přimotá, ale nijak zásadně. Nikdy jsem se bohužel neživila jen muzikou.

Co se posledního alba týče – proč zrovna maska opice?
Proč ne? Je to loňskej symbol barbarství (deska se jmenuje Last Years's Savage, pozn. a.), kdyby se mělo jednat o letošní rok, tak bych si rozhodně vzala masku Donalda Trumpa.


Příběhy, který rozebíráš na tomhle albu, jsou silné a připomínají mi texty ze starší éry – považuješ se za člověka, který se narodil do špatné doby?
Mám velkou slabost pro minulost. Ne proto, že bych byla nostalgická. Jsem spíš jednoduchej člověk. Příliš mnoho technologií ubírá umění na atraktivitě.

V médiích jsi srovnávaná se spoustou kapel/zpěvaček jako např. s Dresden Dolls, Blondie nebo dokonce s Patti Smith. Co je tvoje největší inspirace?
Srovnávaní se dělaj pro posluchače a ne pro samotnou osobu, která je srovnávaná. Chápu, že novináři musí říct něco ve smyslu „tohleto zní podobně jako něco jinýho“, jen aby posluchač pochopil hudebníkovu interpretaci. Se samotným hudebníkem to nemá nic společnýho. Mám ráda spoustu hudebních stylů a spousta z nich mě inspiruje. Koukat z okna dodávky při cestování na turné mě nabíjí poslední dobou úplně nejvíc. Evropa je krásná, až strašidelná krajina. Hlavně východní a střední Evropa na mě působí jako místo, kde by klidně v lesích mohly žít děti požírající čarodějnice.

Nedávno jsi byla na turné s Nicole Atkins a taky Sharon van Etten, obě jsou zpěvačky se stejně silným hlasem jako je tvůj – jak sis užila turné pro změnu s holkama?
Do šampónu nebo vody jsme si vzájemně lily petrolej! Dělám si srandu – obě jsou neuvěřitelně skvělý osobnosti a hudebnice. Mimo jiné jsem jela i s Jessicou Larrabee z She Keeps Bees. Většina holek má od přírody krásnej hlas. V hudebním světě samotnej hlas není považovanej za nástroj, s tím já ale nesouhlasím.

Co plány do budoucna?
No, vlastně obecně práce na novým materiálu. A hlavně se těším na spaní ve svý vlastní posteli.

Máš v současnosti nějaký oblíbený interprety?
One Prayer One Sin.

Info

Shilpa Ray (usa)
www.shilparay.net

Live:
16.11.2015 Praha, Lucerna Music Bar
17.11.2015 Trenčín, Klub Lúč
18.11.2015 Košice, Tabačka
20.11.2015 Dobříš, DK
21.11.2015 Rožnov pod Radhoštěm, T-klub

foto © Kryštof Havlice

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Margaux Sauvé (Ghostly Kisses): Příběhy posluchačů ovlivňují proces psaní

Kristina Kratochvilová 29.03.2024

Kanadská zpěvačka Margaux Sauvé je středobodem Ghostly Kisses a ve snových zvukových krajinách rozpíná příběhy o lásce, touze a ztrátě. Rozhovor.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace