Články / Reporty

Mario Bros. v akci: Giraffage & Lindsay Lowend

Mario Bros. v akci: Giraffage & Lindsay Lowend

Veronika Miksová | Články / Reporty | 09.04.2014

Natěšená i nervózní, jak jen může být novopečená matka, která vyráží oslavit tři měsíce od narození prvního potomka na koncert. Po ujištění skoro-manžela, že matka je sice důležitý, nicméně ne nepostradatelný element, vypínám laktační software a jdu se bavit.

Vylidněná a uvolněná atmosféra MeetFactory nenasvědčuje tomu, že ten večer přivítáme děti své doby, vykradače hrobů popkultury, říkejte jim, jak chcete. Poťouchle si říkám, že to vypadá spíš na večírek hudebních publicistů a fotografů zoufale se snažících urvat dobrý záběr, taky dětí sotva odrostlých základce.

Jede se podle line-upu, sotva ukořistíme drinky, zabydluje se za elektronickými hejblaty zázračné washingtonské dítě Lindsay Lowend (je to kluk, fakt). Ač dvacátník, vypadá na třináct. Proudy zvuků valících se sálem prozrazují zručnost, talent i kreativitu. EP Wind Fish je pouhou miniaturní ochutnávkou, jak přesvědčuje kaleidoskop kvetoucích zvuků, jež se derou zpod rukou mláděte v kšiltovce a černých obroučkách, nadšeně vyhazuje ruce do vzduchu a v jednu chvíli vyrazí přímo do publika. Stává se ze mě hudební pedofil. Ocitáme se u průzračného bazénu obleženého vnadnými kočičkami a ořetězenými chlápky, ze kterých stéká pižmo po litrech. Je to kopista a obtahuje už dávno načrtnuté linky, dává vzniknout svěžímu a živoucímu originálu. Zasněnost a R&B střídají plochy ze soundtracků osmdesátkových videoher. Před očima mi do západu slunce ujíždí elegantní dlouhé kabrio... americká ptáčata se zlehka osahávají na parketu a spouští příjemné reminiscence na vlastní telecí léta propařená na parketu. Ke konci už Lowendovi věřím, že mezi jeho oblíbené klasické skladatele patří „impresionista“ Debussy.

Sál se konečně trochu zalidní a rozehřeje pro milovníka pizzy Giraffage (a.k.a. Charlie Yin), kterého jste v Praze mohli slyšet před třemi lety v komornějším prostředí dejvické kavárny Potrvá. Vlastní tvorbu z alb Needs, Comfort a EP Pretty Things prokládá sanfranciský rodák bootleg remixy profláknutých i méně známých songů v hávu dream popu, chilloutu a dalších moody stylů. I přes rutinnější vystupování si klestí cestu k publiku i díky perfektní video projekci. Barevné rastrové tapety, kultovní nintendovská Mario Bros. partička, omeleta v životní velikosti, Frida Kahlo, manga i karate jeptišky. Proudy světel probouzí jaro i něhu pro 21. století. Do téhle noci jsem neznala nikoho, kdo by dokázal udělat poslouchatelný remix z Party in the U.S.A. od Miley Cyrus. A co to neslyším... hitoví Stardust a jejich Music Sounds Better with You? Janet Jackson a Someone to Call My Lover... holy shit... třešinka Dreams od pravěkých Irčanů Cranberries provází až k pomyslnému vyvrcholení. Upřímně, nebudu vás unavovat seznamem všech remixů, snad jen že do hledáčku se dostal i The-Dream, kterému Giraffage věnoval celé album. Kromě vlastní produkce je The-Dream spoluautorem pecky Umbrella od Rihanny nebo Single Ladies od Beyoncé (ano, napsal i něco pro Justina Biebera a jeho dívka se jmenuje Nivea!!!, ale to nevadí).

Fajnový jarní mash-up večírek. Luigi Lowend i Mario Giraffage pohnuli naší zkamenělou duší a provětrali zatuchlý pražský ozón. I na princeznu Broskvičku se dostalo – mladinká Američanka vyskočila na pódium a její noční stolek už zdobí momentka s Giraffagem. Sladké sny.

Info

Giraffage (us) + Lindsay Lowend (us)
6. 4. 2014, MeetFactory, Praha

Autorka provozuje blog Vintagecut85.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Ztracené zvuky (claire rousay)

Julia Pátá 27.05.2024

Moje pozornost se přesune na jméno Elliotta Smithe. Místy je překrývá bledě modrý fender, který jemnými arpeggii a ojedinělými akordy objímá ambientní podkres.

Pečlivě organizovaný chaos (RuinsZu)

Kryštof Kočtář 26.05.2024

„Na cos to sakra přišel? Už zvukovka mi málem urvala hlavu!“ vítal mě před koncertem RuinsZu v Paláci Akropolis známý. Tedy alespoň myslím.

Fantasy v kulisách hororu (Jeden kmen + Ďyvina + Budeč)

Kryštof Kočtář 21.05.2024

Drnčivé legato niněry, bezpočet fléten sytících sál tančivým pískáním, ale také všemožné samply a moderní elektronika. V nové Melodce.

Vibrující kosti (Bell Witch)

Marek Hadrbolec 20.05.2024

Ticho nikdy není tak hlasité, jako když Jesse Shreibmann zkříží paličky nad hlavou před dalším úderem do bicích.

Jak v Motownu nezestárnout (Danny Brown)

Michal Smrčina 19.05.2024

Show je vizuálně strohá, blikačky, nic moc navíc, Brown má specifické charisma a pozornost poutá sám o sobě.

Punkom slobode na stope (Chorobopop)

Jakub Veselý 06.05.2024

Počas koncertu Ctib prezentoval myšlienku o skutočnej definícii punku, polemiku o o význame životného štýlu, ktorý nedefinuje len tvrdá hudba.

Skrýt se v tygřím obleku (Raein)

Marek Hadrbolec 02.05.2024

Raein se před Kabinetem Múz pomyslně svlékají donaha a dávají se všanc. Lidi se nedočkavě chytají cizích slov a známých melodií.

Nothing Works (Declan McKenna)

Eva Karpilovská 29.04.2024

Britský písničkář Declan McKenna se po dvou letech vrátil do Prahy, s rozrostlou kapelou zahrál tentokrát v prostorném holešovickém klubu SaSaZu.

Rezignace v nejlepším smyslu slova (Still House Plants)

Alžběta Sadílková 28.04.2024

Koncert Still House Plants se odehrál jen pár dní poté, co si jejich nejnovější deska na serveru Pitchfork vysloužila označení Nejlepší nová hudba.

Panorama války nad městem (Mayssa Jallad)

Filip Peloušek 28.04.2024

Příběh vyprávěný mezi písněmi je temnější a temnější. Oči mi jen těkají mezi drobnou zpěvačkou naprosto ponořenou do hudby a panoramatem města za ní.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace