Články / Recenze

Post-apokalyptický ambient aneb Yeule je späť

Post-apokalyptický ambient aneb Yeule je späť

Ema Klubisová | Články / Recenze | 17.03.2022

Trochu temné, trochu sci-fi, ale hlavne veľa kvality. Novinka Glitch Princess je druhou štúdiovkou z dielne non-binary hudobného projektu Yeule, ktorí vytvárajú celkom nový alternatívny vesmír. Ich charakteristický podmanivý, bohato navrstvený zvuk nás vtiahne do post-gender vesmíru „harawayovských“ protagonistov Nat Cmiel.

Depresia, prázdnota a láska predstavujú nosné pilieri albumu. Na prvý pohľad pôsobí Glitch Princess ako syntéza ranej tvorby Grimes, estetiky Chromatics a minimalistickej výpravnosti ambientu. Ich krehká a intímna, no paralelne veľmi expresívna až surová výpoveď výrazne zintenzívňuje zážitok z počúvania. Oproti ich debutu Serotoninu II je Glitch Princess konzistnejšia a Yeule sú otvorenejší než kedykoľvek predtým. Textovo aj hudobne.

Zaujímavý je prvý track My Name Is Nat Cmiel, ktorý je niečo ako seba predstavenie alebo audiálny Tinder profil, podložený nepravidelnými zvukmi synťáku. Nat nám odkrýva kúsok seba a udáva kurz dominantnej temnej, post-apokalyptickej atmosféry albumu. Yeule sa neboja pracovať s postavou, ktorá nezapadá do štandardných spoločenských škatúľ. V ich svete veci nie sú len čierno-biele. Nat v texte zaostrujú aj na problematiku genderu a ukázujú, že človek nemusí byť iba jedno alebo druhé. Možnosti šedej zóny sú nekonečné.

Praskavý zvuk glitch-popu krásne dopĺňajú inštrumentálne vsuvky anglického producenta Dannyho L. Harlea (spolupracoval s Caroline Polachek alebo Charli XCX), ktorý sa s Yeule podieľal na siedmich trackoch. Sila tohto tandemu sa odzrkadlila aj v tracku Eyes, ktorý brilantne spája zámerne ignorované intonačné prešľapy Yeule, prvky kinematografickej hudby a piano. Výsledkom je nedokonalo dokonalá symbióza, robiaca nielen Eyes, ale aj zvyšné tracky unikátnymi.

Z davu vytŕča aj posledný track The Things They Did for Me Out of Love, no ten sa kvôli svojej dĺžke objavuje iba v digitálnej verzii. Takmer päťhodinový dark ambient je dosť neobvyklým zakončením albumu, no nič prvoplánové by sme od Yeule ani čakať nemohli. Ak poslucháč hľadá niečo do uší pri učení, čítaní alebo potrebuje nachvíľu vypnúť, tento track je ideálnou voľbou.

Aj vďaka tým správnym spoluprácam je Glitch Princess niečo ako inovatívnejšia verzia Serotoninu II, na ktorom Yeule pracovali sólo. Zvuk Glitch Princess je o niečo pestrejší, pričom je poslucháčovi textovo aj hudobne bližšie. Yeule dokázali, že menej je niekedy viac a nedokonalosti sa nakoniec môžu stať prednosťami.

Info

Yeule – Glitch Princess (Bayonet, 2022)
Bandcamp interpretky

foto © Wanjie Li

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

The Smile zas pláčou nad lidským egem

Žofie Křížková 02.06.2024

The Smile se nejmenují po ničem, co by mělo pozitivní konotace. Naopak. Skupina je statementem vůči manipulativním, neupřímným úsměvům kolem nás.

Když bozi zestárnou (Těžké duše)

Martin Zoul 20.05.2024

Klíčovým problémem se jeví být odfláklá konstrukce ústředního hrdiny, jehož duševní obzor shrnuje podtitul O čem sní stárnoucí bílí muži.

Nepřestat křičet! (Doodseskader)

Klára Šajtarová 14.05.2024

Tvorba Doodseskader je jako palimpsest odhalující nové vrstvy s každým dalším poslechem. Tady se překračují hranice žánrů, tady uchvacují zdánlivě neslučitelné elementy.

Prosba o záchranu s příchutí nostalgie (Green Day)

Fí Poláchová 05.05.2024

Na předchozí nahrávce se snažili posluchače pobavit experimentováním s různými žánrovými prvky, kdežto u Saviors se vrátili k punkrockovým kořenům, hutným kytarovým riffům a intenzivním bicím.

Spolupráce, o tom to je (Lyrical Lemonade)

Tereza Bartusková 30.04.2024

Z internetového blogu, zaměřeného na chicagskou hudební scénu, vytvořil jeho zakladatel Cole Bennett během jedné dekády Lyrical Lemonade, jak ho známe dnes.

Superhrdinský noir (Inkognito)

3DDI3 27.04.2024

Zack Overkill je klasický noirový protagonista, který zahání depresi vzpomínkami na staré dobré časy a užíváním silných drog.

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace