Články / Recenze

Příliš přísný na The Dodos?

Příliš přísný na The Dodos?

Martin Pípal | Články / Recenze | 24.02.2015

OHODNOŤTE DESKU

Muzikanti to znají. Stojíte ve zkušebně nebo ve studiu na víkendovém soustředění a v určitém okamžiku, kdy se kapela sehraje a čas přestane existovat, sypete z rukávu jeden nápad za druhým a na konci té jízdy zjistíte, že máte spoustu vzrušujících skladeb na novou desku. Ale co když jste zrovna jednu v tom samém studiu právě domíchali? Takové dilema museli řešit i The Dodos, kteří po předloňském Carrier přicházejí po necelém roce a půl s novinkou Individ, zaznamenanou na pásky v témže období, jako její předchůdce.

Pulzující kytarové riffy, přechody bicích zuřící jak elektronické beaty, nedešifrovatelné rytmy. Všechny klíčové atributy nápaditého indie folkového dua ze San Francisca na albu nacházím a s rostoucí pompézností a rozmáchlostí slyším i sebevědomý tah do bran stadiónů, kam mají obě epické skladby z úvodu nahrávky namířeno. Proč ale musím čekat na první zapamatovatelný okamžik až do přemostění ve třetím kusu Bubble a na nosnou melodii až do refrénu čtvrté Competition? Proč se nejlepší písní celé kolekce stává Darkness, skladatelsky precizní a pomalu plynoucí song, proti němuž působí někteří jeho sprintující kolegové jako prvoplánové vypalovačky? To jsou otázky, které vyvažují prvotní nadšení z energických, ale mnohdy velmi jednoduchých a nedotažených písní. Zejména projev a frázování vokálů by sneslo kapku experimentování, aby na moment vytrhlo z rutinního rozsahu a barvy Longova hlasu. Přesto deska baví a klusá kupředu, hnána fascinující prací perkusisty Logana Kroebera, který v mžiku připomene, že počty do osmi nemusí být taková sranda, jak se může zdát. Tak proč si to, sakra, nechci poslechnout celé znova?

Někteří lidé často nechápavě kroutí hlavou nad tím, že The Dodos ještě nedosáhli hvězdného statusu některých žánrových souputníků. Rok starý koncert v pražském Pilotu možná nabízí jednoduchou odpověď. Špatně nazvučený, poloprázdný sál s nervózně působícími hudebníky na pódiu rozhodně nevytvářel dojem nevšedního hudebního zážitku, jaký bych po poslechu desek očekával. Jestli byl na vině zvuk, únava z nekonečného objíždění evropských klubů, anebo zcela jiné důvody, budeme mít možnost zjistit v květnu v Rock Café, kde se chlapíci do třetice představí pražskému publiku. Pokud se Meric Long v závěru The Tide táže "Is this the right time or should I wait for it?", já bych se v případě vydání nového materiálu přikláněl k vyčkávání a třídění zrna od plev, aby další deska nebyla pouze velmi dobrá, ale výborná. A že jsem na The Dodos příliš přísný? To já na své lásky vždycky.

Info

The Dodos – Individ (Polyvinyl, 2015)
www.dodosmusic.net

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Nepřestat křičet! (Doodseskader)

Klára Šajtarová 14.05.2024

Tvorba Doodseskader je jako palimpsest odhalující nové vrstvy s každým dalším poslechem. Tady se překračují hranice žánrů, tady uchvacují zdánlivě neslučitelné elementy.

Prosba o záchranu s příchutí nostalgie (Green Day)

Fí Poláchová 05.05.2024

Na předchozí nahrávce se snažili posluchače pobavit experimentováním s různými žánrovými prvky, kdežto u Saviors se vrátili k punkrockovým kořenům, hutným kytarovým riffům a intenzivním bicím.

Spolupráce, o tom to je (Lyrical Lemonade)

Tereza Bartusková 30.04.2024

Z internetového blogu, zaměřeného na chicagskou hudební scénu, vytvořil jeho zakladatel Cole Bennett během jedné dekády Lyrical Lemonade, jak ho známe dnes.

Superhrdinský noir (Inkognito)

3DDI3 27.04.2024

Zack Overkill je klasický noirový protagonista, který zahání depresi vzpomínkami na staré dobré časy a užíváním silných drog.

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace