Články / Offtopic / / Komix

Samá voda (Liga spravedlnosti 3: Trůn Atlantidy)

Samá voda (Liga spravedlnosti 3: Trůn Atlantidy)

3DDI3 | Články / Offtopic / / Komix | 30.04.2016

„Já jsem váš král!”

V minulém díle sebral Superman rozum do hrsti a vzal vrabce (ehm) v hrsti místo holuba na střeše, vybodl se na Lois Laneovou, před kterou se musel hloupě přetvařovat, a sbalil Wonder Woman, která nejenom lépe vypadá, ale ještě si s ní může… dát páku a zapotit se u toho. Do romantického cvrlikání se ovšem vylije do Bostonu, Gothamu a Metropolis oceán a do ulic vyrazí zubaté obojživelné stvůry, co chtějí všechny sníst. Kniha je rámcově rozdělena do dvou poměrně uzavřených příběhů - Tajemství Cheetah a titulní Trůn Atlantidy. První příběh je soustředěný na prokletou kamarádku Wonder Woman, která nyní ohrožuje celou Ligu spravedlnosti, druhý na bájnou Atlantidu, Aquamena a jeho bratra, který chce souš zavlažit více, než je záhodno. Není nad vykrádačku Čapkovy Války s mloky.

„Není to můj národ!”

Krom prvotřídní kresby Tonyho S. Daniela nabízí Tajemství Cheetah rozpracování interních/intimních vztahů v lize (Batman se dívá) a příběh soustředěný především na Wonder Woman. Týmová dynamika je propracovanější. Green Lanthern zachraňuje někde něco jiného, takže tu není přeplněno. Džungle je vizuální pastvou pro oči stejně jako Cheetah i Diana, které S. Daniel ztvárňuje s neuvěřitelným detailem. Dějový oblouk je překvapivě funkční a nese v sobě pozoruhodný zvrat, který by bylo dobré později rozpracovat. Geoff Johns se konečně našel a napsal rozumný, poměrně uzavřený příběh, za který se konečně nemusí stydět. Trůn Atlantidy patří k tomu nejlepšímu, co Liga spravedlnosti ve vesmíru New 52 nabízí. Nechtěný útok suchozemců na moře, s decentním ekologickým přesahem, Aquamenův vnitřní konflikt a bombastické akční sekvence se zabijáckým Hawkmanem fungují na jedničku. Reisova kresba s neuvěřitelným smyslem pro detail vyniká právě na bitevních dvojstranách. Výborný pocit trochu kazí „šokující odhalení”, kde Johns zabíjí příběh laciným zvratem, ale k závěru už pak dojde poměrně uspokojivě.

„Můj otec už tu není a nemůže nikoho varovat.”

Znovu zamrzí zkratkovité vysvětlování, ale hlavní dějová linie je poměrně plynulá a dává smysl i bez znalosti minulosti. Rodinná dynamika Atlantských bratrů. Něco málo o původu, v českých vodách téměř neznámého, Aquamena. To jsou až nečekaně výživné informace v akční smršti, která se ale neutápí v nevysvětlitelném a podráží jí nohy v podstatě jen záporák a scenárista. Vzestupná tendence je ale patrná, a pokud Muž z oceli dá, bude to příště už bez výtek a přes příště vynikající. Nová Liga spravedlnosti dostává opatrný palec nahoru a přináší velkou naději do budoucna.

„Někdy je dobro tím, čím se zdá být… dobrem.”

Nakonec z toho vychází nejlépe Aquamen, který se českému publiku konečně pořádně představuje, a to v příběhu, který patří k jeho nejlepším. Mohl by přitáhnout pozornost a dostat i u nás další sérii? Zatím těžko říct, ale když to fungovalo u Wonder Woman, proč by moderní Vodník neměl dostat svoji šanci?

Info

Tony S. Daniel, Geoff Johns, Paul Pelletier, Ivan Reis - Liga spravedlnosti 3: Trůn Atlantidy (BB/art, 2015)
www.bbart.cz/katalog.asp?id=3109

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace