Akce

Khamoro slaví plnoletost

Bengas (cz), Zuralia Orchestra (ro), Tekameli (fr)
02. 06. 2016 19:00
Palác Akropolis, Praha

Khamoro je největším a nejznámějším profesionálním romským festivalem na celém světě, pořádaným v Praze od roku 1999. Festival pravidelně nabízí jedinečné koncerty romských kapel z celého světa, výstavy, filmové projekce, taneční workshopy i odborné semináře a konference. Jádrem celého festivalu je bezpochyby romská hudba, která představuje významnou součást celosvětového kulturního dědictví, návštěvníci se počítají v tisícovkách.

Během posledního květnového týdne každoročně přináší to nejlepší z romské kultury, Khamoro se etablovalo ne jako setkání jedné komunity, ale coby celospolečenská kulturní událost. Festival už zdaleka nenavštěvují jen Romové. Na parketech tančí a v sálech se baví všichni společně – bez rozdílu věku, pohlaví a národnosti. A to je jeho hlavní poslání.

Také letos nabízí pestrý týdenní program plný zvučných jmen, který odstartuje Kharmoro párty na vltavské Náplavce. V neděli 29. května se bude tančit pod taktovkou rokycanských Le Čhavendar, slovenských Maroš Bango & Fantasy Orchestra Ladislava Rigu a legendárního německého DJ Shantela s jeho mixem elektroniky a balkánu.


Poslední květnové pondělí proběhne v Českém centru vernisáž výstavy Emílie Rigové: Archetyp – Pra Bari s vystoupením Maroše Banga. Archetyp Pra-Bari představuje autentický životní příběh Bári Raklóri, alter ega výtvarnice Emílie Rigové. Slovenská akademická sochařka vyučuje na Univerzitě Matěje Bela v Banské Bystrici. Věnuje se performancím a soše jako médiu, které dále zpracovává v grafice a videu. Hlavními tématy jejích děl jsou stíny, sny, možnost volby alter ega, romská identita a kulturní či sociální stereotypy. Pražská expozice je jako souvislý příběh, do kterého autorka zapojuje různé prvky týkající se jejího života – prostředí, v němž žije a představuje ho veřejnosti, záměrně ho však mystifikuje. Skládá, překrývá, vymazává, aby se nakonec vrátila k prapodstatě, k prapůvodu, pra bari. Rigová vytvořením značky Báriraklori jasně deklarovala svůj přístup k otázce soužití majority a minority. Jako základ přezdívky zvolila romské slovo, kterým ji doma od dětství oslovovali – Bari (velká) – a připojila raklóri - dcera neromských rodičů. Raklóri používali její předkové k vyjádření radosti při pohledu na své děti, když byly např. pěkně oblečené a učesané. Tím ukazuje synergické myšlení svých předků, které neromové nepovažovali za nepřátele, ale žili s nimi v porozumění. Proto nelze o prezentovaných dílech mluvit jen jako o „romském umění“.

Večer pak nutno zakončit v La Fabrice při poslechu současné romské hudby. Milan Kroka live band, Gipsy Casual a Shantel s Bucovina Club Orkestar jsou zárukou vynikajícího koncertu.


Muzika je nachystána i na úterý 31. května. Členové gypsy jazzového kvartetu Menil jsou skvělí muzikanti s rozmanitou hudební historií. Nejznámější je leader kapely Javier Sanchez, sólový kytarista skupiny. Ovšem ani další členové – Fred PG (rytmická kytara), Gerardo Ramos (kontrabas) a Raúl Márquez (housle) – nezůstávají v jeho stínu, skvostný gypsy jazz v jejich podání uslyšíte v Jazz Docku.


1.června je možné zhlédnout open-air uměleckou performance Emílie Rigové s názvem Na koberci. Za využití speciálně designovaného koberce s romskými motivy, který ukáže na právo a potřebu každého člověka mít svůj kousek světa, kde se může cítit v bezpečí.

A u gypsy jazzu zůstaneme i v tento den. Lucerna Music bar hostí The Rosenberg Trio, slavné nizozemské gypsy jazzmany. Kapelu, která se inspiruje hudebním stylem legendárního romského kytaristy Django Reinhardta, tvoří tři bratranci: kytaristé Stochelo a Nous'che Rosenbergovi a kontrabasista Nonnie Rosenberg.


Na tradičnější notu se bude hrát ve čtvrtek. V Paláci Akropolis to rozjedou čeští Bengas, rumunští Zuralia Orchestra a Francouzi Tekameli. Skupina Bengas patří mezi nejúspěšnější romské skupiny u nás. Koncertovala v Čechách, na Slovensku i po celé Evropě a USA. Repertoár této kapely zahrnuje čardáše, balkánský folklor, písně Romů z Ruska i Maďarska i arabské či španělské rytmy. V hudbě Zuralia Orchestra se mísí zvuky trumpet, tuby, bicích, kytary, houslí, darbuky, akordeonu, vokálů a klarinetu. Pod vedením Aurela Mirey tak vznikl jedinečný hudební žánr, v němž se prolíná tradiční romská hudba s jazzem, reggae, latinou a hudbou Orientu. V Calo, starobylém jazyku Romů ze Španělska, znamená Tekameli „miluji tě“ a tento vzkaz předávají hudebníci skupiny Tekameli dál. Jean Soler, Salomon Espinas a Julio Bermudez založili kapelu v roce 1992. V rytmu gypsy rumby a flamenca zazní písně, které hovoří o lásce k životu, rodině a bohu. Ač je skupina inspirována světoznámými Gipsy Kings, od svých vzorů se odlišuje lpěním na autenticitě romské hudby.


Mezi nejatraktivnější části festivalu patří průvod účinkujících centrem Prahy. Průvod všech umělců a profesionálních tanečních souborů, ve kterém se pravidelně schází více než 300 účinkujících, se doslova protančí a prozpívá historickým centrem Prahy v pátek. Letos se do průvodu zapojí kolem 15 amatérských tanečních souborů z celé ČR. Přijďte se podívat na úžasnou podívanou plnou pestrobarevných šatů a poslechnout si tradiční romskou hudbu z nejrůznějších koutů světa! Odpoledne bude patřit dětskému programu v Portheimce a vernisáži (Re)konceptualizace romského odboje v Goethe Institutu.

Akropole bude pokračovat hudebními giganty. The Gypsy Ensemble Giani Lincan, Russka Roma a Kočani Orkestar. Giani Lincan je jedním z nejžádanějších cimbalistů v Nizozemí, za doprovodu akordeonu, houslí a kontrabasu potěší všechny milovníky cimbálové muziky. Těšit se můžete nejen na lyrickou klasiku, ale i na rumunskou a maďarskou lidovou hudbu. Hudba, tanec, věštění, ohnivý temperament, kočovný život… To vše patřilo k tradičnímu životnímu stylu ruských Romů. Mnohé z toho najdeme i u kapely Russka Roma. Slavná se stala nejen doma – koncertovala po celém světě. Na velkém turné po USA odehrála na čtyři stovky koncertů. Vystupovala s hvězdami, jako jsou Joe Cocker a Bee Gees. Nahrála také několik duetů s umělci jako jsou Viktor Čajka, Dmitrij Malikov, Vladimir Markin a další. Kočani Orkestar, kapela, kterou založil trumpetista Naat Valiov, je jedna z nejoriginálnějších balkánských dechovek, a tak není divu, že koncertuje po celém světě. Její hudba vychází z romských melodií z různých koutů Balkánu. Kromě klasického dechovkového repertoáru od ní můžeme také slyšet funky, latinu nebo jazz. Její temperament a síla hudby dostane úplně každého.


Téměř všechny výše jmenované skupiny pak zahrají na tradičním galakoncertu v Sasazu v sobotu večer. Khamoro však nabídne i diskuze, filmové projekce a mnoho dalšího. Nenechte si ujít jeho plnoletý, 18. ročník.

Info

Khamoro 2016
29. 5. - 4. 6 2016, Praha
www.khamoro.cz
www.facebook.com/festivalkhamoro/

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Caligula's Horse v Rock Café

redakce 10.05.2024

Pochází z australského Brisbane a jsou jedním z představitelů současného progresivního metalu.

Další akce Sonitus

redakce 09.05.2024

Australská, v Londýně usazená umělkyně pomyslně navazuje na temně dubovou melbournskou mikroscénu kolem HTRK a Carly dal Forno.

Květen v Bike_Jesus

redakce 09.05.2024

Garden opening, Big|Brave a Aicher, následující noc klubové série Bite a spousta dalších pozoruhodných záležitostí.

P&J Music uvádí: Cyrus Chestnut, FlamenKora a další

redakce 08.05.2024

Díky citlivému propojení improvizované trubky a flamencové kytary s tradiční korou a vokály ze Senegalu vytváří FlamenKora nadčasovou multikulturní hudbu, která je v dnešní neklidné době vítaným balzámem.

Kreatívny trh Almara má bohatú afterparty

redakce 07.05.2024

Nádvorie a Malý Berlín ožijú vďaka novému konceptu kreatívneho trhu s kamarátskou atmosférou.

Do Prahy se vrací Sega Bodega

redakce 06.05.2024

Rozpadlé klubové beaty a introspektivní témata jsou přítomná i na jeho třetí studiové nahrávce.

Zola Jesus v MeetFactory

redakce 05.05.2024

Minimalistickému ztvárnění dominují tóny koncertního křídla a autorčin uhrančivý hlas.

Kabinet múz v květnu

redakce 04.05.2024

Redakční výběr květnových koncertů v Kabinet múz.

bar italia se vrací do smíchovské továrny

redakce 03.05.2024

Zamlžený zvuk, v němž se ozývají The Cure, Slowdive nebo Pavement, uhranul alternativní hudební scénu.

J. Bernardt uvede v Praze novou desku

redakce 02.05.2024

Charismatický muzikant s podmanivým hlasem, který se nebojí hrát si s elektronikou, popem, R&B a čímkoliv dalším, co mu přijde v hudbě pod ruku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace