Články / Seriály

Food Moon: Food Not Bombs

Food Moon: Food Not Bombs

redakce | Články / Seriály | 04.10.2020

Kvůli vládním omezením se sice ruší koncerty, ale existují závažnější problémy. Své o tom ví Žižkovská noc, která ve spolupráci s Food Not Bombs, Cross Clubem a Prostorem39 uspořádala místo festivalu alespoň podzimní sbírku na komunitní centrum Jako doma. Ta bude probíhat do 13. října. Food Not Bombs jinak vaří v průběhu roku ve všech větších městech v republice a obecně se snaží používat suroviny, které by jinak přišly vniveč, ať už od uvědomnělých restaurací nebo přímo z kontejnerů.

Zástupce žižkovského festivalu i pražské divize Food Not Bombs Marka Dočekala se ptáme na oblíbené recepty. S nadsázkou říká, že recept je jen jeden: „Nakrájet zeleninu na drobný kousky a buď je z toho salát, nebo polívka.“ Sám rád vaří různé variace na guláše a indická jídla, pro které stačí cibulovo-česnekový základ, trochu brambor či luštěnin a zeleniny, co se vejde do obrovského hrnce. Součástí klasického žižkovského menu, které Food Not Bombs podávají, je hustá polévka, pečivo, salát a čaj nebo káva. A když je čas, někdo upeče i buchtu nebo perník, na který přinášíme recept.

Žižkovská férovka neboli perník z pěti hrnků
dva hrnky polohrubé mouky
jeden hrnek cukru
jeden hrnek oleje
jeden hrnek vody nebo sojového mléka
dva prášky do pečiva
na dochucení skořice, kakao
případně i zelenina nebo ovoce (jablka, hrušky, třesně, cukety, mrkev...)

Příprava jídla:
Všechny hrnky se sesypou dohromady a podle chuti se přidá skořice a kakao. Těsto má být tekuté, ale nemusí být nutně husté. Přidá se nastrouhaná zelenina/ovoce (tak dva hrnky) a případně lze další poklást nahoru na perník. Na závěr přidáme prášek do pečiva a pečeme cca třicet minut na nejvyšší stupeň.

Info

Food Not Bombs
web organizace

Chcete se přidat do sbírky? Máte prostor, kavárnu a nebo větší objem věcí na darování? Pište na zefv@zizkovskanoc.net

foto © Mirek Buddha

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Pořadatelská: Michael Šimon (Selection)

redakce 23.05.2024

Booker Michael Šimon zve na Beth Ditto a taky doporučuje unikátní vtipnou elektroniku reflektující témata přistěhovalectví, identity a střetu kultur. Co víc?

Protokol: Brother Michael (Psymon Spine)

redakce 16.05.2024

V našem protokolu jsme vyzpovídali klávesistu a producenta Brother Michaela, abychom nahmátli hlubší kořeny kapely.

Kam na rajz s Bárou Hodonickou (Regiony)

redakce 15.05.2024

„Jedinečná atmosféra, očekávaná i naprosto náhodná setkání dělají z divadelního Hradce to jediný místo, kde v červnu chce a musí být každý,“ říká ta, která žije kulturou.

Vstupní prohlídka: Lament

redakce 13.05.2024

Apokalyptické vize i sociální kritika, poezie, u které se tančí. A dvojice Lament v naší čekárně u příležitosti aktuálního alba.

Pořadatelská: Tomáš Jarkovský (Regiony)

redakce 11.05.2024

Na jaké divadelní představení a festivaly nás pozve vášnivý divadelní nadšenec a ředitel Draku? Regiony a nejen ty.

Vstupní prohlídka: Jonathan Roy

redakce 06.05.2024

„Je to alternativní, psychedelické, popové i písničkářské. Zvláštní a zároveň cool,“ láká zpěvák. Na desku i na koncert v Kasárnách. Vstupní průklep.

Pořadatelská: Ivo Lorenc (MeetFactory)

redakce 02.05.2024

Kytarista několika brněnských kapel a produkční MeetFactory v pořadatelské rubrice.

Protokol: Alex Stephens (Strawberry Guy)

redakce 26.04.2024

Jahodový kluk se s námi podělil o nejdůležitější alba, hudební guilty pleasures a písně, u kterých pláče jeho srdce. V květnu ho uslyšíte v Praze.

Preview: Dunk!festival

redakce 25.04.2024

Lineup štandardne ponúka velikánov žánru ako This Will Destroy You, sleepmakeswaves, Emma Ruth Rundle, ako i menšie, no nemenej zaujímavé projekty z celého sveta.

Vstupní prohlídka: ||ALA|MEDA||

redakce 24.04.2024

Jejich čerstvá novinka Spectre 02 vyšla minulý týden pod labelem Brutality Garden. Už tento týden ji můžete slyšet naživo na bratislavském Sharpu, o týden později v Praze, v červenci na…

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace