Články / Moon Crew

Moon Crew #53: Bára Jurašková

Moon Crew #53: Bára Jurašková

redakce | Články / Moon Crew | 06.09.2021

Báru Juraškovou můžete znát především coby naši recenzentku. Kromě našeho plátku píše pro AlterEcho, taky studuje Teorii interaktivních médií na Masarykově univerzitě v Brně, kde zrovna startuje práci na diplomce. Kromě psaní o kultuře kulturu taky pořádá, je součástí kolektivu, který stojí za minifestivalem Hluk. Jak se seznámila s Full Moonem? A jak jí můžete pomoct s diplomkou?

Kdy a jak ses seznámila s Full Moonem?
Když jsem byla menší, nosila ho domů sestra. Líbil se mi menší formát a matný papír, celkově mě zaujalo, jak si dává záležet na grafické stránce, a postupně jsem si ho čím dál víc oblibovala, i když nejsem si jistá, jak moc jsem ho četla.

Jak se za tu dobu Full Moon změnil?
Hodně. Změnu formátu jsem vám měla trochu za zlé. Přibyly ale různé rubriky, což je super. Minimálně si z dřívějška žádné nepamatuju.

Co si ze své práce pro Full Moon pamatuješ nejvíc?
Nejvíc si pamatuju recenzi na R. A. Irrisarriho, kterou jsem psala na rodinné dovolené. Tam jsem přejížděla přímo z Pohody, a tak to bylo trochu drama. Zároveň to nebyla zrovna deska, kterou by si se mnou naši rádi poslechli u vody.

Jak důležitou roli v tvém životě hraje hudba?
O tom často přemýšlím, jestli je hudba v mém životě dostatečně zásadní, abych o ní psala a jak k tomu přistupovat. Zvlášť teď, když se věnuju hodně škole a tomu, abych se nějak uživila, a nestíhám sledovat aktuální dění tak, jak bych si představovala v ideálním světě. Každopádně je pro mě hudba důležitá. Strašně ráda chodím na koncerty, je to jedna z mála věcí, kvůli kterým klidně jezdím přes republiku sem a tam. A vždycky se na ně stoprocentně těším. A když si je užívám, hodně falešně a nahlas zpívám, to mě baví. A když mi je špatně, hudba mi dodává sebevědomí. Baví mě, že hudba dokáže být vtipná i beze slov nebo nějakého vizuálního vjemu.

Kde/na čem zrovna pracuješ?
To se váže k té nejistotě. Hrozně pomalu začínám pracovat na diplomce, která se bude věnovat tomu, jak vypadá a funguje hudební publicistika v českém prostředí. Hledala jsem téma a říkala si, jakou otázku bych chtěla vyřešit sama pro sebe? Navíc jsem zjistila, že podobných výzkumů moc není ani tady ani v zahraničí, tak je to vlastně perfektní. Můžete mi vyplnit dotazník! Jinak díky grantu můžu teď trochu pracovat pro AlterEcho, kromě článků připravujeme na podzim v Brně trojici večerů s názvem Hluk, to bude skvělý, taky to trochu zneužiju pro tu diplomku a chci tam všechny moc pozvat.

Studovala jsi Teorii interaktivních médií v Brně - co ti tahle škola dala do života?
Pořád ještě TIM studuju, spojila jsem to na magistru s mediálními studii, protože se mi zdálo, že to bude hezky fungovat dohromady, jenže výsledkem je, že se mi nedaří ničemu věnovat naplno. Studium mě obecně hodně formuje a dává mi směr, když nevím, co chci. TIM není zrovna medicína nebo práva, často jsem měla na bakaláři pocit, že do školy skoro nechodím, ale formovala moje zájmy a pohled na současnou společnost, dává studentům hodně volnosti a člověk se pak může věnovat spoustě věcem. Já si díky tomu třeba zkusila práci v divadelní produkci, což by mě před tím nikdy nenapadlo. Taky jsem díky různým nedostatkům toho oboru, se kterými se teď snad začne konečně hýbat, začala víc přemýšlet o formě vzdělávání, o tom, co funguje a co ne.

Psala jsi bakalářku o Spotify, co jsi zjistila?
Že se Spotify tváří, že podporuje studenty, ale podpoří je jen, když pracují přímo ve společnosti Spotify.

Píšeš o hudbě i na server AlterEcho. Chtěla by ses do budoucna věnovat psaní o hudbě nějak víc?
Buď ze setrvačnosti nebo by mi moje vlastní psaní muselo dávat mnohem větší smysl. Ale ráda si představuju, že jo.

Co chytáš na podzim?
Chystáme Hluk! Jinak se snažím zpomalit a mít čas i na věci, které chci dělat sama pro sebe a nemám na ně žádný deadline.

Co přeješ Full Moonu k deseti letům?
Aby ti, co se o Full Moon starají, byli pořád tak skvělí a chápaví, jako byli poslední dobou ke mně – a to jsem ještě nikoho, kromě tebe, nepoznala osobně.

Info

foto (c) se svolením Báry Juraškové

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Moon Crew #55: Michaela Peštová

redakce 01.11.2021

Míša Peštová je členkou měsíční posádky něco málo přes rok, přesto její zápal pro hudbu a psaní nabral rychle na obrátkách.

Moon Crew #54: Jiří Přivřel

redakce 04.10.2021

Rozhovor o radostech, pracovních, hudebních i osobních.

Moon Crew #52: Kubuthor

redakce 05.07.2021

Jakub Jaňura fotí pod nickem Kubuthor koncerty i portréty a vyhledává především tvrdší žánry.

Moon Crew #51: Kateřina Cumin

redakce 07.06.2021

Svérázná socioložka miluje pokřivenou elektroniku, divné festivaly a vaření.

Moon Crew #50: František Formánek

redakce 03.05.2021

Činorodý František Formánek píše o elektronice s přesahem, angažuje se v žižkovské Poustevně, sbírá fotky špatných graffiti a nadto píše básně. Představujeme.

Moon Crew #49: Adéla Polka

redakce 06.04.2021

S naší brněnskou spojkou, překladatelkou a zpěvačkou kapely Plum Dumplings si vyprávíme historky z natáčení a rozhovorů.

Moon Crew #48: Filip Švantner

redakce 01.03.2021

Znalce hlučných formací se ptáme na nejlepší kapely na světě, doporučené labely, koníčky a nevynecháme ani vzpomínání na začátky časopisu.

Moon Crew #47: Natálie Zehnalová

redakce 01.02.2021

Natálie Zehnalová je naší přeshraniční spojkou, která přispívá především reporty z berlínských galerií. Proč je dobré neustrnout na jednom místě a raději si rozšiřovat obzory? A víte, co je na…

Moon Crew #46: Petr Mareš

redakce 04.01.2021

Petr je věčný student v tom dobrém smyslu slova, publicista, který má zkušenost s nejednou redakcí v tuzemském tisku. Antropolog, politolog, hudební hledač i ideologický průzkumník.

Moon Crew #45: Zdeněk Němec

redakce 28.12.2020

Široký úsměv je poznávacím znamením dalšího člena měsíčního posádky, který s námi letí už dlouhá léta.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace