Články / Sloupky/Blogy

Šejkr #129: „see and don't see“

Šejkr #129: „see and don't see“

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 03.05.2024

Festivaly, svátky, narozeniny. Jako by toho nebylo málo samo o sobě a teď se k tomu přidalo i mistrovství světa ve snookeru. Dívat se na zelené plátno bývalo celkem kontemplativní aktivitou, přesto drama, které se na velkých stolech odehrává, letos přináší naopak ještě větší stres. Tohle má být ten vyrovnaný, střední věk?


Snooker je samozřejmě nerdy zábava, a veliká. Jak taky jinak, když se tahle kulečníková hra jmenuje podle situace, která má protivníkovi záměrně přivodit problém a složitosti? Pravidla si tady vysvětlovat nebudeme, od toho máme experty na Eurosportu, nicméně sledování doporučuji. Člověk se při tom docela dost naučí o trpělivosti, taktice a vůbec rozhodování se, teď už to jen správně aplikovat. Jenže to je právě ono, tak jako skoro vždycky. Umíme využívat zkušenosti? K čemu nám jsou simulace, když je neumíme v tu správnou chvíli použít?


Vybrat z těch mnoha small talků na Sharpu je nemožné, ostatně jen srovnat si zážitky posledních čtyř dnů minulého týdne trvá mnohem déle než obvykle. Proto tady nemůžu linkovat report, když jsem ho ještě nenapsal. Všechno bude, zatím dávejte top 5 a vydržte, ostatně ještě předevčírem jsem chtěl report z festivalu spojit s návštěvou tamní afterparty, která začíná ve stejnou chvíli jako dnešní premiéra Šejkru na Radiu 1. Spojovat se nebude, vzhledem k tomu, co všechno se nakupilo, tak snad jen v krátkosti tradiční poznámka, že pokud někdo potřebuje povzbuzení, tahle akce ho nabízí nadmíru. S tím, jak se věci dají dělat jinak, jakou atmosféru by mohly mít a jak je možno si je taky užít. Edi a Sara z Los Sara Fontan (určitě jeden z koncertů celé akce) si tam dali celé dva dny a většinou z první řady, akustický koncert Eriky Rein, Jonatána a jejich přátel přinesl okouzlující obyčejnosti a s rádoby rozzlobeností Angry Blackman si místní stokári vytřeli podlahu i strop.


Při sledování snookeru přijde člověk i na to, jak důležitou věcí je tempo, kontinuita. Rozhodně není výjimkou, když mnohem lepšího hráče (O’Sullivan potvrdí) dokáže porazit člověk, který se prostě nenechá rozhodit a jede si to svoje. Tak rychle a tak důkladně, jak je zvyklý. Upřímně, s tímhle mívám osobně taky velký problém. Kvalitu nechme stranou, ale tyhle týdny rozpůlené volnem nebo svátky jsou čiré peklo. Adaptace je klíč, ale kudy na ni? O narozeninách nemluvě. Samozřejmě se to srovná, ale trvá to. Řekneme si na Lonniem Holleym nebo na Lordu Spikeheartovi. Nebo na obou.

Dneska v osm večer tak trochu kulturní servis. Lord Spikeheart, Lonnie Holley, Mabe Fratti, Jana Kirschner, Anitta nebo Tramhaus. See And Don't See.

Info

Rozhlasový pořad Šejkr poslouchejte na Radio 1.

tracklist:
Mikahl Anthony – Vintage Collection
Mabe Fratti – Kravitz
Anitta – Funk Rave
Carl Gari & Abdullah Miniawy – The Futile Ride
Marie Queenie Lyons – See And Don't See
Lonnie Holley – Mount Meigs
Harvestman – Psilosynth
Angélica Garcia – Gemini
Moin – Lapsed
Arooj Aftab – Raat Ki Rani
Qwalia – Majolica
Ezra Collective – Ajala
Nyota Parker – In My Head
J Noa – Cenicienta
Laraaji - Daddy's Gonna Tell You No Lie
Kid Congo Powers & the Pink Monkey Birds – Silver for My Sister
Tramhaus – Beech
Lord Spikeheart – Emblem Blem ft. Talpah
Jake Long – Swamp
Staples Jr. Singers – Lost in a World of Sin
Reyna Tropical – Cartagena Céu – Raiou ft. Ladybug Mecca
Yannis & The Yaw & Tony Allen – Walk Through Fire
Sam Morton – Cry Without End (Equiknoxx Remix, part 1) Jana Kirschner – Chcela by som
Mc Yallah x Debmaster – Nzimba Zinyotta
Anitta – Cria De Favela
Kamasi Washington – Get Lit
Lee „Scratch“ Perry – I Am a Dubby ft. Marta The The – Jealous of Youth

foto © Graziela Iturbide

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #130: Family show

Michal Pařízek 17.05.2024

„It’s not big and it’s not special.“ Nevím, proč mě ten slogan takhle chytnul, ale běží mi hlavou už týden. Spolu s Pocahontas rodinou, Big Special a dalšími.

Tak daleko, tak blízko: Selina Maisch

redakce 10.05.2024

Krátká anketa pro pianistku švýcarské kapely Glaston, před pražským koncertem.

Preview: Lonnie Holley vs. Lord Spikeheart

Michal Pařízek 09.05.2024

Na smíchovském břehu proběhnou dvě akce, které stojí za to neminout, v rámci určitého zrychleného režimu snad půjde oběhnout MeetFactory i Underdogs‘. A zítra do Brna!

Vstupní prohlídka: Kee Avil

redakce 07.05.2024

Kanadská avantgardní písničkářka, producentka a kytaristka Vicky Mettler vystoupí za týden v MeetFactory. Co dělá ve volném čase a na čem nejvíce pracuje?

Donaufestival 2024: To nejlepší

redakce 01.05.2024

Donaufestival 2024 opět potvrdil komplexnost dramaturgie a genius loci historického rakouského městečka na břehu Dunaje.

Sharpe 2024: To nejlepší

redakce 29.04.2024

Odjíždíme dojatí a tento rok i trochu hladoví, ale rozhodně ne po zážitcích, těch máme plné kapsy.

Šejkr #128: Hlavně aby to nebylo naposledy

Michal Pařízek 19.04.2024

Tohle je Šejkr Sharpe edition, ne snad tedy úplně komplet, ale vlastně nakonec ano. V pořadu zazní hned několik ukázek z programu plus jedna motivační na závěr směřuje taky na…

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace