Články / Seriály

Track týdne: Jacob Collier – He Won’t Hold You

Track týdne: Jacob Collier – He Won’t Hold You

Karolina Veselá | Články / Seriály | 16.07.2020

"Další skladba je o osamělosti. Nemůžu pokračovat bez toho, abych řekl, že toto je velmi zvláštní čas pro všechny lidské bytosti žijící na planetě Zemi, dějí se neobvyklé věci. Jsem v karanténě deset týdnů a je to pěkně bizarní a ne vždy jednoduché. Napsal jsem píseň s názvem He Won’t Hold You, která zkoumá, jaké je to být o samotě, jak tento pocit konfrontovat a jak se s ním vyrovnat," uvádí Jacob Collier nový singl v Tiny Desk (Home) Concert den před jeho oficiálním vydáním. Interpretuje ho v intimní akustické verzi, což skladbě velmi svědčí.

O den později vyjde singl ve finální podobě, s hostující raperkou Rapsody. Ta až kazatelsky pronáší svůj part plující nad opakujícími se vokály, ve kterých se takřka nepostřehnutelně schovávají další zvučná jména jako Becca Stevens, Michael Mayo nebo Malika Tirolien. Text probouzí v citlivých duších niterné emoce, snad proto, že jsou jeho slova tak povědomá. Píseň o lásce, samotě, opuštění a poznání nezabředá do kýče, je silně lidská a ve spojení s pevným beatem a neotřelou harmonií dokonce hřejivá.

He Won’t Hold You je čtvrtým singlem z dlouho ohlášeného alba Djesse Vol. 3, které se objeví v srpnu. Djesse Vol. 1–4 je Collierův autorský projekt čtyř nahrávek, vydávaných po dobu dvou let. Každá z nich reprezentuje jednu část dne, jeden živel a soustředí se na různé žánry, přístupy a světové kultury. Djesse Vol. 3 je plné elektroniky, singly obsahují rap, R&B a soul. Původně jazzový pianista Collier má nezaměnitelný rukopis, své nápady nerecykluje, neopakuje se a rovněž se neoposlouchá. Jeho cit pro detail a neobvyklé vrstvení zvukových stop zaručují neustálé objevování nových a nových prvků.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Kam na rajz se Soňou Borodáčovou (Terén)

redakce 04.06.2024

V současné době pracuje jako intendatka platformy Terén, která propojuje divadelní oblast s dalšími nedivadelními obory a testuje hranice performativního umění. Kam nás pozve?

Protokol: Haštal Hapka

redakce 29.05.2024

Mimo jiné napsal hudbu k jednoaktové opeře pro jazzové kombo, smyčcové kvarteto a ansámbl sólistů, jejíž premiéru uvede bienále NODO. Na jaké hudbě vyrostl?

Kam na rajz s Michalem Vojcechem (Festival Habrovka)

redakce 27.05.2024

Michal Vojcech z festivalu Habrovka zve na tři letní festivaly a jeden podzimní koncert. Co to bude?

Vstupní prohlídka: Stratopilot

redakce 24.05.2024

Debutové EP odráží zkoumání okolního světa i uchování prchavých pocitů. Totéž jsme sledovali v následujícím dotazníčku.

Pořadatelská: Michael Šimon (Selection)

redakce 23.05.2024

Booker Michael Šimon zve na Beth Ditto a taky doporučuje unikátní vtipnou elektroniku reflektující témata přistěhovalectví, identity a střetu kultur. Co víc?

Protokol: Brother Michael (Psymon Spine)

redakce 16.05.2024

V našem protokolu jsme vyzpovídali klávesistu a producenta Brother Michaela, abychom nahmátli hlubší kořeny kapely.

Kam na rajz s Bárou Hodonickou (Regiony)

redakce 15.05.2024

„Jedinečná atmosféra, očekávaná i naprosto náhodná setkání dělají z divadelního Hradce to jediný místo, kde v červnu chce a musí být každý,“ říká ta, která žije kulturou.

Vstupní prohlídka: Lament

redakce 13.05.2024

Apokalyptické vize i sociální kritika, poezie, u které se tančí. A dvojice Lament v naší čekárně u příležitosti aktuálního alba.

Pořadatelská: Tomáš Jarkovský (Regiony)

redakce 11.05.2024

Na jaké divadelní představení a festivaly nás pozve vášnivý divadelní nadšenec a ředitel Draku? Regiony a nejen ty.

Vstupní prohlídka: Jonathan Roy

redakce 06.05.2024

„Je to alternativní, psychedelické, popové i písničkářské. Zvláštní a zároveň cool,“ láká zpěvák. Na desku i na koncert v Kasárnách. Vstupní průklep.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace