Články / Reporty

Úvod pro trpělivé (Colours of Ostrava 2023)

Úvod pro trpělivé (Colours of Ostrava 2023)

Veronika Mrázková | Články / Reporty | 20.07.2023

Hlavní vjem dne zachytím na příkladu Science Killer. Nečetla jsem předem anotaci, která hezky vystihla, že “v ozvěnách nekonečného reverbu snovou atmosféru občas čeří vrčící kytara…” Prostě jsem šla na novou brněnskou kytarovku, se kterou je poslech na dlouhé lokte. Vnadí, vnadí, vnadí a… vnadí. Provokovali mě, jenže songy bez vyústění, bez gradace, to je vlastně dost originální, že? Trpce jsem si uvědomila, že se chovám jako mileniálové u Lovce jelenů, a vyčkávala. A jen co jsem si vysnila, že by kytarové partě slušelo skočit v půli skladby na vyšší rychlost, šlápli do toho, tak ze 30 km/hod padesátka v obci. Ale i ta obec byla dlouhá, hodně dlouhá. Nakonec jsem byla odměněna. Náznak sóla bicích, rozvernější riffy, zlom dokonce už v půli rozlučkové… Jako když zažijete trojitou předehru, chytré!

Stejně dobré vyústění nemohu připsat Hanie Rani. Přestože nezaměnitelná polská skladatelka, pianistka a zpěvačka rozevřela aranže od intimních až po ty tanečními beaty lemované, nedokázala mě vtáhnout. Ani mi nevadilo, že se drobná postava, navíc při střídání kláves občas otočená zády k publiku, trochu ztrácí a nemám na co koukat. Ale při obměnách křehkého ambientu a hutné rytmiky jsem se neuměla zkraje festivalu adekvátně pohroužit. Přála bych si jí vidět v Gongu, ale zároveň rozhodně zvládá i velké publikum. Pozdrawiam!

Pro velké scény jsou dimenzovaní sympaťáci Garden City Movement, kterým patřila Liberty scéna po setmění. Ráda je poslouchám k vaření - může to být pro kapelu urážka? Věděla jsem, že si zaskotačím. Kuuupa světel, barev, hitů, ale po počátečním nadšení mi seplo - kloužeme po povrchu. Mezi chytlavé melodie se vkrádaly momenty nekonečných smyček, u kterých nedoceníte živou kapelu… Atmosféře nepřidalo, že se houfně migrovalo na hlavní scénu kvůli One Republic - během jejich koncertu byl zbytek areálu povážlivě opuštěný, jako by mě zapomněli po zavíračce.

Vyrovnání vah zahajovacího dne mohu přičíst N’Diaz a Tramhaus. Bretanští N’Diaz vyhráli loňský showcase v rámci Czech Music Crossroads a letos přijeli se stejnou, strhující vervou. Hybridní mix akustického seskupení, naspeedované trumpety se saxofonem a trans elektroniky působil jako živá voda. Díky!

Tramhaus pak uzavírali program Full Moon Stage a očekávání byla vysoko. Rotterdamská kapela bez debutové desky už má věhlas, který jim vyprodává zastávky po celé Evropě. A taky hodně kvalit, z nichž jedna okázale trčí nad ostatní - frontman Lukas Jansen. Samá ruka, samá noha, pavouk, co se očividně učil hýbat na klipech Mika Jaggera a pochytil všechno podstatné, včetně práce s koleny a mikrofonem. Postpunkový entertainer, kterého dokázal upozadit jen doprovodný, impozantní a děsuplný řev jedné z kytaristek. A když došlo na singl I Don’t Sweat a my se po velmi naléhavém zadání tančit rozhodli vyhovět, teprve vynikl jejich sarkastický humor. Obětovala jsem jim make-up, účes i kus boty a nelituju. Poslechněte si Make It Happen, tu kytarovou vyhrávku hodnou ověnčení, možná nabídnete i víc.

P.S.: Zatím jsem v rámci areálu nenaznala, že mají Coloursy zásadní jubileum. Při vzpomínce na svou dubnovou noční můru, kdy bylo při vstupu do Dolní oblasti všechno přeházené, jsem ráda za stálost rozvržení. Vždyť kdo by chtěl neustále studovat mapku? Nebo číst zdlouhavé vzdělávací panely o historii festivalu? Výročí se hodně omílalo, tak jsem zvědavá, jestli a čím si jej budu moci odlišit. Nějaké tipy?

Info

Colours of Ostrava
19.–⁠22. 7. 2023 Dolní Vítkovice, Ostrava
Fb událost

foto © Matěj Krč

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Punkom slobode na stope (Chorobopop)

Jakub Veselý 06.05.2024

Počas koncertu Ctib prezentoval myšlienku o skutočnej definícii punku, polemiku o o význame životného štýlu, ktorý nedefinuje len tvrdá hudba.

Skrýt se v tygřím obleku (Raein)

Marek Hadrbolec 02.05.2024

Raein se před Kabinetem Múz pomyslně svlékají donaha a dávají se všanc. Lidi se nedočkavě chytají cizích slov a známých melodií.

Nothing Works (Declan McKenna)

Eva Karpilovská 29.04.2024

Britský písničkář Declan McKenna se po dvou letech vrátil do Prahy, s rozrostlou kapelou zahrál tentokrát v prostorném holešovickém klubu SaSaZu.

Rezignace v nejlepším smyslu slova (Still House Plants)

Alžběta Sadílková 28.04.2024

Koncert Still House Plants se odehrál jen pár dní poté, co si jejich nejnovější deska na serveru Pitchfork vysloužila označení Nejlepší nová hudba.

Panorama války nad městem (Mayssa Jallad)

Filip Peloušek 28.04.2024

Příběh vyprávěný mezi písněmi je temnější a temnější. Oči mi jen těkají mezi drobnou zpěvačkou naprosto ponořenou do hudby a panoramatem města za ní.

Zpěv odkvétajících slunečnic (White Ward)

Marek Hadrbolec 25.04.2024

Nový prostor brněnské Melodky obehnaný bílými kachličkami má navíc osobitou, mírně surrealistickou atmosféru.

Vpít se do ocelové hory (Deena Abdelwahed)

Michaela Šedinová 23.04.2024

Je sobota večer, ale sál kina Přítomnost je jako vždycky tak trochu v bezčasí. Loňská deska Jbal Rrsas tuniské producentky Deeny Abdelwahed je taky mezi časy a světy.

„Keď sa niečo páči všetkým…” (Berlin Manson)

Marek Hadrbolec, Veronika Vagačová 21.04.2024

Slovenští bojovníci za sociálně spravedlivou společnost a postpunk smíchaný s rapem vzali během malé české tour útokem nejprve vyprodanou Prahu a druhý den Brno.

Mezi hukotem velkoměsta a ptačím zpěvem (Shida Shahabi, BITOI)

Alžběta Sadílková 21.04.2024

My promlouváme k prostoru, prostor promlouvá k nám. Součástí oslav 40. narozenin Atria Žižkov byl i víkendový dvojkoncert pod taktovkou Heartnoize promotion.

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace