Akce

Monika Enterprise oslaví 20 let

20 let labelu Monika Enterprise
14. 09. 2017 19:30
Palác Akropolis, Praha

Oslava 20ti let legendárního berlínského labelu Monika Enterprise v čele s hudebnicí Gudrun Gut – spoluzakladatelkou kultovních Einstürzende Neubauten. V rámci projektu On Tour se představí zakladatelka labelu Monika Enterprise Gudrun Gut, legenda berlínské industriální scény Beate Bartel, zvuková umělkně Danielle de Picciotto a finská hudebnice Merja Kokkonen známá dříve jako Islaja. Koncert se koná za podpory Goethe Institutu. O den dříve proběhne v Goethe Institutu také workshop věnovaný ženské hudební tvorbě.

Pomáhat ženám prosazovat se v nelítostné džungli si dalo v roce 1997 za úkol vydavatelství Monika Enterprise založené zásadní postavou německé alternativní scény Gudrun Gut. Umělecká platforma se sídlem v Berlíně vydala za dvacet let své existence přes sto nahrávek. Nejnovější aktivitou labelu je putovní umělecká "dílna" Monika Werkstatt, která 14. září dorazí i do žižkovského Paláce Akropolis. Večer zahájí panelová diskuse zaměřená na zkušenosti a problémy, kterým musí čelit ženské autorky v dnešní společnosti i hudebním průmyslu. V druhé části večera se představí kvarteto umělkyň napojených na label Monika Enterprise.

Chybět nebude samozřejmě zakladatelka Gudrun Gut, jež se na berlínské alternativní scéně pohybuje od konce sedmdesátých let. Byla členkou rockové skupiny Mania D., spoluzakládala kultovní Einstürzende Neubauten a později vydávala experimentální hudbu pod vlastním jménem. Provozuje také label Moabit Musik, působila v rozhlase a nebo jako festivalový kurátor. Mezi její časté spolupracovnice patří Danielle de Picciotto, jež se narodila v USA, ale od poloviny osmdesátých let je usazená v Berlíně.


Picciotto spoluzakládala berlínskou Love Parade a působila v hudebních projektech Ocean Club (právě s Gut), Crime & The City Solution nebo The Ministry of Wolves. Jako zvuková umělkyně také vystavovala po celém světě. Poslední roky na sebe poutá pozornost její společný projekt s Alexandrem Hackem z Einstürzende Neubauten, s nímž se úspěšně představila také v Praze.

I třetí účastnice Monika Werkstatt je napojená na berlínskou scénu osmé dekády. S Gudrun Gut založila v roce 1979 první dívčí punkovou kapelu Mania D a hrála na basu v původní sestavě Einstürzende Neubauten. Vzápětí byla u startu kultovních projektů CHBB a Liaisons Dangereuses, důležité kapely německé nové vlny a pionýrů tvrdé elektroniky.

Finská hudebnice Merja Kokkonen je známá také jako Islaja. Její nahrávky vydávané na značce Fonal míchaly excentrický freakfolk se severskou poetikou. Od roku 2014 je součástí labelu Monika Enterprise a na albu S U U se posunula k hravé elektronické hudbě.

Info

20 let labelu Monika Enterprise
Gudrun Gut, Danielle de Picciotto, Merja Kokkonen
14. 9. 2017 19:30
Palác Akropolis, Praha

www.facebook.com/events/1693997323951434
www.facebook.com/Palac.Akropolis.klub

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Koncerty Rachot květen

redakce 26.04.2024

Projekt RuinsZu tvoří jádro skupiny Zu basista Massimo Pupillo a saxofonista Luca T. Mai společně s bubeníkem Tatsuyou Yoshidou, který vystupuje pod názvem Ruins Alone.

Fink i Fil Bo Riva se představí v Praze

redakce 25.04.2024

Na letošní rok indiepopový písničkář Fil Bo Riva chystá comeback – název nového singlu Lost in Life mluví za vše.

Seun Kuti & Egypt 80 v Arše+

redakce 25.04.2024

Na přání Fely Kutiho převzal Seun Kuti po jeho smrti vedení skupiny Egypt 80, která přes změny v sestavě funguje dodnes.

Na Still House Plants zbývají poslední lístky

redakce 24.04.2024

Na imaginárním poli britských kytarových kapel by se Still House Plants ukrývali někde v zarostlém rohu za strašákem.

Drsný jižanský gospel The Staples Jr. Singers v Akropoli

redakce 24.04.2024

Vypátrat původní členy The Staples Jr. Singers tedy nebylo snadné, ale výsledek předčil očekávání.

Tramhaus představí debutové album v Bike_Jesus

redakce 23.04.2024

Jediný český koncert Tramhaus v letošním roce proběhne ve středu 30. října v pražském klubu Bike_Jesus, kde vystoupí také místní Vellocet Roll. Celý večer orámuje svým DJ setem jedinečný Kabal.

Reinkarnace Justina Pearsona se superbandem Deaf Club

redakce 23.04.2024

Na turné doplněni kapelou Fuck Money (Three OneG) nenechají jedno triko suché.

Kuntari a Julek Ploski v Divadle 29

redakce 21.04.2024

Místy až filmově znějící skladby z alba balancují mezi hardcoreovou naléhavostí a delikátností pohádek, působí vyšperkovaně i dysforicky.

Sonitus: Kuntari a Do Shaska! v Punctu

redakce 20.04.2024

Kuntari je pozoruhodný nový přírůstek do svěží indonéské scény, který podobně jako jejich slavnější souputníci staví na spojení tradiční a moderní hudby.

Max Cooper přiveze na Flédu 3D/AV show

redakce 20.04.2024

Cooperova tvorba je intenzivním audiovizuálním zážitkem, jelikož běžně propojuje hudbu s výtvarným uměním, kde je patrný i jeho zájem o vědu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace