Články / Reporty

300: Silou kovadliny

300: Silou kovadliny

David Vo Tien | Články / Reporty | 06.10.2014

Tonight! Soldout! Vyprodáno. A na jednoho a nejednu se nedostalo, 300 lidí dovalilo na kopec. Zažil jsem na Sedmičce večery, kdy tolik lidí nedaly ani tři, čtyři koncerty za sebou. Dost možná někdo prohlásí, že to byl průser, že to mělo být v jiném klubu, větším, takovém, kde by si dal točené pivo, kde by se tolik nezpotil a mohl si dát pizzu, třeba i se salámem. „Mohli to udělat třeba v tělocvičně, no a co, že by tam nebyl bar. Nebo by se udělal provizorní.“ Reakce na jeden podobně narvaný koncert. Je to nefér, co? Dost možná si někdo cynicky odfrkne nad komentáři všech tří kapel. Dost pravděpodobně někdo vykřikne, že tolik lidí přišlo, jen protože Hanba je vyhajpovaná. Druhý zase namítne, že to byla „společenská událost“, kde bylo nutné se ukázat. Seru na to všechno a slovy Ravelin 7 dodávám: Jsem rád, že jsem ten okamžik zažil s vámi!

Screamo s nádechem post-rocku? Vepředu post-hardcore, vzadu post-rock otáčející se jako hlava starosty v The Night Before Christmas? Kreslení strunami doprovázené hutnou basu, riffy, co zamotají nohy do 2-stepu, a křik, co donutí zařvat zpátky, i když nevíš text. Poštovní hudba s patřičnými texturami a náladami, zahraná s hardcorovou intenzitou, tady není čas na eskapismus, než stačíš zavřít oči, už se Tidal Sleep ženou jinam, ne pryč. Intenzita nejen ve smyslu hudebním, ale i myšlenkovém. Tenhle lajnap se povedl. Nevybavuje se mi koncert, který by přitáhl tak pestré, široké publikum v rámci jednoho žánru. Setřel rozdíly. Spojil. A to není málo. Vůbec mi nevadí, že první dva songy jsem viděl spíš hlavy všech ostatních. Stačilo udělat pár kroků, říct dvakrát „s dovolením“ a jednou „pardon“ a využít situace, kdy někdo vyhodnotil, že je čas na panáky. A pak jsem mohl se zaťatou pěstí na kluky z pěti koutů Německa křičet zpátky.

Teď to začne být trochu těžší. Kromě prvního ípíčka I Killed the Prom Queen a první desky Bury My Sins mi otevřeli dveře metalcoru právě Flowers for Whores. „Dneska se asi nebude moc moshovat, co?“ Já ti dám větrné mlýny. Z posledního koncertu, kde jsem byl, si pamatuju samé kajaky. To byla release party k sedmipalci Divorcing Years. A hele, další release party a zase kajaky. Všechno na svém místě. Nezdá se to, ale od karnevalové akce na Sedmičce uteklo pět let. Pamatujete, za co jste šli? Pokud se nepletu, Ivan byl v kimonu, Pavel v obleku, Standa z This Ruin v kněžském rouchu, Martinezz šel za rumunského tenistu a já za smrtku v džísce. Krhfest 2008. Snažíme se Ivana zvednout, ale spadne nám. Jediné, co spadlo dneska, byl majk. Nevadí, singalong předních řad pomůže. „Tyvole, už si ani nepamatuju, kde jsem slyšel naposled Game on Shells, vždycky jsem na ni čekal.“ Rána na solar, high kick do ksichtu. Konec, vypnuto. Kytky jsou zpátky a začínají set právě touhle. Radost je cítit mnohem víc, než že je v klubu zadýcháno a zaprděno. A Ivan má v hrdle pořád to nejhrubší struhadlo.

Nejlepší punková deska za posledních deset let, říká Ondra z Tales of Error, co dává s Hanbou na jeden vál feat. Zpátky se vrátí: „Co deset, patnáct.“ A lidi v pitu si to náležitě užívají. „Tady jsme dneska doma, takhle si to chceme pamatovat.“ On by to vlastně celý text popsal nejlíp, jaký tenhle večer byl. Sbory, tavení podrážek, plavání na rukou. Tady jsme byli všichni spolu a pódium nebylo hranice. Když pominu složení kapel, je to hlavně Hanba, která má sílu spojovat. Nevidět Banána, ale jen slyšet, jak se mlátí mikrofonem do čela, bolí snad ještě víc, než když ho u toho člověk pozoruje. Jízda jako blázen, všechno ostatní by bylo jen vršení slov.Slyšet celou 007, jak společně řve „Milovat a nelitovat“, to mi dává sílu/smysl.

Info

The Tidal Sleep (de) + Flowers For Whores + Hanba
3. 10. 2014, Strahov 007, Praha

foto © martinezz

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Punkom slobode na stope (Chorobopop)

Jakub Veselý 06.05.2024

Počas koncertu Ctib prezentoval myšlienku o skutočnej definícii punku, polemiku o o význame životného štýlu, ktorý nedefinuje len tvrdá hudba.

Skrýt se v tygřím obleku (Raein)

Marek Hadrbolec 02.05.2024

Raein se před Kabinetem Múz pomyslně svlékají donaha a dávají se všanc. Lidi se nedočkavě chytají cizích slov a známých melodií.

Nothing Works (Declan McKenna)

Eva Karpilovská 29.04.2024

Britský písničkář Declan McKenna se po dvou letech vrátil do Prahy, s rozrostlou kapelou zahrál tentokrát v prostorném holešovickém klubu SaSaZu.

Rezignace v nejlepším smyslu slova (Still House Plants)

Alžběta Sadílková 28.04.2024

Koncert Still House Plants se odehrál jen pár dní poté, co si jejich nejnovější deska na serveru Pitchfork vysloužila označení Nejlepší nová hudba.

Panorama války nad městem (Mayssa Jallad)

Filip Peloušek 28.04.2024

Příběh vyprávěný mezi písněmi je temnější a temnější. Oči mi jen těkají mezi drobnou zpěvačkou naprosto ponořenou do hudby a panoramatem města za ní.

Zpěv odkvétajících slunečnic (White Ward)

Marek Hadrbolec 25.04.2024

Nový prostor brněnské Melodky obehnaný bílými kachličkami má navíc osobitou, mírně surrealistickou atmosféru.

Vpít se do ocelové hory (Deena Abdelwahed)

Michaela Šedinová 23.04.2024

Je sobota večer, ale sál kina Přítomnost je jako vždycky tak trochu v bezčasí. Loňská deska Jbal Rrsas tuniské producentky Deeny Abdelwahed je taky mezi časy a světy.

„Keď sa niečo páči všetkým…” (Berlin Manson)

Marek Hadrbolec, Veronika Vagačová 21.04.2024

Slovenští bojovníci za sociálně spravedlivou společnost a postpunk smíchaný s rapem vzali během malé české tour útokem nejprve vyprodanou Prahu a druhý den Brno.

Mezi hukotem velkoměsta a ptačím zpěvem (Shida Shahabi, BITOI)

Alžběta Sadílková 21.04.2024

My promlouváme k prostoru, prostor promlouvá k nám. Součástí oslav 40. narozenin Atria Žižkov byl i víkendový dvojkoncert pod taktovkou Heartnoize promotion.

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace