Články / Reporty

V masce šíleného staříka - The Residents a jejich stíny

V masce šíleného staříka - The Residents a jejich stíny

prof. Neutrino | Články / Reporty | 08.02.2016

Jen několik uměleckých uskupení má v české kotlině nedotknutelný kultovní status jako anonymní avantgardisté The Residents. Právě oni se objevili minulý pátek v pražské Akropoli a sál opět praskal ve švech. Je pravdou, že tato tajuplná skupina je pro svou nadžánrovost pro běžné hudební publikum těžko uchopitelná. Jejich tvorba už léta lavíruje mezi divadlem, výtvarným uměním a hudební produkcí, a to vše spojují do unikátního satirického spektáklu. Nastavují svou parodickou masku rozličným tématům již více než 40 let. Na živo se však zdaleka nejednalo pouze o „diskotéku po starší a pokročilé“, jak by se mohlo zdát z věkového průměru návštěvníků koncertu.

Promo materiály slibovaly nejlepší show v jejich historii. To je sice objektivně dost těžké posoudit, nicméně protentokrát se pověstný „létající kabaret“ stal kapelou se vším všudy. Jednotlivé skladby s téměř hardcoreovým drivem přerušovaly jen krátké videovstupy zamaskovaných řečníků, které byly promítány na jakousi „věštící kouli“ umístěnou za zády frontmana Randyho. Ten sám v masce šíleného staříka byl oděn do obscénní kombinézy, simulující lidské tělo zbavené kůže a oděné do saka, šachovnicových trenek a klaunských bot. Šachovnice pak byla i leitmotivem vyplňujícím celý prostor zadní scény. Poslední partie mohla začít.

Letošní album Shadowland (Země stínů), které tvořilo gró koncertu, se koncepčně zabývá tematikou fenoménu Near-Death Experience, tedy zážitků blízké smrti, posmrtného života a reinkarnace. Tomu odpovídala i tajemně laděná hudební produkce, která vyzněla značně naléhavě, místy až apokalypticky. Samozřejmě vše viděné prizmatem nadsázky a pro The Residents typického pitoreskního humoru, který je spojnicí celé jejich žánrově rozmáchlé tvorby, v níž nechyběly třeba parodické album The Third Reich 'N' Roll, konceptuální příběh inuitské vesnice Eskimo nebo opus koketující s vážnou hudbou God In Three Persons.

Bylo příznačné, že po devadesátiminutové show se valná část publika přesunula do blízké žižkovské putyky „U vystřelenýho oka“, která byla kdysi založena členy kapely Už jsme doma, kteří jsou taktéž úzce spjati s tvorbou The Residents. Byli to právě oni, kdo jim pro představení The Freak Show z roku 1994 dělali v Praze doprovodnou kapelu. Tentokrát to však The Residents zvládli zcela sami a pouze ve třech. O to větší energetické pnutí však vyvolali. Jednalo-li se však o skutečné členy soubory, nebo jen figuranty, ponecháme jako vždy bez odpovědi...

Info

The Residents (usa)
5.2.2015, Palác Akropolis, Praha

foto © Todd V. Wolfson

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Zpěv odkvétajících slunečnic (White Ward)

Marek Hadrbolec 25.04.2024

Nový prostor brněnské Melodky obehnaný bílými kachličkami má navíc osobitou, mírně surrealistickou atmosféru.

Vpít se do ocelové hory (Deena Abdelwahed)

Michaela Šedinová 23.04.2024

Je sobota večer, ale sál kina Přítomnost je jako vždycky tak trochu v bezčasí. Loňská deska Jbal Rrsas tuniské producentky Deeny Abdelwahed je taky mezi časy a světy.

„Keď sa niečo páči všetkým…” (Berlin Manson)

Marek Hadrbolec, Veronika Vagačová 21.04.2024

Slovenští bojovníci za sociálně spravedlivou společnost a postpunk smíchaný s rapem vzali během malé české tour útokem nejprve vyprodanou Prahu a druhý den Brno.

Mezi hukotem velkoměsta a ptačím zpěvem (Shida Shahabi, BITOI)

Alžběta Sadílková 21.04.2024

My promlouváme k prostoru, prostor promlouvá k nám. Součástí oslav 40. narozenin Atria Žižkov byl i víkendový dvojkoncert pod taktovkou Heartnoize promotion.

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace