Články / Reporty

Ve stínu Little Barrie

Ve stínu Little Barrie

Anna Mašátová | Články / Reporty | 19.06.2014

Těžko se při představení Little Barrie vyhnout poznámce, že frontmanem kapely je Barrie Cadogan z Primal Scream, nicméně myslet si, že jde jen o nějaký vedlejšák, když zrovna nelítá po světě s hvězdnou partou, by byla chyba.

Little Barrie vznikli už roku 1999 v Nottinghamu, tehdy ještě jako duo Cadogan (zpěv, kytara) a Wayne Fullwood (bicí). O rok později se odstěhovali do Londýna, kde potkali basáka Lewise Whartona a začali klasické kolečko začínající kapely po klubech a špeluňkách, vydali několik singlů, ovlivněni soulem i R&B. Zlomem bylo setkání s producentem Edwynem Collinsem a jeho studiovým technikem Sebem Lewsleym, kteří jim nabídli produkci singlu a následně i debutového alba We Are Little Barrie (2005), když Cadogan si ještě během příprav odskočil odehrát deset koncertů s Morrisseym. Kapela začala vyjíždět za hranice, ale během pauzy při psaní druhé nahrávky Stand Your Ground opustil kapelu Fullwood a za bicí na krátký čas usedl Russell Simins z Jon Spencer Blues Explosion. Po návratu do Londýna vzali do tria Billyho Skinnera a Cadogan odstartoval téhož roku svou kariéru u Primal Scream. Trojka si vedla dobře nejen na domácí půdě, ale i v zahraničí, na konci roku se sestava naplno ustálila s příchodem skvělého bubeníka Virgila Howea, syna Steva Howea z Yes. Žánrová proměna byla znatelná na třetím studiovém počinu King of the Waves, ten má tvrdší zvuk s kořeny v blues, surfu a garážovém rocku.

Roku 2011 předskakovali nové soulové hvězdě Charlesi Bradleymu (který letos vystoupí na Colours of Ostrava), mihli se v Čechách jako support Primal Scream, později si střihli koncerty s Dinosaur Jr, The Stone Roses a dalšími. Pomalu se připravovali na další desku, vydání ale trvalo téměř dva roky. Little Barrie odmítli spolupracovat s kýmkoliv jiným než s mentorem Collinsem, ale ten měl zdravotní problémy a navíc bylo jeho studio časově vytížené. Čtvrté album Shadow tak vyšlo teprve minulý měsíc a právě v rámci jeho představení se Little Barrie vrátili do Prahy. Želbohu, zahraniční kapela může být sebelepší, přesto je často potřeba přijet vícekrát, než si na ni místní zvyknou.

Vcelku zábavní Wild Tides jako předkapela večera - prořízlé pusy, havajské košile, prý téměř romantické písně ze života a neodbytný pocit, že těch pár desítek lidí postávajících kolem jsou vlastně jen fanoušci letenské party. Celý ten čas jste toužebně čekali, až dovnitř nakluše alespoň někdo z té tisícovky lidí, která Little Barrie nadšeně aplaudovala před třema lety v nebožce Vltavské. S prvními tóny Whartonovy basy v úvodní Bonneville Ride vás doufání přešlo, oči a uši byly totiž dostatečně zaměstnány hudebním orgasmem na pódiu. Značnou část setlistu tvořily potemnělé věci z posledního alba, šedesátková rocková psychedelie na vintage nástroje, při níž jste měli pocit, že ty songy znáte a milujete celý život. Pauline, Realise, Fuzz Bomb, jedna pecka za druhou. Sama kapela o Shadow mluví jako o desce filmové a nedá se než souhlasit. Kdyby vyšla před natočením Tarantinova Grindhouse, musel by režisér zajásat. Topili jsme se v bohatém a vrstevnatém zvuku, syrovém nářezu energie s téměř odtažitým, a přesto vtahujícím Cadoganovým zpěvem, nekomplikovanou rytmikou a lehkoprstým Whartonem, který jako jediný z kapely není ani tak profesionálním muzikantem, jako ilustrátorem a grafikem.

Konec dvanáctipísňového setu patřil starším kouskům (Surf Hell, New Diamond Love) a skoro se chtělo udělat všem, kdo zůstali doma, kiš kiš... Polo-soukromý koncert Little Barrie už jen tak nezažijete, Shadow je totiž ze stínu slavnějších kolegů nepochybně vytáhne. A já už tuším, koho napíšu na přední příčky, až se budou na konci roku vyplňovat žebříčky nejlepších akcí.

Info

Little Barrie (uk) + Wild Tides
16. 6. 2014, Lucerna Music Bar, Praha

foto © Anna Mašátová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Panorama války nad městem (Mayssa Jallad)

Filip Peloušek 28.04.2024

Příběh vyprávěný mezi písněmi je temnější a temnější. Oči mi jen těkají mezi drobnou zpěvačkou naprosto ponořenou do hudby a panoramatem města za ní.

Zpěv odkvétajících slunečnic (White Ward)

Marek Hadrbolec 25.04.2024

Nový prostor brněnské Melodky obehnaný bílými kachličkami má navíc osobitou, mírně surrealistickou atmosféru.

Vpít se do ocelové hory (Deena Abdelwahed)

Michaela Šedinová 23.04.2024

Je sobota večer, ale sál kina Přítomnost je jako vždycky tak trochu v bezčasí. Loňská deska Jbal Rrsas tuniské producentky Deeny Abdelwahed je taky mezi časy a světy.

„Keď sa niečo páči všetkým…” (Berlin Manson)

Marek Hadrbolec, Veronika Vagačová 21.04.2024

Slovenští bojovníci za sociálně spravedlivou společnost a postpunk smíchaný s rapem vzali během malé české tour útokem nejprve vyprodanou Prahu a druhý den Brno.

Mezi hukotem velkoměsta a ptačím zpěvem (Shida Shahabi, BITOI)

Alžběta Sadílková 21.04.2024

My promlouváme k prostoru, prostor promlouvá k nám. Součástí oslav 40. narozenin Atria Žižkov byl i víkendový dvojkoncert pod taktovkou Heartnoize promotion.

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace