Články / Seriály

Food Moon: Die Küche

Food Moon: Die Küche

redakce | Články / Seriály | 20.10.2020

K brněnskému Kabinetu múz neodmyslitelně patří i prodejna vinylových desek a vyhlášená restaurace Die Küche, která v loňském roce ziskala titul Nejlepší veganské restaurace. K ceně letos kuchařka Pavla Drdlíková navíc přidala vítězství v soutěži o nejlepší rostlinné jídlo od České veganské společnosti. Restaurace Die Küche má teď omezený provoz, výdejní okénko s pamlsky ale funguje nepřetržitě. A pokud to máte do Brna daleko, můžete si alespoň doma připravit veganské langoše! Recept najdete i v knize Veganské neřesti, kterou Pavla vydala.

Langoše
Suroviny:
500 g hladké mouky
400 ml sójového mléka
42 g droždí
1 lžičky cukru
1 lžičky soli
Olej na smažení
Kečup, veganský sýr, česnek, sojanéza, veganská slanina a suroviny dle chutí a zvyklostí

Postup:
Začneme kváskem. Do mísy nalijeme mléko, rozdrobíme kostku droždí, posypeme špetkou cukru a mouky. Postavíme mísu na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Po 15 minutách smícháme spolu se zbytkem mouky, mlékem a solí. Vypracujeme těsto, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 40 minut kynout na teplém místě. Těsto rozdělíme na části a z každé vyválíme placku o výšce cca 0,5 cm. Necháme ještě 10 minut vykynout a poté smažíme ve vysoké vrstvě oleje do zlatova.

Kečup
Suroviny:
1,5 kg rajčat
200 g třtinového cukru
5 ks jablek
3 ks velké cibule
4 ks hřebíčky
1 ks bobkový list
1/4 lžičky skořice
1 lžíce octu
1 lžíce soli

Postup:
Všechny suroviny umyjeme. Rajčata nakrájíme na čtvrtiny. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíce. Vše dáme do většího hrnce, přidáme zbývající suroviny a dáme vařit. Občas promícháme. Kečup je hotový, jakmile obsah hrnce zhoustne. Pak už jen stačí přepasírovat přes sítko a dát do sklenic. Kečup vydrží v lednici cca týden.

Sojanéza
Suroviny:
200–300 ml slunečnicového nebo řepkového oleje (množství oleje určuje hustotu majonézy)
100 ml sójového mléka
2 lžíce jablečného octa
špetka černé soli
špetka kurkumy
sůl, pepř

Postup:
Hodinu před přípravou si vyndáme mléko z ledničky a necháme odstát na pokojovou teplotu. Do mísy nalijeme mléko a ponorným tyčovým mixerem začneme šlehat. Olej naléváme do mléka zpočátku po kapkách. Pak přiléváme oleje více, podle toho jak vysoké hustoty chceme docílit. Nakonec zakápneme jablečným octem. Díky kyselosti se sójová bílkovina srazí a sojanéza ještě více zhoustne. Osolíme, opepříme, přidáme špetku černé soli a kurkumy na barvu.

Veganská slanina
Suroviny:
4 ks rýžového papíru
3 lžíce oleje
3 lžíce kvalitní sójové omáčky
3 lžíce lahůdkového droždí
2 lžíce uzené mleté papriky
1 lžíce agáve sirupu
0,5 lžičky tekutého kouře
Sůl, pepř

Postup:
Olej, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, mletou papriku, agáve sirup a tekutý kouř smícháme dohromady a vytvoříme marinádu. Osolíme a opepříme. Dva kusy rýžového papíru na sobě namočíme ve studené vodě a nastříháme na proužky. Vložíme do připravené omáčky a necháme chvíli marinovat. Rozložíme na papír na pečení a pečeme v troubě předehřáté na 160°C přibližně 8–15 minut.

Info

Die Küche
fb restaurace

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Novinky na česko-slovenské scéně: Generace zet, strážci i pokémoni

Jarmo Diehl 29.11.2020

Tenhle týden patří Milion +. „Yzomandias zas povstal“ zní sice legračně, ale když máte zlatou mordu, zuby si čistit nemusíte.

Track týdne: LP - How Low Can You Go

Anna Valentová 26.11.2020

Vzpomínky jsou hořkosladké, bývalé lásky už dávno žijí jiné životy a zpěvačka se vrací na místo, kde už na ni možná nikdo nečeká.

Tomáš Slunský (Gin&Platonic): Tak to pusť...

redakce 24.11.2020

Jak se hostu dnešního dílu rubriky Tak to pusť... líbila směs od současné elektroniky přes hiphop až po popové princezny?

Novinky na česko-slovenské scéně: My Name Is východní návyky

Jarmo Diehl 22.11.2020

Nové veselé písničky z lesa i přilehlého vesmíru. Mad Max, Anička, Slaměný Slovák a podvodní víly. Vanessa, Kujóni a další spárkatá.

Food Moon: Satyr

redakce 20.11.2020

Pan Mže, kytarista Povodí Ohře, sdílí oblíbené recepty ze svého vegetariánského bistra.

Track týdne: Liturgy - SIHEYMN's Lament

Filip Švantner 19.11.2020

Hunter Hunt-Hendrix naďalej pokračuje v zhudobňovaní svojej vízie transcendentálneho black metalu. Album Origin of the Alimonies už zajtra.

Anketa: Co s nimi aneb Situace pražských hudebních klubů

Jan Starý 17.11.2020

Zeptali jsme se zástupců patnácti pražských klubů, jak zvládají aktuální výpadky příjmů v souvislosti s pandemií.

Novinky na česko-slovenské scéně: Divoké mezinárodní partičky, demence a rappeři na římsách

Jarmo Diehl 15.11.2020

Mandrage, Toman, Timea, Brauncholda i Klára Nemravová. Průvodce podivuhodným obludáriem.

Vstupní prohlídka: Náv

redakce 14.11.2020

Jihočeské trio Náv se fanouškům představilo minulý rok s ceněnou debutovou deskou Smrtci. Druhé LP Arcizlo vydali na konci letošního října. Co na sebe prozradili ve vstupní?

Track týdne: Endless Digital Birthdays - Luigionair

Bára Jurašková 12.11.2020

Endless Digital Birthday alias šestnáctičlenný multimediální kolektiv z Londýna sám sebe popisuje jako „kolektiv kreativců a zvrhlíků řítících se k nesmrtelnosti“.