Články / Seriály

Food Moon: Die Küche

Food Moon: Die Küche

redakce | Články / Seriály | 20.10.2020

K brněnskému Kabinetu múz neodmyslitelně patří i prodejna vinylových desek a vyhlášená restaurace Die Küche, která v loňském roce ziskala titul Nejlepší veganské restaurace. K ceně letos kuchařka Pavla Drdlíková navíc přidala vítězství v soutěži o nejlepší rostlinné jídlo od České veganské společnosti. Restaurace Die Küche má teď omezený provoz, výdejní okénko s pamlsky ale funguje nepřetržitě. A pokud to máte do Brna daleko, můžete si alespoň doma připravit veganské langoše! Recept najdete i v knize Veganské neřesti, kterou Pavla vydala.

Langoše
Suroviny:
500 g hladké mouky
400 ml sójového mléka
42 g droždí
1 lžičky cukru
1 lžičky soli
Olej na smažení
Kečup, veganský sýr, česnek, sojanéza, veganská slanina a suroviny dle chutí a zvyklostí

Postup:
Začneme kváskem. Do mísy nalijeme mléko, rozdrobíme kostku droždí, posypeme špetkou cukru a mouky. Postavíme mísu na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Po 15 minutách smícháme spolu se zbytkem mouky, mlékem a solí. Vypracujeme těsto, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 40 minut kynout na teplém místě. Těsto rozdělíme na části a z každé vyválíme placku o výšce cca 0,5 cm. Necháme ještě 10 minut vykynout a poté smažíme ve vysoké vrstvě oleje do zlatova.

Kečup
Suroviny:
1,5 kg rajčat
200 g třtinového cukru
5 ks jablek
3 ks velké cibule
4 ks hřebíčky
1 ks bobkový list
1/4 lžičky skořice
1 lžíce octu
1 lžíce soli

Postup:
Všechny suroviny umyjeme. Rajčata nakrájíme na čtvrtiny. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíce. Vše dáme do většího hrnce, přidáme zbývající suroviny a dáme vařit. Občas promícháme. Kečup je hotový, jakmile obsah hrnce zhoustne. Pak už jen stačí přepasírovat přes sítko a dát do sklenic. Kečup vydrží v lednici cca týden.

Sojanéza
Suroviny:
200–300 ml slunečnicového nebo řepkového oleje (množství oleje určuje hustotu majonézy)
100 ml sójového mléka
2 lžíce jablečného octa
špetka černé soli
špetka kurkumy
sůl, pepř

Postup:
Hodinu před přípravou si vyndáme mléko z ledničky a necháme odstát na pokojovou teplotu. Do mísy nalijeme mléko a ponorným tyčovým mixerem začneme šlehat. Olej naléváme do mléka zpočátku po kapkách. Pak přiléváme oleje více, podle toho jak vysoké hustoty chceme docílit. Nakonec zakápneme jablečným octem. Díky kyselosti se sójová bílkovina srazí a sojanéza ještě více zhoustne. Osolíme, opepříme, přidáme špetku černé soli a kurkumy na barvu.

Veganská slanina
Suroviny:
4 ks rýžového papíru
3 lžíce oleje
3 lžíce kvalitní sójové omáčky
3 lžíce lahůdkového droždí
2 lžíce uzené mleté papriky
1 lžíce agáve sirupu
0,5 lžičky tekutého kouře
Sůl, pepř

Postup:
Olej, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, mletou papriku, agáve sirup a tekutý kouř smícháme dohromady a vytvoříme marinádu. Osolíme a opepříme. Dva kusy rýžového papíru na sobě namočíme ve studené vodě a nastříháme na proužky. Vložíme do připravené omáčky a necháme chvíli marinovat. Rozložíme na papír na pečení a pečeme v troubě předehřáté na 160°C přibližně 8–15 minut.

Info

Die Küche
fb restaurace

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

10 + 1 = Bruno Bassi (The Gluts)

redakce 17.10.2021

Bubeník skupiny The Gluts, Bruno Bassi, se s námi podělil o jedenáctku písniček, které ho formovaly. Jak se to na něm projevilo, se můžete přesvědčit za pár dní v pražském…

God and Eve: Tak to pusť…

redakce 15.10.2021

Co říká Boh Vajec na novinku od Die Mannschaft? A který track vás donutí myslet na obřízku?

Track týdne: NOUS, Laraaji, Arji OceAnanda - Giving Praise

Jarmo Diehl 13.10.2021

Kruh je nekonečný? V podání Christophera Bona a jeho spolupracovníků (Thor Harris, Greg Fox ad.) určitě. Všední rituály a nevšední zážitky.

Vstupní prohlídka: Kolektivní Halucinace

redakce 11.10.2021

Kolektivní Halucinaci baví písně od minnesengrů Krále Václava II. až po Lennona a McCartneyho, Dylana, Janotu, Typlta nebo Lyrika a Beneho.

Vstupní prohlídka: The Sidewaves

redakce 27.09.2021

Na internetech se toho o nich příliš nedočtete, tak jsme šli přímo ke zdroji. Indiepopoví The Sidewaves.

Tak daleko, tak blízko: Pavel Štorek

redakce 19.09.2021

Pavel Štorek je uměleckým ředitelem festivalu mezinárodního festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu. Kde se sám rád pohybuje?

Douška vydavatelská: Real Music House

redakce 15.09.2021

Vydavatelství Real Music House je na slovenské hudební scéně jedenáct let a za tu dobu vydalo více jak sto nahrávek.

Pod pultem Kabinetu #9

Jakub König 13.09.2021

Kittchen má rád kitchen v moravském velkoměstě, taky chvíle s kafem před klubem, anebo nákupy v místním vinylovém krámku. Co si nakoupil v Kabinetu múz?

10 + 1 = Irena Havlová

redakce 04.09.2021

Irena Havlová nám dala poslechnout pár písniček oblíbených i formativních, do nichž se rádi propadneme. Stejně jako do koncertů Havlových.

Kam na rajz s Ondřejem Bezrem

redakce 02.09.2021

Hudební publicista, portrétista, dramaturg a muž dlouhých uší se chystá nejen na vlastní festival.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace