Články / Seriály

Food Moon: Die Küche

Food Moon: Die Küche

redakce | Články / Seriály | 20.10.2020

K brněnskému Kabinetu múz neodmyslitelně patří i prodejna vinylových desek a vyhlášená restaurace Die Küche, která v loňském roce ziskala titul Nejlepší veganské restaurace. K ceně letos kuchařka Pavla Drdlíková navíc přidala vítězství v soutěži o nejlepší rostlinné jídlo od České veganské společnosti. Restaurace Die Küche má teď omezený provoz, výdejní okénko s pamlsky ale funguje nepřetržitě. A pokud to máte do Brna daleko, můžete si alespoň doma připravit veganské langoše! Recept najdete i v knize Veganské neřesti, kterou Pavla vydala.

Langoše
Suroviny:
500 g hladké mouky
400 ml sójového mléka
42 g droždí
1 lžičky cukru
1 lžičky soli
Olej na smažení
Kečup, veganský sýr, česnek, sojanéza, veganská slanina a suroviny dle chutí a zvyklostí

Postup:
Začneme kváskem. Do mísy nalijeme mléko, rozdrobíme kostku droždí, posypeme špetkou cukru a mouky. Postavíme mísu na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Po 15 minutách smícháme spolu se zbytkem mouky, mlékem a solí. Vypracujeme těsto, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 40 minut kynout na teplém místě. Těsto rozdělíme na části a z každé vyválíme placku o výšce cca 0,5 cm. Necháme ještě 10 minut vykynout a poté smažíme ve vysoké vrstvě oleje do zlatova.

Kečup
Suroviny:
1,5 kg rajčat
200 g třtinového cukru
5 ks jablek
3 ks velké cibule
4 ks hřebíčky
1 ks bobkový list
1/4 lžičky skořice
1 lžíce octu
1 lžíce soli

Postup:
Všechny suroviny umyjeme. Rajčata nakrájíme na čtvrtiny. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíce. Vše dáme do většího hrnce, přidáme zbývající suroviny a dáme vařit. Občas promícháme. Kečup je hotový, jakmile obsah hrnce zhoustne. Pak už jen stačí přepasírovat přes sítko a dát do sklenic. Kečup vydrží v lednici cca týden.

Sojanéza
Suroviny:
200–300 ml slunečnicového nebo řepkového oleje (množství oleje určuje hustotu majonézy)
100 ml sójového mléka
2 lžíce jablečného octa
špetka černé soli
špetka kurkumy
sůl, pepř

Postup:
Hodinu před přípravou si vyndáme mléko z ledničky a necháme odstát na pokojovou teplotu. Do mísy nalijeme mléko a ponorným tyčovým mixerem začneme šlehat. Olej naléváme do mléka zpočátku po kapkách. Pak přiléváme oleje více, podle toho jak vysoké hustoty chceme docílit. Nakonec zakápneme jablečným octem. Díky kyselosti se sójová bílkovina srazí a sojanéza ještě více zhoustne. Osolíme, opepříme, přidáme špetku černé soli a kurkumy na barvu.

Veganská slanina
Suroviny:
4 ks rýžového papíru
3 lžíce oleje
3 lžíce kvalitní sójové omáčky
3 lžíce lahůdkového droždí
2 lžíce uzené mleté papriky
1 lžíce agáve sirupu
0,5 lžičky tekutého kouře
Sůl, pepř

Postup:
Olej, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, mletou papriku, agáve sirup a tekutý kouř smícháme dohromady a vytvoříme marinádu. Osolíme a opepříme. Dva kusy rýžového papíru na sobě namočíme ve studené vodě a nastříháme na proužky. Vložíme do připravené omáčky a necháme chvíli marinovat. Rozložíme na papír na pečení a pečeme v troubě předehřáté na 160°C přibližně 8–15 minut.

Info

Die Küche
fb restaurace

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Kam na rajz: Michaela Ditrichová

redakce 15.08.2022

Michaela Ditrichová doporučuje, kam vyrazit v létě. A hned dvě zastávky jsou příští týden do Dobrše, pošumavské vesničky, kde se příští víkend koná festival Dobršská brána.

Vstupní prohlídka: Barbora Soares

redakce 08.08.2022

Barbora Soares, narozena za úplňku v Praze, toho času žijící v Berlíně, vydala zkraje roku debutové EP Bring It On.

Vivat Moody Moon Noize vol. 3: To nejlepší

redakce 02.08.2022

Střípky nejen hudebních zážitku z vily snů...

Pop Messe 2022: To nejlepší

redakce 01.08.2022

Druhý ročník festivalu Pop Messe přivezl na šedesátku umělců z celého světa, ale nejen oni byli taháky brněnské akce.

10 + 1 = Daniel Kordik

redakce 28.07.2022

Producent pendlující mezi Londýnem a Bratislavou je stylově rozkročený, když jeho tvorba nabízí jak polohy taneční, tak kontemplativní. Z čeho to vyrůstá?

Vstupní prohlídka: Štěpánka Balcarová

redakce 25.07.2022

Na další jaro Štěpánka Balcarová plánuje turné a ve výhledu je i deska. Na koncertech zazní nové kompozice se zastřešujícím názvem Emotions. Třeba na Dobršské bráně.

Protokol: Rafiq Bhatia (Son Lux)

redakce 24.07.2022

Americký hudebník, kytarista, skladatel a producent Rafiq Bhatia má na svém kontě tři experimentální nahrávky, ale znát ho budete coby součást formace Son Lux.

Colours of Ostrava 2022: To nejlepší

redakce 19.07.2022

Co nás nejvíc bavilo na letošních Colours of Ostrava? Třeba to, že vůbec proběhly.

10 + 1 = Mathijs Steels (Shht)

redakce 03.07.2022

Space rock nové generace? Tak se někdy píše o belgické pětici Shht, která staví na syntetických basových linkách, noisu nebo krautrocku. V MeetFactory za pár dní...

Vstupní prohlídka: Beach Bum

redakce 27.06.2022

Devadesátkami ovlivněné surfrockové písničky nasáklé trávou, pařbami i oblíbenými filmy z VHS. Vstupní prohlídka na Prýglu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace