Články / Seriály

Food Moon: Die Küche

Food Moon: Die Küche

redakce | Články / Seriály | 20.10.2020

K brněnskému Kabinetu múz neodmyslitelně patří i prodejna vinylových desek a vyhlášená restaurace Die Küche, která v loňském roce ziskala titul Nejlepší veganské restaurace. K ceně letos kuchařka Pavla Drdlíková navíc přidala vítězství v soutěži o nejlepší rostlinné jídlo od České veganské společnosti. Restaurace Die Küche má teď omezený provoz, výdejní okénko s pamlsky ale funguje nepřetržitě. A pokud to máte do Brna daleko, můžete si alespoň doma připravit veganské langoše! Recept najdete i v knize Veganské neřesti, kterou Pavla vydala.

Langoše
Suroviny:
500 g hladké mouky
400 ml sójového mléka
42 g droždí
1 lžičky cukru
1 lžičky soli
Olej na smažení
Kečup, veganský sýr, česnek, sojanéza, veganská slanina a suroviny dle chutí a zvyklostí

Postup:
Začneme kváskem. Do mísy nalijeme mléko, rozdrobíme kostku droždí, posypeme špetkou cukru a mouky. Postavíme mísu na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Po 15 minutách smícháme spolu se zbytkem mouky, mlékem a solí. Vypracujeme těsto, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 40 minut kynout na teplém místě. Těsto rozdělíme na části a z každé vyválíme placku o výšce cca 0,5 cm. Necháme ještě 10 minut vykynout a poté smažíme ve vysoké vrstvě oleje do zlatova.

Kečup
Suroviny:
1,5 kg rajčat
200 g třtinového cukru
5 ks jablek
3 ks velké cibule
4 ks hřebíčky
1 ks bobkový list
1/4 lžičky skořice
1 lžíce octu
1 lžíce soli

Postup:
Všechny suroviny umyjeme. Rajčata nakrájíme na čtvrtiny. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíce. Vše dáme do většího hrnce, přidáme zbývající suroviny a dáme vařit. Občas promícháme. Kečup je hotový, jakmile obsah hrnce zhoustne. Pak už jen stačí přepasírovat přes sítko a dát do sklenic. Kečup vydrží v lednici cca týden.

Sojanéza
Suroviny:
200–300 ml slunečnicového nebo řepkového oleje (množství oleje určuje hustotu majonézy)
100 ml sójového mléka
2 lžíce jablečného octa
špetka černé soli
špetka kurkumy
sůl, pepř

Postup:
Hodinu před přípravou si vyndáme mléko z ledničky a necháme odstát na pokojovou teplotu. Do mísy nalijeme mléko a ponorným tyčovým mixerem začneme šlehat. Olej naléváme do mléka zpočátku po kapkách. Pak přiléváme oleje více, podle toho jak vysoké hustoty chceme docílit. Nakonec zakápneme jablečným octem. Díky kyselosti se sójová bílkovina srazí a sojanéza ještě více zhoustne. Osolíme, opepříme, přidáme špetku černé soli a kurkumy na barvu.

Veganská slanina
Suroviny:
4 ks rýžového papíru
3 lžíce oleje
3 lžíce kvalitní sójové omáčky
3 lžíce lahůdkového droždí
2 lžíce uzené mleté papriky
1 lžíce agáve sirupu
0,5 lžičky tekutého kouře
Sůl, pepř

Postup:
Olej, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, mletou papriku, agáve sirup a tekutý kouř smícháme dohromady a vytvoříme marinádu. Osolíme a opepříme. Dva kusy rýžového papíru na sobě namočíme ve studené vodě a nastříháme na proužky. Vložíme do připravené omáčky a necháme chvíli marinovat. Rozložíme na papír na pečení a pečeme v troubě předehřáté na 160°C přibližně 8–15 minut.

Info

Die Küche
fb restaurace

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3na3: Jan Tomšů (Zvěřinec)

Jiří Přivřel 23.07.2021

Zlínský kreativní spolek Zvěřinec zve na Slavnost v houští, festival rychlé a pomalé hudby. Co v něm číhá?

Vstupní prohlídka: Cacao Mental

redakce 22.07.2021

Zběsilá směs, unikátní koncerty, psychedelická elektro-cumbia z Milána. Ještě než v Poličce vystoupí, jsme z nich dostali pár unikátních náhledů na tento svět.

Kam na rajz s Bárou Olšanovou

redakce 21.07.2021

Festival Pop Messe se po pandemických bolestech a odkladech konečně dočká prvního ročníku. Členka pořadatelského týmu Bára Olšanová nám dala své tipy na to, kam dál o prázdninách vyrazit!

Vstupní prohlídka: Bibione

redakce 19.07.2021

Debutové album vydáné u Stoned to Death sklízí úspěchy, naživo si je můžete vychutnat třeba hned na prachatickém festivalu Vivat vila.

Tak daleko, tak blízko: Raptor Koch

redakce 18.07.2021

Multiinstrumentlista Stano Sninský zvaný též Raptor Koch hnízdí ve slovenské vesničce Jasenov v oblasti Humenné nedaleko Prešova. Jak odtamtud vidí svět?

Kam na rajz s Luďkem Strašákem

redakce 14.07.2021

Jeden z pořadatelů Folkových prázdnin a vedoucí Městského kulturního střediska Náměšť nad Oslavou Luděk Strašák zve na sympatické akce tohoto léta.

Vstupní prohlídka: Rest in Haste

redakce 13.07.2021

Písničky odráží polarizovaný a roztříštěný svět, co odráží jejich odpovědi na pár základních otázek?

Katetr: Černé díry, hebký mech

Jarmo Diehl 11.07.2021

Nové písničky na česko-slovenské scéně? Basy, lízačky, lesní mýtiny i solidní deviace. Krásní lidé budí naději. A peklo, to čeká.

Tak daleko, tak blízko: Moonshye

redakce 07.07.2021

K našim severním sousedům měla vždycky úzký vztah, což dokazuje i naše lajfstajlová rubrika Tak daleko, tak blízko.

Katetr: Věř, že bude hůř, a další popěvky

Jarmo Diehl 04.07.2021

Doba je temná a vyhlídky prachbídné, čili hledáme antisebevražedné tendence. Důvodů, proč se veselit, je více: Vesna, Ben Cristovao nebo Národní divadlo.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace