Články / Seriály

Tak daleko, tak blízko: Šárka Zahálková

Tak daleko, tak blízko: Šárka Zahálková

redakce | Články / Seriály | 27.09.2020

Šárka Zahálková je kurátorkou pardubické městské galerie GAMPA a členkou spolku Offcity, který se už více než deset let snaží učit veřejnost vnímat umění a kulturu jako něco zcela přirozeného, co je a má být součástí našeho životního prostředí. Šárka se narodila v Ústí nad Labem, vyrůstala v Praze, žila v New Yorku i v Linci a zakotvila v Pardubicích. Momentálně dokončuje přípravy na tamní edici Dne architektury, který probíhá příští týden a doporučuje, kam ve městě zajít i mimo festivalové dění.

Co vidíš z okna?
Jelikož bydlím v nejvyšším patře, většinou jsou to střechy okolních domů pardubické Dukly, sídliště vystaveného v 50. letech 20. století ve stylu tzv. sorely. Je to skvělé místo pro život, které mě i po těch letech, co tu žiji, nepřestává fascinovat – počínaje architekturou, konče všudypřítomnými kavkami a zajíci, kteří tohle padesátkové sídliště svým způsobem okupují.

Kam na snídani?
Když stylově, tak v pyžamu a papučích do cukrárny Libuše, která sídlí přímo v našem vchodě. Pozor: na rozdíl od jiných cukráren, kde sladkůstky a zákusky pouze přeprodávají, u nás je i pečou. Tyhle vůně se zpravidla linou až do nejvyšších pater našeho domu. Indiánky, věnečky, sachr, štrůdl… těžké jest odolat.

Oblíbená vycházková trasa?
Z promenádních Tyršových sadů kolem soutoku Labe s Chrudimkou a pak proti proudu řeky městskou divočinou – bývalým vojenským prostorem až ke slavnému krematoriu architekta Janáka. Užívám si tu tvary, podoby i funkce městské zeleně – od té nejkultivovanější až po tu nejdivočejší.

Kde na kávu?
Kdysi kdesi jsem slyšela, že ve městech, kde je hodně kaváren, se dobře žije. V Pardubicích je kaváren skutečně nemálo, a jelikož tu spokojeně pobývám už hezkých pár let, bude to rčení zřejmě pravdivé. Vzhledem k množství podniků těžko vyzdvihnout jednu konkrétní, ale přesto si troufnu: Bakla café v Pernštýnské ulici – útulný kout nejen s kávovými delikatesami, vlídnou obsluhou a za mě bezkonkurenčně nejlepším „esspresso + tonic“, které jsem ochutnala (a že jich bylo).

A na večeři?
Když ne domů, nebo s přáteli na piknik, tak do Caffetterie – „echt“ italské restaurace na třídě Míru, na jejímž jídelním lístku rozhodně nenajdete pizzu.

Něco tvrdšího?
Tvrdšího než al dente? Jako třeba karamelky? Nebo mrkev, křupky, oříšky? To, že máme rádi věci křupavé, je prý dáno tím, že křupání způsobuje drobné otřesy mozku, které jsou pro nás uklidňující. Karamelky, křupky, oříšky i mrkve seženete zpravidla v nejbližší večerce.

Oblíbený klub, kino, divadlo nebo kulturní podnik obecně?
Divadlo 29 je ikona, kulturní svatostánek, bez kterého by pardubická kultura neexistovala. Na zdejší půdě se setkáte s tím nejlepším ze soudobé nezávislé hudební, taneční i divadelní scény, konají se zde filmové projekce, přednášky, diskuse. Je to zázemí pro soudobé živé umění, bezvadný klub a bar.



Kam se chodíš zašít?
Zpravidla domů, občas do ateliéru, který mám v areálu Automatických mlýnů, které se v postupných krocích proměňují ve skutečnou kulturní fabriku.

Kdyby ses měla přestěhovat, kde by to bylo?
Jsem docela cestovatel, nějaký čas jsem krom České republiky žila např. v New Yorku nebo v rakouském Linci. New York mi k srdci přirostl hodně, ale trvale bych tam zřejmě žít nechtěla. Za to v Linci si svou budoucnost docela dobře představit dokážu. Je tu skvělá umělecká scéna a taky Dunaj: plavání v něm se máloco vyrovná.

Ideální dopravní prostředek?
Samozřejmě kolo. I to je jeden z důvodů, proč mě život v Pardubicích tak baví.

Info

Den architektury
1.-7. října 2020, různá města
web akce

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Track týdne: Wardruna – Kvitravn

Barbora Kadlíčková 22.10.2020

Albínská zvířata jsou totiž nejen z pohledu severského animismu považována za symbol nového začátku nebo průvodce a ochránce na cestě mezi světy. Kvitravn.

Food Moon: Die Küche

redakce 20.10.2020

Pokud to máte do Brna daleko, můžete si doma připravit veganské langoše!

Moon Crew #35: Martin Šinkovský

redakce 19.10.2020

Na základce za něj slohovky psal starší bratr, dnes ale Martin píše články, scénáře a knihy pro děti. O upírech, komiksech a jejich vzniku v Moon Crew.

Track týdne: Julia Jacklin - To Perth, Before the Border Closes

Maria Pyatkina 15.10.2020

Nový singl Julie Jacklin je krátký a přímočarý jako sloup. Sloup, do kterého občas musíme vrazit, abychom se vzpamatovali z návalu ničivých emocí.

Jiří Konvalinka (Mutanti hledaj východisko): Tak to pusť…

redakce 13.10.2020

Hudební formace, ve kterých Jiří působí, jsou ojedinělými úkazy na scéně, speciálně pro něj tedy vybíráme několik tracků a ptáme se na jeho postřehy.

Track týdne: John Cale – Lazy Day

Michal Pařízek 08.10.2020

„We're Living in a Wasteland,“ nechal se slyšet John Cale, zakladatel The Velvet Underground, svéhlavý solitér a jedna ze zásadních osobností posledního půlstoletí.

Food Moon: Food Not Bombs

redakce 04.10.2020

Zástupce žižkovského festivalu i pražské divize Food Not Bombs Marka Dočekala se ptáme na oblíbené recepty.

Track týdne: Tiga & Hudson Mohawke - VSOD vs. Jónsi - Salt Licorice

Kateřina Cumin 01.10.2020

Jejich spojení dává smysl, stejně jako může překvapit, výsledky jsou nové, ale čpí z nich minulost, protřelí umělci se spojují s novou generací. Láska je to, co nás rozděluje.

Vstupní prohlídka: Badfocus

redakce 30.09.2020

Za projektem Badfocus stojí teprve devatenáctiletý pražský producent, skladatel a multiinstrumentalista Prokop Korb, který je mimojiné členem kapely Teepee.

Track týdne: Jamila Woods – Sula (Hardcover)

Lucie Tlustošová 24.09.2020

Písničkářka, básnířka a aktivistka Jamila Woods navazuje touto inspirací afroamerickou umělkyní na kritiky pozitivně přijatou loňskou desku Legacy! Legacy!