Články / Reporty

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 | Články / Reporty | 24.03.2024

Koukám na sestřih prvního castingu třetího ročníku The Mag Wrap, v Praze se na židli porotce posadil i Jakub Strach. Neříkal bych tomu guilty pleasure ani cringe. Na první léta nevěřím a taky ekšly peskuju kdekoho za nadužívání anglicismů, bez čepičky. Ale ty kecy furt dokola o tom, jak se marně čeká na ženskou, co chlapům utrhne koule, mě nebaví poslouchat ani číst. Lil DZ, odborník na současnou domácí scénu, co by trumfnul i podcast Rapspot, kdyby si troufal, mi to nejednou vysvětlil. Dostat ho do éteru a pustit ke slovu se mi náramně povedlo, záznam téhle taškařice na webu rádia, co furt ladí neposlušná koza.

Chci se dostat k tomu, že nejzajímavější věci se už dlouho dějou mimo rapový feudalismus, protože tahle smetánka ženy stále nepouští ke slovu, natož mezi sebe. A tak se Annet X rozhodla jít si to urvat. Debut v produkci Radima, kapelníka Champion Sound, si zasloužil nejeden koncert se zmíněnou kapelou, mezitím udělal Idea beat pro striktní banger Hlavolamy a bylo jasné, co přijde. A že bejby v koutě je neposeda.

Ségra říká, že se stokárskýma mutton chops, co jsem vyholil speciálně pro nedávnou rozlučku s Botch, vypadám jako Willy Fog, možná tím rozptyluje synovce. Dneska večer si v plzeňské Papírně připadám spíš jako strejc a vyhlížím útok pepřákem z holčičí kabelky. V první řadě horkotěžko rozpoznávám povědomý sestřih, možná se tenhle pankáč schovává, aby ho scéna nezdiskreditovala za to, co tu dneska dělá. Nebo si ho pletu? Účast je možná slabá, ale jak budu uklidňovat Arletu o pár dní později: víc prostoru pro tanec. A že dneska večer odkoukám plno osobitých kreací!

Dobíhám tak tak ve chvíli, kdy NobodyListen přichází na stage a navnazuje na titulní skladbu alba, jehož vznik provázel i začátek romance. Nemůžu si pomoct, ale nejlíp už to vystihla Máša pofňuknutím nad faktem, že Koukej se mnou oproti starší tvorbě shazuje tuctovost trapových produkcí se vším všudy. Trvalo to až dodnes. Existuje tuna kapel, co potřebujete vidět naživo a deska může sice nalákat, ale taky oklamat. U raperů to máme často opačně. Jenže Annet X je…sakra, jak je to slovo?

Od prvních krůčků na pódium zaplní masivní papírnu elektrizující energie a dechberoucí sexappeal? Swag? Vyberte si, na koho z uměleckého dua ten večer budete víc žárlit, až se spontánně pohladí nebo políbí. Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí. Nejenže uzpívá každou notu s totální jistotou, vnitřní ďiblík neustále vystrkuje růžky a navzdory totální profesionalitě celou hodinu vládne spontaneita a nespoutanost. Každá skladba, co mi sluchem spíš prošuměla, kurevsky maká jenom tak moc, jak to Annet baví. Tahle energie je hrozně nakažlivá, neumím si představit, že by tohle zvládl odzívat sebeznuděnější cynik.


fotogalerii z dalšího koncertu Annet X & NobodyListen najdete tady

A rozvířené publikum jí zobe z rukou. Odzpívá kteroukoliv řádku, hlasitý poslech dorovnává extatický jekot, křepčí úplně všichni. Nemusí být vyprodáno, aby ze sebe tyhle dvě ikony vydaly maximum. S pochopitelnými ústupky od skladeb s prvky rʼnʼb k těm tepavějším, odehrát moji oblíbenou hymnu Spicylicious bez sóla na flétnu si neumím představit, vzhledem k oslabení chlapů v publiku obzvlášť maká starší Víno. Zařadit největší hit ještě před samotný závěr setu jen potvrzuje, že Annet si dávno drží flek na scéně, kde si žezlo leta předávali chlapi. Prim hraje pochopitelně aktuální deska a pičovat nebo si stýskat je k ničemu. Hudební úkrok neubírá na prožitku, stejně jako perfektně zmáknutá show neztrácí civilnost ani citlivost. Nemůžu být nadšenější, když v tom do davu dychtícího po přídavku začne hrát Cigán v meste z Fvck_Kvltova loňského opusu. Je dokonáno.

„Bylo to HOT AF!“ přečetl bych si z textovky, kdybychom si vyměnili role, na tohle mě ale neužije, dneska jsem tu sám a málo cool: Koukej se mnou je ultimátní stvrzení toho, že trap je žena, Annet X bohyně. Cestou domů si tuhle desku přeci jenom pustím a pak znovu, až o dva dny později budu spěchat na benefiční set Arlety zpátky do Papírny. Možná bude rozpačitá, možná klub nevyprodá, ale naloží. A nebude to naposledy.

Info

Annet X & NobodyListen
21. 3. 2024 Papírna, Plzeň

foto © Sebastian Vošvrda

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Zpěv odkvétajících slunečnic (White Ward)

Marek Hadrbolec 25.04.2024

Nový prostor brněnské Melodky obehnaný bílými kachličkami má navíc osobitou, mírně surrealistickou atmosféru.

Vpít se do ocelové hory (Deena Abdelwahed)

Michaela Šedinová 23.04.2024

Je sobota večer, ale sál kina Přítomnost je jako vždycky tak trochu v bezčasí. Loňská deska Jbal Rrsas tuniské producentky Deeny Abdelwahed je taky mezi časy a světy.

„Keď sa niečo páči všetkým…” (Berlin Manson)

Marek Hadrbolec, Veronika Vagačová 21.04.2024

Slovenští bojovníci za sociálně spravedlivou společnost a postpunk smíchaný s rapem vzali během malé české tour útokem nejprve vyprodanou Prahu a druhý den Brno.

Mezi hukotem velkoměsta a ptačím zpěvem (Shida Shahabi, BITOI)

Alžběta Sadílková 21.04.2024

My promlouváme k prostoru, prostor promlouvá k nám. Součástí oslav 40. narozenin Atria Žižkov byl i víkendový dvojkoncert pod taktovkou Heartnoize promotion.

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace