Články / Reporty

Čisté Tvary, čistý lúč

Čisté Tvary, čistý lúč

Miroslav Ondřejíček | Články / Reporty | 03.05.2016

Vždy, keď prídem do trenčianskeho klubu Lúč je tam niečo spravené lepšie, ako keď som tam bol naposledy. Kus práce a už aj mužské WC vyzerá ako z tohto storočia. Samozrejme práve toto nemá byť správou dňa. Je ňou totiž to, že martinská kapela Čisté Tvary s posledným koncertom v rámci plánovanej podpory ich tretieho skvelého albumu Zem nás chce čistých vystúpila práve v Lúči.

Bez predkapely a Oskara Rózsu, s výborným zvukom, opäť s novým gitaristom a jasným úmyslom ponúknuť veľkorozmernú projekciu, o ktorú sa začal na plný úväzok starať nový člen kapely Marián Vredík. Je to práve on, kto dodáva skladbám v poslednej dobe toľko citeľný vizuálny rozmer. Potvrdením jeho kvality bola aj dopredu avizovaná premiéra nového klipu ku skladbe Krv ako hustá tečie voda. Tvary prilákali do klubu približne päťdesiatku oddaných fanúšikov, ktorí však nemali problém vytlieskať si niekoľko pesničkových prídavkov, čim zjavne do sýtosti prekvapili aj samotných členov kapely.

Skladby z novinky Zem nás chce čistých vykazujú v živom prevedení ešte viac presvedčivosti, ako tomu je pri štúdiových verziách. Vrcholne subjektívne z nich vynikala hlavne skvelá Oblohy iných časov, ale rovnako aj masívna zvuková gradácia v Dýchať síru. Veľkým oživením pre Čisté Tvary je bezpochyby nový gitarista Adam Mičinec, ktorý to síce tlačí v niektorých sólach až k extrémom, ale niet pochýb o tom, že do kapely výborne zapadol. Každá z pesničiek bola doplnená vizualizáciami, ktoré pozostávali z doteraz nepoužitých videí rovnako ako už oficiálne známych videoklipov. Návratom k dvom predchádzajúcim počinom Meskalín (2005) a Rita Von Anarchia (2008) bola venovaná dvojica prídavkov, pričom prišlo napríklad aj na Éter, rovnomennú Meskalín, Symboly? Zničiť! či jednu z ich najlepších skladieb vôbec Mars 999. Čisté Tvary sú skvelou koncertnou kapelou a ako mi neskôr prezradili, ich koncertné plány týmto turné rozhodne nekončia.

Jedinou istotou popri nemohúcnosti uchytiť ČT skrz hudobné škatuľky ostáva spoliehať sa na to, že ich vlastný kritický pohľad ostane navždy tou najlepšou zárukou, aby sa aj do budúcna dalo o nich uvažovať len ako o skutočných umelcoch svojho muzikantského remesla.

Info

Čisté Tvary
30. 4. 2016 Lúč, Trenčín

foto © Stanči Karellová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Všechno ještě není ztracené (Colours of Ostrava 2024)

Filip Peloušek 25.07.2024

Nejsem na Colours poprvé, ale za sedm let mé absence jsem zapomněl, jak monumentální areál je, a hlavně, kolik lidí se v něm pohybuje.

Nič nie je zdarma (Melt Festival 2024)

Ema Klubisová 24.07.2024

Po Bear Stone sme sa odviezli do Záhrebu, kde sme prespali u kamaráta, snažiac sa pozliepať štyri dni festivalových dojmov do jedného koherentného textu a fotogalérie.

Propíjení barev (Colours 2024): Finále po finále

Dantez, Michal Mikuláš 21.07.2024

Sobota s Jamesem Blakem coby hlavní hvězdou věští, že se letošní konec ročníku bude za poklidnějšího rozjímání...

Propíjení barev (Colours 2024): Pestré harmonie, temné promluvy

Dantez, Michal Mikuláš 20.07.2024

Pátek, středobod festivalu, srovnávání stavů.

Propíjení barev (Colours 2024): Živelnosť v plnom prúde

Dantez, Michal Mikuláš 19.07.2024

Štvrtok sa v poobedňajších hodinách rozbieha do maximálnych rozmerov. Vír festivalu už sťahuje všetko okolo seba.

Propíjení barev (Colours 2024): Dozvuky

Dantez, Michal Mikuláš 18.07.2024

Pozvolné propíjení jasných barev: krotkost hlasitosti kompenzují Morellovy dozvuky.

Hořet bezpečně (Creepy Teepee 2024)

Timon Láska 17.07.2024

Tak intenzivní komunitní vibe jsem na žádném festivalu necítil. Soustřednost a jedinečnost vzájemného porozumění navíc sahá přes různé faktory.

Pohoda (2024) počasí navzdory

Jakub Béreš, Dominik Polívka 16.07.2024

Strach o nejbližší střídá po návratu domů obavy o samotný festival. Pohoda je místem s jedinečnou reputací a bezpečným prostorem pro všechny, kterým není dobře ve vlastní zemi.

Asijský koktejl v Sudetech (Eastern Tunes 2024)

Václav Valtr 16.07.2024

Místní spolek Thonmi chová jaky, provozuje restauraci s exotickou kuchyní, buduje tibetský dům či asijskou poznávací stezku. Decentní festival coby vrchol sezóny.

Transforma 2024: Přijít k sobě

Aneta Martínková 15.07.2024

Dramaturgie, prostor, ve kterém se festival odehrává, světla, ozvučení. Všechny podmínky jsou tu zkonstruované k tomu jít úplně na dřeň.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace