Články / Reporty

Druhý den Boskovic: Sudety, klezpunk a garážová psychedelie

Druhý den Boskovic: Sudety, klezpunk a garážová psychedelie

Anna Mašátová | Články / Reporty | 13.07.2013

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným, alespoň co se počasí týče. Teplo zkrátka vypadá jinak a kdyby nad Boskovicemi žhnulo slunce, nikdo by se nebránil. Samozřejmě, může být i hůře.

Ranní ptáčata mohla páteční dopoledne strávit v kině Panorama na filmu Zbehovia a pútnici, který se promítal v rámci profilu Juraje Jakubiska, nebo namísto oběda zkouknout dokument Rok bez Magora. Lenoši, ospalci a ti další se sešli až odpoledne na nové UNI scéně v panském dvoře. Ta se přesunula z prostoru za Boskovickým muzeem. Změna jen ku prospěchu, dvůr nabízí větší prostor, o trochu kratší vzdálenost pro případný přeběh do skleníku, navíc mají návštěvníci možnost seznámit se s další historickou památkou Boskovic.

Valnou část programu druhého dne ovládli písničkáři. Ať už Jana Štromská, lo-fi písničkář Jakub Jirásek aka J nebo akordeon folk Mirka Kemela, který je širší veřejnosti známější coby karikaturista. S doprovodem kytaristy a houslisty Vlastimila Konopiského a akordeonisty Tomáše Görtlera, zahráli pásmo z valné většiny poskládané z debutové desky Krajem šel anděl. Kromě autorských skladeb Anděl, Karavana nebo Kohout, zazněli Tažní ptáci na motivy básně Ivana Bunina a došlo i na novou skladbu Starou alejí, která se objeví na připravované desce. Poetické texty s jemným francouzským šansonovým šarmem vystřídal šaman Vladimír Václavek. Zásadní postava brněnské alternativy, spisovatel, skladatel, člen Dunaje, Čikori a mnohých dalších projektů vystoupil sólo, jen s kytarou. Průřez tvorbou nezkalil ani drobný déšť, zazněla čeština i angličtina, na přání se hrály prastaré kousky Dunaje.

Nejintenzivnější zážitek dne byl bezpochyby koncert Petra Linharta & 29 Saiten. Snad to bylo geniem loci boskovické synagogy, Linhartovými příběhy bez pokračování či bravurní doprovodnou kapelou, dohromady se jednalo o dosud nejkouzelnější festivalový moment. V textech ožívala dávná minulost i realita dnešních Sudet, Linhart nás zavedl do poutního místa Maria Stock nebo na hrad Hauenštejn. Smutné osudy lidí a míst, podkreslené hrou skvělých muzikantů s dominujícími kytarami v prstech Josefa Štěpánka, dojímají i nutí k zamyšlení.

Ze zadumání rychle probrali Čankišou, řádící v letním kině. Zatímco ve čtvrtek se ve skleníku štěkalo, v letňáku se bečelo po ovčím a zpívalo čankijštinou. I počasí se trochu umoudřilo, tancechtivé publikum se nenechalo dlouho pobízet a za chvíli se trsalo v horních i dolních řadách. Na otálení nebyl čas, po krátké zvukovce nastoupili polští Klezmafour. Tak trochu jiný klezmer. Pětice má sice akademické hudební vzdělání, žádnou strnulost ale nečekejte. Spíše klezpunk techno, které se nebrání dubu ani metalu. Lkaní klarinetu prořízla několikrát věta „let's make some fucking noooise!“, chvíli na pódiu, chvíli pod ním, zběsilost, která nenechala nikoho vydechnout, jméno Klezmafour skandoval v přídavku celý kotel.

Žánrová pestrost je boskovickým poznávacím znamením, závěr noci patřil fajnšmekrům. Kill The Dandies! založili před pěti lety členové Moimir Papalescu & The Nihilists - La Petite Sonja a Hank J. Mancini spolu s kytaristou Richardem Fischerem, ke kterým se připojil taktéž nihilista a bubeník Vratislav Placheta a baskytarista Michal Hořejší. Amfiteátr zalila vlna šedesátkové psychedelie a garage rocku s obluzujícím hlasem Sonji, krvavě sladkým i ostrým jak žiletka. Šampónům na diskošce pod kopcem vstávaly vlasy hrůzou, noc ukončily festivalové stálice Už jsme doma. To už ale byla většina lidí když ne doma, tak ležící spící ve stanu nebo v nejbližším křoví u cesty. Půlka za námi, dva dny před námi, spánku je zapotřebí.

Info

Festival pro židovskou čtvrť Boskovice
12. 7. 2013, Boskovice

foto © Tomáš Moudrý

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Všechno ještě není ztracené (Colours of Ostrava 2024)

Filip Peloušek 25.07.2024

Nejsem na Colours poprvé, ale za sedm let mé absence jsem zapomněl, jak monumentální areál je, a hlavně, kolik lidí se v něm pohybuje.

Nič nie je zdarma (Melt Festival 2024)

Ema Klubisová 24.07.2024

Po Bear Stone sme sa odviezli do Záhrebu, kde sme prespali u kamaráta, snažiac sa pozliepať štyri dni festivalových dojmov do jedného koherentného textu a fotogalérie.

Propíjení barev (Colours 2024): Finále po finále

Dantez, Michal Mikuláš 21.07.2024

Sobota s Jamesem Blakem coby hlavní hvězdou věští, že se letošní konec ročníku bude za poklidnějšího rozjímání...

Propíjení barev (Colours 2024): Pestré harmonie, temné promluvy

Dantez, Michal Mikuláš 20.07.2024

Pátek, středobod festivalu, srovnávání stavů.

Propíjení barev (Colours 2024): Živelnosť v plnom prúde

Dantez, Michal Mikuláš 19.07.2024

Štvrtok sa v poobedňajších hodinách rozbieha do maximálnych rozmerov. Vír festivalu už sťahuje všetko okolo seba.

Propíjení barev (Colours 2024): Dozvuky

Dantez, Michal Mikuláš 18.07.2024

Pozvolné propíjení jasných barev: krotkost hlasitosti kompenzují Morellovy dozvuky.

Hořet bezpečně (Creepy Teepee 2024)

Timon Láska 17.07.2024

Tak intenzivní komunitní vibe jsem na žádném festivalu necítil. Soustřednost a jedinečnost vzájemného porozumění navíc sahá přes různé faktory.

Pohoda (2024) počasí navzdory

Jakub Béreš, Dominik Polívka 16.07.2024

Strach o nejbližší střídá po návratu domů obavy o samotný festival. Pohoda je místem s jedinečnou reputací a bezpečným prostorem pro všechny, kterým není dobře ve vlastní zemi.

Asijský koktejl v Sudetech (Eastern Tunes 2024)

Václav Valtr 16.07.2024

Místní spolek Thonmi chová jaky, provozuje restauraci s exotickou kuchyní, buduje tibetský dům či asijskou poznávací stezku. Decentní festival coby vrchol sezóny.

Transforma 2024: Přijít k sobě

Aneta Martínková 15.07.2024

Dramaturgie, prostor, ve kterém se festival odehrává, světla, ozvučení. Všechny podmínky jsou tu zkonstruované k tomu jít úplně na dřeň.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace