Články / Seriály

Kino FMz: Tátům a jejich dcerám

Kino FMz: Tátům a jejich dcerám

Jakub Blaho, Jiří Přivřel, Viktor Palák, 3DDI3, Lukáš Masner | Články / Seriály | 18.08.2021

Haló, je tady Kino FMz s pravidelným přehledem snímků, které byste neměli minout. V letním dvojčísle Full Moonu si můžete přečíst recenze na filmy a seriály Smolný pich aneb Pitomý porno, Jak Bůh hledal Karla, Okupace, Žena v okně, Sisters With Transistors a Mare z Easttownu, jaké snímky dále doporučuje naše filmová divize?

Duna (web)
Zfilmovat kromobyčejně komplexní román Franka Herberta Duna je pro filmaře tvrdý oříšek - své by o této zkušenosti mohl vyprávět i jinak suverénní David Lynch. Nově se toho odvážil režisér Dennis Villeneuve (Sicario, Blade Runner 2049), který se již několikrát - a nutno říci s úspěchem - pokusil převést do řeči filmu velmi ambiciózní či primárně literární koncepty (Příchozí). První ohlasy na desetiminutovou ukázku, promítanou při zvláštní příležitosti napříč americkou sítí kin IMAX, hovoří o velkolepém filmu pro plátno, o vítězství realismu v podobě skutečných exteriérů a optických efektů, bezchybném castingu či sound designu. Pochopitelně je třeba být vůči extrémnímu hypu obezřetný, nicméně na Villeneuveovu chirurgicky přesnou režii a jeho představu o mainstreamu, jakožto souboru výsostně senzuálních a jemných artových prvků, bych si klidně vsadil.


Nebe s.r.o. (HBO GO)
V novej sérii Nebe s.r.o okrem zasadenia a zápletky zostáva všetko pri starom. Nemení sa hlavné herecké obsadenie (Daniel Radcliffe, Steve Buscemi, Geraldine Viswanathan, Keran Soni) a hlavne sa nemení zmysel pre absurdný čierny humor. Seriál už tretíkrát paroduje známe tematiky – tentoraz si berie na paškál Divoký západ) – a nerobí to síce novátorsky, no robí to dobre. Úspešne kľučkuje medzi trápnosťou a humorom, čo sa o väčšine dnešnej mainstreamovej absurdnej televízie povedať nedá. Už len vidieť na scéne spolu Radcliffa s Buscemim stojí aspoň za minimálnu pozornosť.


Okupace (Instagram)
Do letošního programu MFF Karlovy Vary se dostalo rekordní množství domácích filmů – debut Okupace od Michala Nohejla mezi nimi není. Veronika Miksová ale v aktuálním Full Moonu dává téměř absolutní hodnocení, zatímco jeden z mých kamarádů, co spolu jezdíme po nádražkách, říká, že by jeho pětiprocentní bodování dalo spolu s tím Veroničiným rovnou stovku. Věřím Veronice, kamarádovi, anebo intuici, že „divadelní filmy“ prakticky nikdy nefungují a smrdí tezovitostí? Hrají Pechlát a Dobrý Jr. (věřím!), na scénáři se podílel spisovatel Marek Šindelka, za kamerou byl Jan Střítežský (dvakrát plus), hudba Kill the Dandies (usínám). A jsem rozpolcen.


Ted Lasso (Apple TV+)
Že ve vás žánr komedie vzbuzuje spíše obavy a navrch k tomu nesdílíte fanouškovské šílenství pro fotbal? Přesto nebo možná právě proto byste měli dát šanci seriálu Ted Lasso, který je americkou komedií z prostředí anglického fotbalu. Potkává se v ní smysl pro dobrý humor s pochopením nejen sportovního ducha, ale i lidské duše, protože o tu tady jde především. Vedle titulní postavy trenéra, kterého hraje Jason Sudeikis, je příběh zabydlen různými charaktery, které hercům sednou na tělo jako sedmička na dres Erica Cantony. Snad se bude v nové sezóně týmu AFC Richmond dařit lépe a druhá série nepřijde o dobře rozehranou hru, na kterou je potěšení koukat. Výkop fotbalové události roku proběhl před pár týdny, jak to vidíte vy?


Válka zítřka (Amazon Prime Video)
Čistokrevná military sci-fi pro táty a jejich dcery. Zvláštní příběhová struktura, kde se věci nedějí úplně popořadě a ta největší řachanice není na konci, docela funguje a divák se nenudí. Režisér McKay zdárně surfuje na vlnách humoru i patosu à la Den nezávislosti, ale zvládá i vážnější scény. Překvapivě je hlavní síla Zítřejší války v emocionální rovině. Akce je výborná, lokace a i dílčí prvky se střídají a nestihnou se okoukat, ale ty malé scény, které jdou proti tepu dnešní doby... ty o tradičních rodinných hodnotách a o tom, že chtít víc je špatné pro vztah a může vás to zabít, ty to táhnou.

Info

foto © se svolením Apple TV+

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Pořadatelská: Dominik Prok (Nová Cvernovka)

redakce 21.03.2024

"Podlaha bude ružovo-glittrová zaliatá epoxidom, jeden zo stejdžov bude práve na wc v štýle boiler room a zahrá napríklad DJ Záchod (Matwe), I Hate Berlin Manson DJs alebo..." Pár tipů.

Pořadatelská: Matěj Samec (MeetFactory)

redakce 10.03.2024

„Obzvlášť zvu na Dech - ten zvolte v případě, že máte chuť se s námi ponořit do naprosté tmy a naladit se na vnitřní drama jednoho člověka," říká dívadelní dramaturg…

10 + 1 = Nikolaj Svaneborg

redakce 07.03.2024

Jejich hudba je radostným spojením krásných melodií, jemného minimalismu, chytlavých groovů, jemných vibrací elektroniky a severské atmosféry, to vše podepřené čirou radostí ze společného hraní.

Vstupní prohlídka: Herbal Dentists

redakce 04.03.2024

Nahrávka "plná temnejch i zasněnejch míst, zajímavejch dialogů kytar, syntezátorů a specifického zpěvu"? Tip Moimira Papalescua, tip i náš.

Tak daleko, tak blízko: Eydís Evensen

redakce 29.02.2024

Krátký pohled s klavíristkou z Islandu před jejím pražským koncertem v Paláci Akropolis.

Ment 2024: To nejlepší

redakce 26.02.2024

Lublaňský festival završil první dekádu existence vskutku spektakulárně, čtyři dny hudby, přednášek a dalších setkání přinesly plno emocí, zážitků a příběhů.

10+1 = Will Samson

redakce 20.02.2024

Jemný ambient Willa Samsona doplní dvojici Loscil & Lawrence English na zahajovacím večeru jedenáctého ročníku přehlídky Spectaculare.

Preview: Ment 2024

redakce 15.02.2024

Tradiční preview dala dohromady čtveřice redaktorů, která nás tam bude zastupovat, obsáhlejší report čekejte v jednom z následujících čísel magazínu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace