Články

Lo Còr de la Plana - středověk, co má koule

Lo Còr de la Plana - středověk, co má koule

Anna Mašátová | Články | 04.10.2013

Cizokrajné jméno, přesto vám není neznámé? Nemýlíte se, Lo Còr de la Plana nebyli v Čechách poprvé. Uskupení se zrodilo roku 2001 ve francouzském přístavním městě Marseille a své jméno odvozuje od slova còr (srdce) a přístavní čtvrti La Plaine, nazývanou v okcitánštině La Plana.

Srdce La Plaine vzniklo v místech, kam dříve chodili námořníci a synáčci z bohatých rodin za děvkama a chlastem, ale také tam, kde se znovuzrodila hrdost na téměř vyhynulý jazyk lenga d'òc. Pestrá směska obyvatel složená převážně z bohémů a přistěhovalců z kolonií si nade vše váží své kulturní rozmanitosti, v křivolakých uličkách okcitánštinu opravdu zaslechnete. Středověký jazyk bojující o přežití se nevzdává, odhady hovoří o jedné až osmi stovkách tisíc mluvčích, a podobně jako bretonština zažívá pomalý revival i díky hudbě.

Frontman Manu Theron se v La Planě narodil, dětství ale strávil v Alžíru. Hudební zážitky z mládí i cest ho dovedly k založení vlastní kapely, a tak se zrodili Lo Còr de la Plana, vokální projekt, který si vypomáhá jen perkusemi. Prozatím jsou k mání pouze tři alba. Es Lo Titre, vydané před deseti lety, se koncentrovalo na okcitánské náboženské zpěvy. Tant Deman z roku 2007 obsahovalo písně slavnostnějšího a radostnějšího rázu, zatímco poslední Marcha! se obrací k mnohem světštějším a současnějším tématům. Kromě rady, jak udělat z gangsterů anarchisty, upozorňuje na praktiky podsvětí i lenost politiků.

Akropole měla sice do vyprodání daleko, ale jak se zdálo, ansámbl to bral spíš s humorem. Poloprázdný sál se smíchem pozdravili, ostatně v rozhovoru pro mlog.cz (http://www.mlog.cz/rozhovory/2013-09/manu-theron-lo-cor-de-la-plana.php) zmínili, že jednou vystupovali v Denveru pouze pro ostrahu a barmanky. Pětice fešných Francouzů zahájila vokálně, připomínajíc tak bohoslužebné zpěvy. Brzy se však půlkruh, ve kterém zpěváci stáli, rozpadl, tempo se pozvolna zrychlovalo, přidalo se dupání do ozvučných desek, tleskání a perkuse. Hned druhou skladbou, Sant Trofima, připomněli nejen dobu, kdy to měli králové nahnuté, pokud se k jejich poddaným dostaly nástroje vhodné ke stínání hlav, ale také nejnovější nahrávku.

Lo Còr de la Plana jsou mistři nekonečných písní, monotónnost je jim ovšem cizí. Ačkoliv to vždy už už vypadalo, že úsek končí a začal se ozývat potlesk, pánové spustili ještě rychleji. Vokály se proplétaly i souzněly, především ale komunikovaly s vůdčím Théronovým hlasem. Ani frenetické tempo a dokonalá souhra nezahnaly podzimní sychravost, chladné počasí kapele natolik připomnělo zimní čas, že spontánně spustila vánoční píseň. A aby nebyli udýchaní jen oni, naučili návštěvníky tradiční kolový tanec.

Jeden z nejlepších koncertů, který letos agentura Rachot uspořádala, byl bez přehánění strhující. Je příjemné vidět, že návrat ke středověkým písním neznamená jen maškarádu v kostýmech v hradních kulisách.

Jak praví Lo Còr de la Plana ve skladbě Bosin, „pokud se vám naše hudba nelíbí, stáhneme vám kůži ze zadku a uděláme si z ní tamburínu“. Nicméně to nehrozilo.

Info

Lo Còr de la Plana (fr)
28. 9. 2013, Palác Akropolis, Praha

foto © Tomáš Moudrý

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Vstupní prohlídka: Marcel Gidote’s Holy Crab

redakce 10.04.2024

Loni se jim toho povedlo hodně: v březnu vydali album Farm Alarm, pak dva singly, první evropskou tour a k tomu vydávají soundtrack k počítačové hře.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Douška vydavatelská: Ancestral Vision (Unizone)

redakce 04.04.2024

Pokud budu mluvit sám za sebe, tak u mě teď panuje zdravá euforie, protože se mi asi po x letech podařilo dotáhnout do konce moje debutové EP, které vyšlo u…

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace