Články / Seriály

Radio FMz: První máj s Fiedlerskim, Teou Sofií i nestárnoucími The Afghan Whigs

Radio FMz: První máj s Fiedlerskim, Teou Sofií i nestárnoucími The Afghan Whigs

Kateřina Cumin, Zuzana Malá, Maria Pyatkina | Články / Seriály | 04.05.2022

V novinkách z uplynulého týdne zabrousíme do hitparád i do kultovních sestav. Hned třikrát míříme na domácí hřiště, skvělý singl totiž vydala Tea Sofia a hned na dvou pak spolupracoval stále oblíbenější producent Fiedlerski. A zakončíme u kultovních The Afghan Whigs.

Fiedlerski - Space Cowboy* ft. Ben Cristovao
Hned dva zářezy má v posledním týdnu na svědomí producent Fiedlerski, který spolupracuje i s největšími jmény českého mainstreamu. Na prvního máje vyšel singl Toothbrush jeho dlouholeté spolupracovnice Annabelle, k němuž dělal produkci. Tedy zubní kartáček jako metafora začínajícího vztahu a popíček par excellence. A vypustil také vlastní track, banger Space Cowboy, na který si přizval i Bena Cristovaa. Track doprovází i skvělý klip, na kterém pracovaly ilustrátorky Petra Mikolášová (znáte z Vysílače) a Anastázie Rainischová. No to teda ne, no to teda ne. Ale jo, dejte si.


Tea Sofia - Lust for Desire
Pražská rodačka Tea Sofia se srbsko-litevskými kořeny znovu servíruje krásný soulový projev na novém singlu Lust for Desire. Písničku si pustíte na streamovacích platformách stejně jako v live provedení na YouTube. Decentní video sebezpytné skladbě sluší – kouř, uplé šaty, jemné teplé světlo a krásný hluboký hlas. Cítím v tom trochu retrománie stejně jako smyslné Jorja Smith vibes. Těším se na následovníka skvělé předloňské desky Stani.


The Afghan Whigs - The Gateway
„Byl to Mark, kdo album pojmenoval,“ říká k novému singlu The Afghan Whigs frontman Greg Dulli. Nedávno zesnulý Mark Lanegan byl jeho blízký přítel, pravidelně hostoval v jedné z jeho předchozích formací Twillight Singers a byl taky součástí vynikajících The Gutter Twins, kteří sice vydali jen jednu nahrávku (Saturnalia, 2008), ale ta zůstane navěky vepraná do mozkových plen nejen fanoušků Sub Popu. Už se pohybujeme na hranici nekrologu, že? Zatímco první singl z chystané novinky The Afghan Whigs (vyjde v září) nazvaný I’ll Make You See God nabídl bezmála noise rock/punkový útěk před žárem vševidoucího slunce, aktuální The Getaway je o poznání pomalejší. Tak charakteristická pompézní gradace hravě vsákne i sláčiky a všechno uzemňuje text: „No more time to play/ Slip into something classic/ Turn on the television/ Ignoring all your children… Amphetamines and coffee/ It almost makes you gag.“ Album se bude jmenovat How Do You Burn?.


Info

grafika © Petra Mikolášová a Anastázie Rainischová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Prismatic (Tomáš Hrubiš & Martin Čech)

redakce 26.07.2024

Z původního konceptu, kdy bubeník jako host doprovázel autora skladeb, se postupně vyvíjí i jejich vzájemná kooperace. Z čeho vyrůstají, kam se dívají?

Top 5: Colours of Ostrava 2024

redakce 22.07.2024

Čtyři dny života v ikonické industriální čtvrti Dolních Vítkovic. Spousta objevů, objetí, slov a hudby.

Kam na rajz se Zdeňkem Neusarem (Beseda)

redakce 22.07.2024

„Beseda je láska na celý život, sám jsem v ní po uši už od roku 1999,“ říká Zdeněk Neusar a přidává pár dalších akcí a míst.

Pořadatelská: Barbora Mrázová (Povaleč)

redakce 17.07.2024

Oslovili jsme grafičku a produkční Barboru Mrázovou, aby nám prozradila organižační tajemství a dala pár tipů, co ještě navštívit.

10+1 = Lang Biank

redakce 11.07.2024

„Ve výběru jsem zmapoval svou cestu hudebním světem, od rockových kapel až po současnou fascinaci elektronikou, jazzem a hudbou z Brazílie,“ dodává k selekci níže.

Pořadatelská: Tomáš Suchánek (Bukolika)

redakce 08.07.2024

Zakladatel komunitního festivalu zve na nejprogresivnější a nejneobjevenější místní i zahraniční hudebníky na poli klubové a elektronické hudby.

Pořadatelská: Tomáš Bálint (Fraj)

redakce 05.07.2024

Manon meurt v Novej Cvernovke - s ich platňou v ruke som pod pódiom opäť zažíval pocit, ktorý mi hudba spôsobuje už len zriedkavo – absolútne zimomriavky.

Pořadatelská: Štěpán Bolf (Creepy Teepee)

redakce 01.07.2024

Velkoryse komentuje austinský festival SXSW, pražské koncerty a místa a sdílí pár tipů, kam na jídlo a pro desky. Rozhovor.

10 + 1 = Ian Davis

redakce 17.06.2024

Davisova tvorba je ovlivněna folklórem, kontrapunktem, kanonickými postupy a náhodou, jak se budete moci brzy přesvědčit na premiéře ambientní opery Ephemeral Pulse, k níž napsal hudbu. Exkluzivně na Ostravských dnech.

Kam na rajz se Simonou Kumpanovou (Boskovice)

redakce 16.06.2024

Píáristka festivalu nám řekla, kam jinam se za lidmi a místy podívat, kde ztratit pojem o čase a jen tak být.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace