Články / Reporty

Slnko Records v záři úplňku

Slnko Records v záři úplňku

Kateřina Pohlová | Články / Reporty | 29.09.2016

Podzimní série koncertů v Jazz Tibet Clubu pokračovala akcí, na které Full Moon představil slovenský hudební label Slnko Records. O žánrově pestrý hudební zážitek se postarala trojice Katarzia, Talent Transport a Jakub Šimanský.

Slnko Records založili před patnácti lety Shina a Dano z tria Longital. Zpočátku malý projekt, původně pouze k vydávání alb vlastní kapely, si postupně vydobyl pověst uznávaného vydavatelství. Label zaměřený na alternativní scénu má dnes pod sebou přes čtyřicet hudebních projektů, mezi nimi jsou kromě Katarzie a Talent Transport třeba Jana Kirshner, Monikino Kino nebo Korben Dallas.

Úterní akci otevřel Jakub Šimanský, v jehož instrumentálních kytarových skladbách se mísí country a staré blues, sem tam prosákne i vliv temnější, tvrdší hudby, kterou se jako bubeník prezentuje ve skupinách Unna nebo dříve Baalzac. Příznivci syrových kytarových tónů určitě nepohrdnou Šimanského debutovým albem, které je k poslechu online.

Slovenská alternativní scéna zažívá období rozkvětu. Katarzia debutem Generácia Y před třemi roky představila „girl folk rap po slovensky“, jak svůj hudební styl zpěvačka označuje, a kritiku i fanoušky písničkářství nadchla křehkými texty, zpověďmi o nejistotách, úzkostech a touhách. A tento měsíc pak vydala desku Agnostika, jejíž intimní atmosféru přivezla i do Jazz Tibetu.

Nové album sice Katarzia nahrála společně se skvělými jazzovými hudebníky, na koncertě ale vystoupila sólo s kytarou. Se skromným úsměvem uvedla první píseň a něžným hlasem začala zpívat o Dunaji. Publikum roztálo. Katarziino charisma by dokázalo obměkčit i největšího drsňáka v temném koutě zakouřeného baru, s nevšední otevřeností předvedla, jak procítěně umí podat své texty - malé filozofické úvahy o životě, vztazích a hodnotách. Vrcholem vystoupení byla píseň Milovať s hudbou, když za doprovodu klavíru jako by skutečně dosáhla vytoužené samoty, jakkoliv jí hltaly upřené zraky publika. Set uzavřela Hodinovým hotelem, který byl postavený více na elektronice a kontrastně tak zakončil linku melancholických melodií.

Na závěr nakopli Jazz Tibet Club jazzoví Talent Transport skladbami z dva roky starého alba 1. Vladislav Slnko Šarišský rozsvítil atmosféru neotřelými improvizacemi na piano za doprovodu Mariána Slávka na bicí a Filipa Hittricha na baskytaru. Jejich temperamentní hudba plná her s rytmy, momentů překvapení a gradací nabila publikum energií, které měl jejich moderní jazz na rozdávání.

Slnko v záři úplňku? Slovenská alternativní scéna toho má na srdci daleko více, ovšem unést emoce byť jediného takového večera nebylo snadné...

Info

Katarzia + Jakub Šimanský + Talent Transport
27. 9. 2016 Jazz Tibet Club, Olomouc

foto © Iveta Křenková

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Všechno ještě není ztracené (Colours of Ostrava 2024)

Filip Peloušek 25.07.2024

Nejsem na Colours poprvé, ale za sedm let mé absence jsem zapomněl, jak monumentální areál je, a hlavně, kolik lidí se v něm pohybuje.

Nič nie je zdarma (Melt Festival 2024)

Ema Klubisová 24.07.2024

Po Bear Stone sme sa odviezli do Záhrebu, kde sme prespali u kamaráta, snažiac sa pozliepať štyri dni festivalových dojmov do jedného koherentného textu a fotogalérie.

Propíjení barev (Colours 2024): Finále po finále

Dantez, Michal Mikuláš 21.07.2024

Sobota s Jamesem Blakem coby hlavní hvězdou věští, že se letošní konec ročníku bude za poklidnějšího rozjímání...

Propíjení barev (Colours 2024): Pestré harmonie, temné promluvy

Dantez, Michal Mikuláš 20.07.2024

Pátek, středobod festivalu, srovnávání stavů.

Propíjení barev (Colours 2024): Živelnosť v plnom prúde

Dantez, Michal Mikuláš 19.07.2024

Štvrtok sa v poobedňajších hodinách rozbieha do maximálnych rozmerov. Vír festivalu už sťahuje všetko okolo seba.

Propíjení barev (Colours 2024): Dozvuky

Dantez, Michal Mikuláš 18.07.2024

Pozvolné propíjení jasných barev: krotkost hlasitosti kompenzují Morellovy dozvuky.

Hořet bezpečně (Creepy Teepee 2024)

Timon Láska 17.07.2024

Tak intenzivní komunitní vibe jsem na žádném festivalu necítil. Soustřednost a jedinečnost vzájemného porozumění navíc sahá přes různé faktory.

Pohoda (2024) počasí navzdory

Jakub Béreš, Dominik Polívka 16.07.2024

Strach o nejbližší střídá po návratu domů obavy o samotný festival. Pohoda je místem s jedinečnou reputací a bezpečným prostorem pro všechny, kterým není dobře ve vlastní zemi.

Asijský koktejl v Sudetech (Eastern Tunes 2024)

Václav Valtr 16.07.2024

Místní spolek Thonmi chová jaky, provozuje restauraci s exotickou kuchyní, buduje tibetský dům či asijskou poznávací stezku. Decentní festival coby vrchol sezóny.

Transforma 2024: Přijít k sobě

Aneta Martínková 15.07.2024

Dramaturgie, prostor, ve kterém se festival odehrává, světla, ozvučení. Všechny podmínky jsou tu zkonstruované k tomu jít úplně na dřeň.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace