Články / Seriály

Tak daleko, tak blízko: Ivo Cicvárek (Živo)

Tak daleko, tak blízko: Ivo Cicvárek (Živo)

redakce | Články / Seriály | 05.02.2023

Brněnský písničkář Ivo Cicvárek, lídr někdejší formace Velký svět (nominovaná na Anděla za první stejnojmenné album), kterou loňského léta přejmenoval na kratičké Živo a s níž vydal v závěru roku album Morytáty a romance, je dalším respondentem naší „rozhledové“ rubriky Tak daleko, tak blízko. Na zmíněné desce se podílelo celkově osmnáct hudebníků, ale vyhlédnout z okna jsme nechali jen principála. Naživo můžete Živo vidět na křtu 24. února v pražském klubu Kaštan.

Co vidíš z okna?
Placaté střechy domů, za nimi pole, někdy bahnité, někdy zasněžené, někdy vysušené na troud. A líšeňský „Kostelíček“ v dáli za tím vším.

Kam na snídani?
Do ledničky a chlebníku na kuchyňské lince. Když jsem doma, ani mě nenapadne nikam chodit. Ale kdybych si měl vybrat styl snídaně, který mě v posledním roce bavil, tak u beduínů v Jordánsku…

Oblíbená vycházková trasa?
Mám dvě. Jedna na vyhlídku Hornek nad Mariánským údolím. Baví mě sledovat proměny Moravského krasu v průběhu roku, takže tam každý rok zajdu nebo zaběhnu několikrát. Někdy se zdržím, a chvíli koukám do údolí, jindy jenom zkontroluju, že všechno je na svém místě. A druhá trasa vede kolem vysílače Hády přes Hádeckou planinu k pomníku S. K. Neumanna na Šumbeře.

Kde na kávu?
Netuším. Letos, v prosinci, už jsem měl zhruba pět kafí. Od začátku roku…

A na večeři?
Tohle covid hodně probral. Dřív bych řekl třeba do sushi baru Koishi, ale ten zanikl. Takže budu muset objevit nová místa v centru Brna.

Na něco ostřejšího?
Některý z barů typu Bar, který neexistuje. Ale po půlnoci klidně do Poslední leče. V centru Brna je v tomhle směru ráj, dá se vyrazit naslepo a objevovat. Ale jinak jsem spíš na víno, takže do nějakého menšího nebo středně velkého vinařství, letos mě nadchla ochutnávka u Oulehlů v Dolních Kounicích.

Oblíbený klub, kino, divadlo nebo kulturní podnik obecně?
Klub – Café Práh ve Vaňkovce: je to malé místo, které je nerozlučně spjaté s písničkářskou scénou. Kino Scala – nejčastěji v něm ale jsem na různých festivalových projekcích, např. v rámci Serial Killer, tedy festivalu televizních seriálů. Divadlo – hodil bych si tříbokou kostkou, mezi Husou na provázku, HaDivadlem a Studiem Marta. Ale divadlo nějak flákám, musím se polepšit.

Kam se chodíš zašít?
Do postele s knížkou. Ale moc to zašívání nestíhám…

Kdyby ses měl přestěhovat, kde by to bylo?
Svratecká hornatina, i když tam teď řádila kůrovcová kalamita. Někde kolem Křeptova. A do ciziny: jo, líbilo by se mi nějaký ten měsíc se zašít v Dračích horách v Jižní Africe.

Ideální dopravní prostředek?
Ten z filmu Moucha. Pokud by vychytal mouchy…

Info

Živo – Morytáty a romance (Indies Scope, 2022)
web vydavatelství

Živě:
Živo
24. 2. 2023 20:00
Kaštan, Praha
Fb událost

foto © se svolením Iva Cicvárka

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Prismatic (Tomáš Hrubiš & Martin Čech)

redakce 26.07.2024

Z původního konceptu, kdy bubeník jako host doprovázel autora skladeb, se postupně vyvíjí i jejich vzájemná kooperace. Z čeho vyrůstají, kam se dívají?

Top 5: Colours of Ostrava 2024

redakce 22.07.2024

Čtyři dny života v ikonické industriální čtvrti Dolních Vítkovic. Spousta objevů, objetí, slov a hudby.

Kam na rajz se Zdeňkem Neusarem (Beseda)

redakce 22.07.2024

„Beseda je láska na celý život, sám jsem v ní po uši už od roku 1999,“ říká Zdeněk Neusar a přidává pár dalších akcí a míst.

Pořadatelská: Barbora Mrázová (Povaleč)

redakce 17.07.2024

Oslovili jsme grafičku a produkční Barboru Mrázovou, aby nám prozradila organižační tajemství a dala pár tipů, co ještě navštívit.

10+1 = Lang Biank

redakce 11.07.2024

„Ve výběru jsem zmapoval svou cestu hudebním světem, od rockových kapel až po současnou fascinaci elektronikou, jazzem a hudbou z Brazílie,“ dodává k selekci níže.

Pořadatelská: Tomáš Suchánek (Bukolika)

redakce 08.07.2024

Zakladatel komunitního festivalu zve na nejprogresivnější a nejneobjevenější místní i zahraniční hudebníky na poli klubové a elektronické hudby.

Pořadatelská: Tomáš Bálint (Fraj)

redakce 05.07.2024

Manon meurt v Novej Cvernovke - s ich platňou v ruke som pod pódiom opäť zažíval pocit, ktorý mi hudba spôsobuje už len zriedkavo – absolútne zimomriavky.

Pořadatelská: Štěpán Bolf (Creepy Teepee)

redakce 01.07.2024

Velkoryse komentuje austinský festival SXSW, pražské koncerty a místa a sdílí pár tipů, kam na jídlo a pro desky. Rozhovor.

10 + 1 = Ian Davis

redakce 17.06.2024

Davisova tvorba je ovlivněna folklórem, kontrapunktem, kanonickými postupy a náhodou, jak se budete moci brzy přesvědčit na premiéře ambientní opery Ephemeral Pulse, k níž napsal hudbu. Exkluzivně na Ostravských dnech.

Kam na rajz se Simonou Kumpanovou (Boskovice)

redakce 16.06.2024

Píáristka festivalu nám řekla, kam jinam se za lidmi a místy podívat, kde ztratit pojem o čase a jen tak být.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace