Články / Seriály

Food Moon: Die Küche

Food Moon: Die Küche

redakce | Články / Seriály | 20.10.2020

K brněnskému Kabinetu múz neodmyslitelně patří i prodejna vinylových desek a vyhlášená restaurace Die Küche, která v loňském roce ziskala titul Nejlepší veganské restaurace. K ceně letos kuchařka Pavla Drdlíková navíc přidala vítězství v soutěži o nejlepší rostlinné jídlo od České veganské společnosti. Restaurace Die Küche má teď omezený provoz, výdejní okénko s pamlsky ale funguje nepřetržitě. A pokud to máte do Brna daleko, můžete si alespoň doma připravit veganské langoše! Recept najdete i v knize Veganské neřesti, kterou Pavla vydala.

Langoše
Suroviny:
500 g hladké mouky
400 ml sójového mléka
42 g droždí
1 lžičky cukru
1 lžičky soli
Olej na smažení
Kečup, veganský sýr, česnek, sojanéza, veganská slanina a suroviny dle chutí a zvyklostí

Postup:
Začneme kváskem. Do mísy nalijeme mléko, rozdrobíme kostku droždí, posypeme špetkou cukru a mouky. Postavíme mísu na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Po 15 minutách smícháme spolu se zbytkem mouky, mlékem a solí. Vypracujeme těsto, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 40 minut kynout na teplém místě. Těsto rozdělíme na části a z každé vyválíme placku o výšce cca 0,5 cm. Necháme ještě 10 minut vykynout a poté smažíme ve vysoké vrstvě oleje do zlatova.

Kečup
Suroviny:
1,5 kg rajčat
200 g třtinového cukru
5 ks jablek
3 ks velké cibule
4 ks hřebíčky
1 ks bobkový list
1/4 lžičky skořice
1 lžíce octu
1 lžíce soli

Postup:
Všechny suroviny umyjeme. Rajčata nakrájíme na čtvrtiny. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíce. Vše dáme do většího hrnce, přidáme zbývající suroviny a dáme vařit. Občas promícháme. Kečup je hotový, jakmile obsah hrnce zhoustne. Pak už jen stačí přepasírovat přes sítko a dát do sklenic. Kečup vydrží v lednici cca týden.

Sojanéza
Suroviny:
200–300 ml slunečnicového nebo řepkového oleje (množství oleje určuje hustotu majonézy)
100 ml sójového mléka
2 lžíce jablečného octa
špetka černé soli
špetka kurkumy
sůl, pepř

Postup:
Hodinu před přípravou si vyndáme mléko z ledničky a necháme odstát na pokojovou teplotu. Do mísy nalijeme mléko a ponorným tyčovým mixerem začneme šlehat. Olej naléváme do mléka zpočátku po kapkách. Pak přiléváme oleje více, podle toho jak vysoké hustoty chceme docílit. Nakonec zakápneme jablečným octem. Díky kyselosti se sójová bílkovina srazí a sojanéza ještě více zhoustne. Osolíme, opepříme, přidáme špetku černé soli a kurkumy na barvu.

Veganská slanina
Suroviny:
4 ks rýžového papíru
3 lžíce oleje
3 lžíce kvalitní sójové omáčky
3 lžíce lahůdkového droždí
2 lžíce uzené mleté papriky
1 lžíce agáve sirupu
0,5 lžičky tekutého kouře
Sůl, pepř

Postup:
Olej, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, mletou papriku, agáve sirup a tekutý kouř smícháme dohromady a vytvoříme marinádu. Osolíme a opepříme. Dva kusy rýžového papíru na sobě namočíme ve studené vodě a nastříháme na proužky. Vložíme do připravené omáčky a necháme chvíli marinovat. Rozložíme na papír na pečení a pečeme v troubě předehřáté na 160°C přibližně 8–15 minut.

Info

Die Küche
fb restaurace

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Blue Chesterfield

redakce 21.06.2021

Blue Chesterfield má andělskou tvář, ale i nabitou pistoli za opaskem. Jak skládá a kam míří?

Katetr: Jednoduché vztahy, mrtvé vteřiny

Jarmo Diehl 20.06.2021

Marek Ztracený i Lipo s Richardem Krajčem opěvují své milé, těžkosti vztahů, které se vždycky dají nějak překonat, protože láska co? Láska je... netečná.

Radio FMz: Lorde, Yves Tumor, Mark Lanegan a další atrakce

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Michal Pařízek, Maria Pyatkina, su, Julie Ježková 16.06.2021

Můžeme se dohadovat, jestli bude nová deska Lorde a Marka Lanegana dobrá nebo ještě lepší, ale průšvih to nebude. A je to ho více, přijela k nám pouť.

Vstupní prohlídka: Evolet

redakce 14.06.2021

Nejen na to, co by měla obsahovat každá dobrá backstage a jak se chodí s plným břichem, se ptáme ve vstupní prohlídce brněnské skupiny.

Katetr: Sbohem aneb mozková mrtvice

Jarmo Diehl 13.06.2021

Aneta Langerová, Hellwana s Arletou i Ca$hanova Bulhar. Nebo je to Rumun? Mongol?

Kino FMz: Filmové bahno (ne)má dno

Viktor Palák, Jakub Kurnas, Jakub Blaho, Jiří Přivřel 11.06.2021

Na které filmy se těší naše filmová redakce a které doporučuje ke zhlédnutí?

Radio FMz: Život je pártoška

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Michal Pařízek, Maria Pyatkina, su 09.06.2021

Naštvané lvice Hellwana s Arletou, závratě z Blízkého východu, tanečky King Princess, Jessie Ware nebo popíček z rapového undergroundu.

Pod pultem Kabinetu #8

Sabina Coufalová 08.06.2021

Dá se vůbec spočítat, kolikrát člověk zažil partošku v Kabinetu? Za dobrou muzikou se tam chodilo vždycky, teď si ji odtud můžete i odnést.

Vstupní prohlídka: Obligatne

redakce 07.06.2021

... a pochopili svojmu humoru, objali sa, urobili spoločne chichi haha a to šťastne až do smrti... Slovenští Obligatne vtipně i hravě.

Katetr: Vyzootá hlava, mrtvej teplouš a žádná bandana

Jarmo Diehl 06.06.2021

Pánem tohoto týdne je nepochybně Robin Zoot, který dal průchod svým honibrckým fantaziím. Ale máme tu i brněnskou alternativu, jihlavský bandana gang nebo povídky ze skříně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace