Články / Offtopic / / Komix

Čarodějova nevěsta se pouští do díla

Čarodějova nevěsta se pouští do díla

Martin Šinkovský | Články / Offtopic / / Komix | 27.04.2019

Zrzka Čiše, hlavní hrdinka manga série Čarodějova nevěsta, je sleigh beggy – typ magické bytosti, která má velkou čarodějnou moc, ale zároveň křehkou tělesnou konstituci. Jak se fantaskní příběh autorky Kore Jamazaki rozvíjí, zjišťujeme další střípky z jejího traumatického dětství, které nám zatím zůstaly skryty. Série začíná až chvílí, kdy si Čiše zakoupí čaroděj Elias Ainsworth, který ji začne učit, připravovat na její osud a také odhalovat rozdílnou kulturu britských ostrovů (Čiše je původem z Japonska).

Jamazaki zaplnila svůj komiksový svět bezpočtem pohádkových a magických postav. Často se přitom inspirovala starou mytologií, podobně jako třeba Shakespeare (například Oberon a Titanie). Svým postavám vtiskla pestrou škálu nálad a emocí – od mlčenlivé melancholie hospodyně Silky po moudrý nadhled umírajícího draka Nevina, z jehož části si Čiše vyrobila kouzelnickou hůlku (draci se po smrti mění ve stromy).

V úvodu čtvrtého svazku se před námi konečně odhaluje část tajuplné Eliasovy minulosti. Zjišťujeme tak, že jeho majestátní a poněkud děsivý vzhled, kdy místo hlavy má lebku kozorožce, zdaleka neodpovídá jeho naturelu. Čiše se vrací ze země draků se svou první hůlkou, tudíž je jasné, že se brzy objeví první výzvy, před které bude postavena. Na konci čtvrté knihy Čiše vzbudí upíří víla Redcurrant, žijící se starým Joelem, který umírá, a žádá hlavní hrdinku o pomoc. Ta žádosti neodolá, konečně zúročí, co se do té doby naučila…

Bizarní láskyplný vztah mezi zahradníkem Joelem a upíří vílou se blíží ke svému finále a Čiše se rozhodne vytvořit magickou mast, aby splnila jejich poslední přání, ovšem kouzlení je náročnější, než tušila. Navíc se naplno projeví fyzické nedostatky sleigh beggy, takže první velký čin se promění v krutý boj o vlastní život.

Čarodějova nevěsta se čtvrtým i pátým svazkem dostává do dějových obrátek, z nichž ve třetím svazku poněkud vypadla. Jamazaki se kromě vykreslení různých vedlejších postav více zaměřila na ústřední dvojici Čiše – Elias a jejich postavám dodala patřičnou dynamiku hlavně díky odhalení částí jejich života „před komiksem“. Autorka čerpá inspiraci ze všech možných zdrojů – od starých skotských bájí po Harryho Pottera a výsledek balí do melancholických, až zádumčivých nálad. Vznikl tak jedinečný komiks s těžko uchopitelnou atmosférou a příběhem, u něhož si nemůžeme být jisti, zda skončí šťastně.

Info

Kore Jamazaki - Čarodějova nevěsta 4,5 (Crew, 2018)
web nakladatelství

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace