Články / Reporty

Činely prorážejí temnotu (Xiu Xiu)

Činely prorážejí temnotu (Xiu Xiu)

Jáchym Rainisch | Články / Reporty | 20.05.2023

Podzemní prostory klubu Underdogs' dotvářely tísnivou atmosféru hudby Xiu Xiu. Kapela, působící na experimentální scéně přes dvě dekády, je známá ponurým a syrovým zvukem. Její současné složení a letošní deska Ignore Grief posouvá úzkostlivost dokonce dál než kdy dřív. K zakládajícímu Jamiemu Stewartovi a tradiční člence Angele Seo se vloni přidal bubeník David Kendrick, který zároveň se Stewartem napsal většinu písní z novinky.

Ve stejné sestavě vystoupili i v Praze, kde odstartovali euroasijské turné. Na něm je podporuje producent Freddy Ruppert, který v minulosti se členy Xiu Xiu několikrát spolupracoval. Pulzující syntezátory doprovázené nepohodlným vizuálem a později agresivní, ale zároveň bezmocný křik do noiseových podkresů gertie adelaido více než dostatečně připravily na emoce hlavní části večera.

fotogalerii z koncertu najdete tady

Optimistický záblesk ze začátku vystoupení Xiu Xiu v podobě narozeninového popěvku věnovaného Freddymu Rupertovi zhasl vysoký syntezátorový tón. Tracklist otevřela skladba z Ignore Grief, následně zněly napříč diskografií tak, aby se dramaturgicky střídaly melodičtější a strožejší momenty. Všechny působily naléhavě zejména kvůli Stewartovu intenzivnímu zpěvu a prudkým kovovým tónům činelů, zvonů, gongu nebo rolniček. Ty měl k dispozici každý z trojice na pódiu a nebál se je využívat současně. Kdyby někdo pochyboval o zápalu hudebníků, mohl sledovat třísky, které s každým úderem činelu odlétaly z paliček. Kreativně pracovali s méně obvyklými zvuky (píšťalka, balonky) a narušovali tradiční písňové postupy, což podporovalo tajemnost studiového materiálu. Výsledná kakofonie navíc přidávala celkové znepokojivosti. Nejen tou jsou Xiu Xiu jedineční.

Info

Xiu Xiu (us) + gertie adelaido + Freddy Ruppert
16. 5. 2023 Underdogs', Praha

foto: Anna Stepanova

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Všechno ještě není ztracené (Colours of Ostrava 2024)

Filip Peloušek 25.07.2024

Nejsem na Colours poprvé, ale za sedm let mé absence jsem zapomněl, jak monumentální areál je, a hlavně, kolik lidí se v něm pohybuje.

Nič nie je zdarma (Melt Festival 2024)

Ema Klubisová 24.07.2024

Po Bear Stone sme sa odviezli do Záhrebu, kde sme prespali u kamaráta, snažiac sa pozliepať štyri dni festivalových dojmov do jedného koherentného textu a fotogalérie.

Propíjení barev (Colours 2024): Finále po finále

Dantez, Michal Mikuláš 21.07.2024

Sobota s Jamesem Blakem coby hlavní hvězdou věští, že se letošní konec ročníku bude za poklidnějšího rozjímání...

Propíjení barev (Colours 2024): Pestré harmonie, temné promluvy

Dantez, Michal Mikuláš 20.07.2024

Pátek, středobod festivalu, srovnávání stavů.

Propíjení barev (Colours 2024): Živelnosť v plnom prúde

Dantez, Michal Mikuláš 19.07.2024

Štvrtok sa v poobedňajších hodinách rozbieha do maximálnych rozmerov. Vír festivalu už sťahuje všetko okolo seba.

Propíjení barev (Colours 2024): Dozvuky

Dantez, Michal Mikuláš 18.07.2024

Pozvolné propíjení jasných barev: krotkost hlasitosti kompenzují Morellovy dozvuky.

Hořet bezpečně (Creepy Teepee 2024)

Timon Láska 17.07.2024

Tak intenzivní komunitní vibe jsem na žádném festivalu necítil. Soustřednost a jedinečnost vzájemného porozumění navíc sahá přes různé faktory.

Pohoda (2024) počasí navzdory

Jakub Béreš, Dominik Polívka 16.07.2024

Strach o nejbližší střídá po návratu domů obavy o samotný festival. Pohoda je místem s jedinečnou reputací a bezpečným prostorem pro všechny, kterým není dobře ve vlastní zemi.

Asijský koktejl v Sudetech (Eastern Tunes 2024)

Václav Valtr 16.07.2024

Místní spolek Thonmi chová jaky, provozuje restauraci s exotickou kuchyní, buduje tibetský dům či asijskou poznávací stezku. Decentní festival coby vrchol sezóny.

Transforma 2024: Přijít k sobě

Aneta Martínková 15.07.2024

Dramaturgie, prostor, ve kterém se festival odehrává, světla, ozvučení. Všechny podmínky jsou tu zkonstruované k tomu jít úplně na dřeň.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace