Články / Reporty

 Hudba, které sluší módní přehlídky  (Coucou Chloe)

Hudba, které sluší módní přehlídky (Coucou Chloe)

Ondřej Pěkný | Články / Reporty | 21.10.2023

Letím nocí po mostě ke Štvanici, na sobě fake černý kožich. Nejsem zrovna raver, ale vystoupení Coucou Chloe na Creepy Teepee 2017 mi učarovalo, a když jsem viděl, že jí Heartnoize dělají koncert v Praze… Před Fuchsem postává pár dalších lidí ve fakeových kožešinách, další v „urban outfitech“, pak i civilněji oblečení, v úhrnu míří ladění do černa. Procházíme červeným závěsem dovnitř, první set začíná souběžně s dveřmi.

Housewife 9 je spojován, jako i Coucou Chloe, s kategorií dekonstruované klubové hudby. Působí to funkčně, eklekticky, zároveň to pořád odpovídá mému ponětí o klasické konstrukci tanečních žánrů. Slyším třeba grime, sample P Moneyho. Kde a jaká je tu dekonstrukce? Po čase zaznamenám v rytmu náznak konfliktu. Průběžně se aktualizující rytmická odbočka způsobuje disruptivní vstup, jako kdyby někdo klepal na dveře. Úvaha o ukázkách dílčího uvolňování konstrukce ve mně nenachází konstruktivní výstup, a tak to stačí. První set končí, jsem venku na cigaretě.

Dělám chybu a míjím se s druhým setem, Sim0ne. Vadim Petrov k němu řekl: půlhodina je málo, trance remixy polozapomenutých Y2K hitovek, diskotéka na dětském táboře, čekání a dočkání se virální hitovky, remixu Say Yes to Heaven od Lany del Rey. Jásot. Třetí set, NobodyListen. Kdo je obeznámen s jeho sérií akcí Addict, nemusí být překvapen tím, že Coucou Chloe zná a že je schopen se do pozice jejího supportu „nominovat sám“. Jeho set je tvrdší, ráznější, techno, působí při něm velmi charismaticky, pod světlem malé lampičky září prsteny na jeho rukou.


fotogalerii z koncertu najdete tady

Koncert Coucou Chloe před šesti lety byl fascinující směsí, která v intenzivním vedru klubu hypnotizovala rytmem a charakteristickou zastřeností, spojovala v sobě vřelost a smyslnost s chladem a distancovaností. Specifičnost, díky které se v následujících letech její hudba stala, mimo jiné, oblíbenou volbou i na módních přehlídkách. Současná Chloe působí jako věrohodné, sebevědomější rozvinutí tehdejšího temperamentu. Něco distancovanosti se změnilo ve prospěch aktivnější komunikace s publikem.

Vedle „narkotičnosti“ starší tvorby (EP Erika Jane) nyní výrazněji vystupují nové energičtější skladby. V některých (/na novém albu Fever Dream) jsou tvrdší beaty, skladby se stávají sevřenějšími. Překlání se víc k formě, kterou někteří nazývají „avantgardní pop“. Chloe na podkladu zastřeného vokálu i křičí („Let it go!“), což na nahrávkách není a tracky se tím ozvláštňují. Ona smyslnost nachází větší výraz ve fyzické stage presence, ale není vulgární, nebo pokud přece trochu, pak říkám distancovaně. Velká, vřelá party.

Info

Coucou Chloe (fr) + Housewife 9 (fr) + Sim0ne (uk) + NobodyListen
18. 10. 2023 Fuchs2, Praha

foto © Lucia Banáková

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Všechno ještě není ztracené (Colours of Ostrava 2024)

Filip Peloušek 25.07.2024

Nejsem na Colours poprvé, ale za sedm let mé absence jsem zapomněl, jak monumentální areál je, a hlavně, kolik lidí se v něm pohybuje.

Nič nie je zdarma (Melt Festival 2024)

Ema Klubisová 24.07.2024

Po Bear Stone sme sa odviezli do Záhrebu, kde sme prespali u kamaráta, snažiac sa pozliepať štyri dni festivalových dojmov do jedného koherentného textu a fotogalérie.

Propíjení barev (Colours 2024): Finále po finále

Dantez, Michal Mikuláš 21.07.2024

Sobota s Jamesem Blakem coby hlavní hvězdou věští, že se letošní konec ročníku bude za poklidnějšího rozjímání...

Propíjení barev (Colours 2024): Pestré harmonie, temné promluvy

Dantez, Michal Mikuláš 20.07.2024

Pátek, středobod festivalu, srovnávání stavů.

Propíjení barev (Colours 2024): Živelnosť v plnom prúde

Dantez, Michal Mikuláš 19.07.2024

Štvrtok sa v poobedňajších hodinách rozbieha do maximálnych rozmerov. Vír festivalu už sťahuje všetko okolo seba.

Propíjení barev (Colours 2024): Dozvuky

Dantez, Michal Mikuláš 18.07.2024

Pozvolné propíjení jasných barev: krotkost hlasitosti kompenzují Morellovy dozvuky.

Hořet bezpečně (Creepy Teepee 2024)

Timon Láska 17.07.2024

Tak intenzivní komunitní vibe jsem na žádném festivalu necítil. Soustřednost a jedinečnost vzájemného porozumění navíc sahá přes různé faktory.

Pohoda (2024) počasí navzdory

Jakub Béreš, Dominik Polívka 16.07.2024

Strach o nejbližší střídá po návratu domů obavy o samotný festival. Pohoda je místem s jedinečnou reputací a bezpečným prostorem pro všechny, kterým není dobře ve vlastní zemi.

Asijský koktejl v Sudetech (Eastern Tunes 2024)

Václav Valtr 16.07.2024

Místní spolek Thonmi chová jaky, provozuje restauraci s exotickou kuchyní, buduje tibetský dům či asijskou poznávací stezku. Decentní festival coby vrchol sezóny.

Transforma 2024: Přijít k sobě

Aneta Martínková 15.07.2024

Dramaturgie, prostor, ve kterém se festival odehrává, světla, ozvučení. Všechny podmínky jsou tu zkonstruované k tomu jít úplně na dřeň.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace