Články / Recenze

Rozděl a panuj! (DIV I DED)

Rozděl a panuj! (DIV I DED)

Shaqualyck | Články / Recenze | 28.03.2015

OHODNOŤTE DESKU

Už to tady jednou bylo, Sebastians, Toyen, Ecstasy of Saint Theresa… jenže historie se ráda opakuje a tak je v zahraničí kdysi hojně vzývaný subžánr alternativního rocku opět černým koněm domácí scény. Ta ve větší či menší míře dlouhodobě reflektuje světové dění a jen stěží mohla ignorovat nedávné vzkříšení většiny zásadních jmen shoegazingu. Z valné části jsou na vině ikoničtí (a dodnes nepřekonaní) My Bloody Valentine, jejichž comeback přišel jako blesk z čistého nebe, o to větší pozdvižení však vyvolal. Následoval reunion Slowdive, na pódia se vrátili neposlušní The Jesus and Mary Chain a po nevyhnutelném rozpadu Beady Eye už všichni netrpělivě vyhlížejí první koncerty Ride Andyho Bella. Jako by se někdejší stavitelé žánrových pilířů ohlíželi po raných devadesátkách, kdy se k nim svět s nástupem grunge a britpopu otočil zády. Vypadá to, že i s odstupem let mají pořád co říct.

Když v červnu 2013 nakoukli do velkého světa rakovničtí Manon meurt coby nebojácný support řinčivého ansámblu Kevina Shieldse, bylo jasné, že jejich odvážný krok nezůstane bez odezvy. Zacyklená nálož kytarového vazbení sázející na symbiózu (anti)melodického hluku s jemným, nezřídka dívčím vokálem je, zdá se, konečně zase v kurzu. V hlavní roli The Finally, Manon meurt, At Bona Fide a nejnověji i nadějně se tvářící duo DIV I DED. Pod záštitou Dialog Crew vyšel posledně jmenovaným nedávno nadmíru slibný debut Born to Sleep. Jsou z něj slyšet jak poctivě vydobyté pozice žánrově spřízněných předchůdců, tak i sympatická snaha dělat si to za každou cenu po svém. Delikátní banket z osvědčených surovin. Otřepané „nomen omen“ sedí na DIV I DED jak prdel na hrnec. Potkali se v Ostravě, on byl z Frýdku, ona z Ústí nad Labem. Jenže hudba si ze vzdáleností nic nedělá. Co by jeden chápal jako nepřízeň osudu, to pro Filipa s Viktorií naopak zafungovalo jako hnací motor. Tvůrčí tandem byl na světě a vzájemné porozumění se stalo účinným katalyzátorem přirozené kreativity.

Otvíráku Late Awakening stačí půl minuty, aby si vás dokonale ochočil a zmámené povodil přízračným bludištěm z masivních kytarových stěn. Jako by se svět ponořil do neprostupné mlhy a cestu ven znala jen víla, jejíž sladce ševelivý hlas k vám doléhá odkudsi z dáli. Světlem na konci tunelu je zvonivá Star Rover II, oživující vzpomínku na brilantní album alone. australských The Morning After Girls. V zasněné Electric Age dostávají vrstvené efekty bezmála orientální nádech, technickými finesami naopak příjemně šetří pohodovka Frozen, ve které líbezný vokál obletují nevtíravé smyčce. A důrazně rezonující struny v dychtivě vygradovaném majstrštyku Other City spiklenecky pomrkávají na rakovnické špílmachry Manon meurt. Mládí vpřed, kytary do střehu.

Vyklidněná Between Us se po nenápadné „dreamy“ ose stáčí až někam ke kultu losangeleských matadorů Medicine, následná No Line zase šikovně těží z řemesla Siouxsie and the Banshees. Při poslechu Machines leckomu naskočí Yeah Yeah Yeahs, jenže spílat talentované zpěvačce, že se její hlasivky zhlédly v Karen O, by bylo podobně prozíravé, jako osočovat Sonic Youth z přemíry hlasitosti. Celá deska je logicky prosycena širokou škálou přirozených vlivů a více či méně zjevných inspirací, nikdy však nejde o lacinou imitaci. Naopak, DIV I DED se za všech okolností snaží intuitivně rozvíjet odkaz slavnějších soukmenovců, nezříkají se žánrových tradic, jen mají vlastní hlavu a nikam nespěchají. Už teď se nemůžu dočkat, až je uslyším z pódia, nahrávka Born to Sleep je pro živé hraní jako stvořená.

Info

DIV I DED - Born to Sleep (Dialog crew, 2014)
www.2divided.bandcamp.com

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace