Články / Offtopic / / Komix

Sny v pekle (Sandman: Údobí mlh)

Sny v pekle (Sandman: Údobí mlh)

3DDI3 | Články / Offtopic / / Komix | 23.11.2019

Před deseti tisíci lety odsoudil Král snů Morfeus k věčnému zatracení ženu, kterou miloval. V Údobí mlh ho jeho nesmrtelní příbuzní z rodu Věčných přesvědčí, že se zachoval nespravedlivě. Aby to napravil, musí se vydat do Pekla a zachránit zapuzenou lásku. Jenže pán pekla Lucifer přísahal, že Morfea zničí...

Neil Gaiman ve čtvrtém Sandmanovi představuje rodinu Věčných. Osud, Smrt, Zkázu, Touhu, Zoufalství a Delirium. Jak to u rodinných setkání bývá, dojde na sourozenecké špičkování, při kterém je Snu vyčteno, jak se kdysi zachoval ke své lásce, když ho odmítla. Svědomí jej donutí jít pro ni do pekelné říše, kam ji vykázal, jenže Peklo je prázdné a Lucifer dává jeho klíč Morfeovi darem.

A jak bývá zvykem, když se objeví prázdná parcela, zájemců je nespočet. Od démonů po anděly a každý z nich nabízí Snu něco důležitého, samozřejmě dojde i na výhružky. Kromě nosného příběhu Morfeova dilematu se na zemi vrací všichni lidé z podsvětí. Gaiman využívá svou imaginaci ke zhmotnění nočních můr, prohlubuje se též mytologie celého světa. Velmi přirozeně jsou do příběhu vetknuty odkazy na různé legendy a osobité interpretace bohů. Thor jako opilý buran, za jehož malé kladívko musíte několikrát zatáhnout, aby se zvětšilo, se do paměti zapíše nejvíc. Nadto dějové odbočky spolehlivě pobaví humorem suchým jako Martini.


Vyprazdňování pekla a Luciferova lhostejnost během lamentování jeho posledního obyvatele v sobě nese zajímavé poznání. Ti, co chtějí být v pekle, mají ze svých muk zvrhlé potěšení – co teď s nimi bude, když nebudou mít svou pravidelnou dávku bolesti? Sandman jako postava prochází neuvěřitelně precizním vývojem, odhalují se jeho slab(ošsk)é stránky a mizí do té doby přetrvávající úcta, má daleko do klasického hrdiny.

Vizuální stránka bere dech. Údobí mlh je posledním ze sandmanovských dílů, který doteď nevyšel v barvě, a vydavatelství Crew má tímto splněno. V barvách Daniela Vozza a Steva Oligga teprve vyniká ponurá prázdnota pekla.

Série Sandman pracuje s univerzálními tématy, ale pohled na ně je jiný. Když změníte perspektivu, získáte něco zcela výjimečného, nevšedního.

Info

Neil Gaiman, P. Craig Russell, George Pratt, Dick Giordano, Matt Wagner, Malcolm Jones III, Mike Dringenberg, Kelley Jones, Dave McKean - Sandman 4 (Crew, 2019)
web nakladatelství

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace