Články / Offtopic / / Komix

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 | Články / Offtopic / / Komix | 03.09.2023

Úhlavní nepřítel Ligy spravedlnosti sestavil rovnici tzv. anti-života a ta se nyní jako technologicko-biologický hybrid prožírá do mozku kohokoliv, kdo třeba jen dává palec nahoru své nové fotografii nebo kouká na vtipný meme. Virus se šíří přes internetovou síť. Kdokoliv se připojí, spouští mozkovou degradaci a touhu nakazit a zahubit vše živé.

Scenárista Tom Taylor opisuje od Stephena Kinga a mění skrze mobilní telefony lidi v zombie. Mistr hororu v roce 2006 – v době, kdy byly mobily ještě hloupé - využíval jako spouštěč zvuk. Znepokojivě znějící puls. Taylor na to jde přes obraz a prostřednictvím sociálních sítí nechává lidem vypálit smrtící rovnici do mozku. Není to zrovna nejoriginálnější námět, ale díky Taylorově zapálení a spoustě zajímavých nápadů příběh šlape jako dobře namazaný stroj. Z lidí jsou krvelačné bestie a superhrdinové nestíhají zachraňovat sebe, natož obyčejné lidi.

Taylor umí pracovat s postavami a není skoupý na emocionálně silné scény. Momenty sobectví, kdy se kvůli rozloučení s blízkými nestihnou zabít včas, a podepisují tím ortel smrti dalším milionům lidem, patří k nejlepším. Scény jsou bohužel (na)kaženy patetickými prohlášeními o mravnosti a síle od manželky, matky, a především reportérky Lois Laneové. Konec liDCtva (pěkná jazyková hříčka) je uzavřenou minisérií, která se věnuje snad každé z postav rozsáhlého vesmíru. Často ale chvátá tak, že se pouze mihnou a mrtvé opouští stránky až nepříjemně rychle. Tak rychle, že tam možná ani nemusely být.

Po vizuální stránce jde o pastvu pro oči. Kresba je převážně mainstreamová, ale nechává vyniknout silné stránky každého kreslíře – Trevor Hairsine, Darick Robertson, Neil Edwards, Richard Friend, Trevor Scott, Stefano Gaudiano, James Harren, Laura Bragaová, všichni odvádí skvělou práci a výjevy z bitev, těsných úniků před smrtí i okamžiky zmaru mají tu správnou sílu. Kniha také nabízí spoustu památných sekvencí, kdy se již infikovaní hrdinové snaží zlikvidovat ty neinfikované. Potěší i bonusová sekce s alternativními obálkami odkazující na známé horory.

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC. Dokáže přes svou košatost udržet soustředěnou linii odpovídající na otázku, co kdyby ani nejmocnější hrdinové světa nedokázali lidskou rasu zachránit. Narozdíl od marvelovského nadhledu a rozverného tónu v podobně laděných Marvel Zombies je Taylorův příspěvek do tolik oblíbeného žánru vážnější a depresivnější.

Info

Tom Taylor, Trevor Hairsine, Darick Robertson, Neil Edwards – Konec liDCtva (Crew, 2023)
web nakladatelství

foto © se svolením nakladatelství Crew

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Červená karkulka na konci světa (Afterpunk)

3DDI3 29.04.2024

Afterpunk zatím působí jako představení interesantního světa, který si vyloženě říká o pokračování a možná i o mnohem více.

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace