Články / Reporty

Strejc is not děd! (Hentai Corporation)

Strejc is not děd! (Hentai Corporation)

Kryštof Kočtář | Články / Reporty | 02.04.2024

Velký pátek, velké těšení! Bouřliváci Hentai Corporation po dvou letech v Brně. Tentokrát v pozici „strejc edž“, jak bylo nazváno jejich aktuální turné, tedy jako kapela, co nepije. Putování flašek tvrdého z podia k lidem, bitky mezi členy kapely – dnes ne. Jediné zřetelné abstinenční příznaky se tak projevovaly na straně publika: v očekávání jejich (freak)show, místy agresivně ječivé, jindy romanticky zasněné, na každý pád vždy správně ujeté, se leckomu třepaly ruce a rosila čela.

Byl jsem na rozpacích, že Hentai Corporation hrají jako první, na zběsilý kotel pod podiem se totiž člověk musí trochu rozcvičit, ale sestřelení hned ze startu zběsilým thrash-rock‘n rollem bylo vlastně příjemné. Člověk si alespoň mohl ověřit, jak je na tom s vlastním strejcovstvím, kolik energie je při produkci, v níž je znát vliv Pražského výběru i Mr. Bungle, schopen vybít. Energie naštěstí proudí mezi podiem a publikem obousměrně, takže o co ze staminy jsem přišel, to mi bylo vráceno maniackými skladbami zpět. A i Hentai Corporation prokázali, že to s tím strejcovstvím není tak vážné, na divokou performanci a bizarní průpovídky stačí i tak.

Bylo to pak spíše otcovství, co se v závěru dralo ke slovu. Šlo totiž o jednu z posledních akcí, na které vystoupil kníratý basák Matouš Durex Duraj, pracující otec dvojčat. Rozloučení s ním nebylo pietní, nýbrž živelné a oslavné. Při kapelní hymně Equilibristic Brides (lidově „bobři“) se na podiu zjevil sympatický naháč s bobří maskou známou z klipu. Bezostyšně se tam producíroval, pak šel do kotle křepčit. Jako by představoval excentrického ducha Hentai Corporation, který zůstává i přes personální a další změny stejný.

Set The Truth Is Out There vábil opojným světlem. Zadní projekce s příjemně psychedelickým nádechem, extatická stroboskopie a dvojice podlouhlých zářících panelů blikajících do rytmu jednotlivých skladeb… V písních se pak snoubila emotivnost melodičtějších pasáží s úderností bezmála metalových breakdownů. Až přílišný defétismus zpěváka roztomile se omlouvajícího za chyby nebyl na místě, show to byla kvalitní. A její součástí se stal i křest nového alba, které z pozice kmotra rychlými špunty pokropil frontman Hentai Corporation Radek Škarohlíd. Láhev dětského šampusu si pak s sebou odnesl do backstage. První dva sety byly vydatné, což odnesli následující Shogun Tokugawa. Co však prostor pozbyl na lidech, to zaplnil působivě hlasitý a agresivní „kung-fu metal“.

Při cestě domů jsem ještě nikdy v pátek večer nezažil tak prázdný rozjezd, tím spíš potěší, kolik lidí do Prvního patra nehledě na velikonoční svátky Hentai Corporation přitáhli. Snad se do Brna brzy vrátí s novými eklektickými skladbami, jejichž vznikání Škarohlíd avizoval. I kdyby ale bez nich, účast mohou očekávat slušnou. Publikum sice méně slušné, o to více jejich obskurnostem oddané.

Info

Hentai Corporation + The Truth Is Out There + Shogun Tokugawa
29. 3. 2024 První patro, Brno

foto © se souhlasem Hentai Corporation

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Všechno ještě není ztracené (Colours of Ostrava 2024)

Filip Peloušek 25.07.2024

Nejsem na Colours poprvé, ale za sedm let mé absence jsem zapomněl, jak monumentální areál je, a hlavně, kolik lidí se v něm pohybuje.

Nič nie je zdarma (Melt Festival 2024)

Ema Klubisová 24.07.2024

Po Bear Stone sme sa odviezli do Záhrebu, kde sme prespali u kamaráta, snažiac sa pozliepať štyri dni festivalových dojmov do jedného koherentného textu a fotogalérie.

Propíjení barev (Colours 2024): Finále po finále

Dantez, Michal Mikuláš 21.07.2024

Sobota s Jamesem Blakem coby hlavní hvězdou věští, že se letošní konec ročníku bude za poklidnějšího rozjímání...

Propíjení barev (Colours 2024): Pestré harmonie, temné promluvy

Dantez, Michal Mikuláš 20.07.2024

Pátek, středobod festivalu, srovnávání stavů.

Propíjení barev (Colours 2024): Živelnosť v plnom prúde

Dantez, Michal Mikuláš 19.07.2024

Štvrtok sa v poobedňajších hodinách rozbieha do maximálnych rozmerov. Vír festivalu už sťahuje všetko okolo seba.

Propíjení barev (Colours 2024): Dozvuky

Dantez, Michal Mikuláš 18.07.2024

Pozvolné propíjení jasných barev: krotkost hlasitosti kompenzují Morellovy dozvuky.

Hořet bezpečně (Creepy Teepee 2024)

Timon Láska 17.07.2024

Tak intenzivní komunitní vibe jsem na žádném festivalu necítil. Soustřednost a jedinečnost vzájemného porozumění navíc sahá přes různé faktory.

Pohoda (2024) počasí navzdory

Jakub Béreš, Dominik Polívka 16.07.2024

Strach o nejbližší střídá po návratu domů obavy o samotný festival. Pohoda je místem s jedinečnou reputací a bezpečným prostorem pro všechny, kterým není dobře ve vlastní zemi.

Asijský koktejl v Sudetech (Eastern Tunes 2024)

Václav Valtr 16.07.2024

Místní spolek Thonmi chová jaky, provozuje restauraci s exotickou kuchyní, buduje tibetský dům či asijskou poznávací stezku. Decentní festival coby vrchol sezóny.

Transforma 2024: Přijít k sobě

Aneta Martínková 15.07.2024

Dramaturgie, prostor, ve kterém se festival odehrává, světla, ozvučení. Všechny podmínky jsou tu zkonstruované k tomu jít úplně na dřeň.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace