Články / Seriály

Vstupní prohlídka: Waterbased

Vstupní prohlídka: Waterbased

redakce | Články / Seriály | 30.08.2021

Velká naděje ze Slovenska, toho času v Praze, to je slovenské dreampopové duo Waterbased. Zabodovalo hned svým prvním singlem Flamed, který rotoval na vlnách tamního nejprestižnějšího Rádia_FM a byl i mezi nominovanými na ceny Radio_Head Awards 2020. Júlia Mihalyiová a Ľubo Krajňák v současné době připravují debutové album – bude tak zasněné jako doposud zveřejněné skladby? To nevíme, ale víme, jak se dostali k hudbě, kterou dělají, a do čeho investují čas a prostředky.

Co tě inspirovalo k hudebnímu stylu, který hraješ?
Julls: Ťažko povedať. U nás doma to hudbou veľmi nežilo. Vplývalo na mňa, čo počúvali moji kamaráti, a mp3, ktoré som zdedila po sestre. Tak som sa dostala od rapu k metalu a spievala počas toho barok, Bohemian Rapsody a Ave Maria v zbore. Vždy som rada, keď sa dostanem k niečomu novému, čo ma inšpiruje aj podvedome.

Ľubo: Keď si tak spomínam, vybaví sa mi záber ako s filmu Trainspotting. Sedím ako malý na vzorovanom koberci, opustený na návšteve v deväťdesiatych rokoch a fascinovaný samotou pozerám na maličkú televíziu na najvyššej skrini, kde vidím klip Gigi DʼAgostino – LʼAmour Toujours. Neviem, čím to bolo. Či tou samotou, tými rokmi alebo bizarným priestorom. Ale čosi v tej izbe nastalo, prečo som chcel byť hudobníkom a jazdiť po pódiu na kolobežke a mať tak gýčoví klobúk ako v tom videoklipe. Proste doteraz ma to fascinuje spájať ľudí hudbou. Je to obrovská sila. Všetko začína tichom a objavovaním... Alebo miliónmi hodín v skúšobni.

Čím se bavíš/živíš vedle hudby?
Julls: Občas ma prepadne chuť začať znova kresliť. Tak si hovorím, že musím cvičiť, aby som mohla začať tetovať. Hand-poking sadu s ihlami už mám. Zatiaľ to však schytali iba pomaranče.

Ľubo: Vyštudoval som umenie, tak celý svoj priestor vypĺňam plátnami, maľbami, kresbami a všetkým možným. Je to veľká zábava. Niekedy som maľbu bral ako hru na gitare Kurta Cobaina.

Co je nejhoršího na hraní v kapele/hraní bez kapely?
Julls: Keď hrám sama, tak môj rytmus je neexistujúci, len si tak plávam a rozhodujem sa in the moment. Najhoršie na hraní s kapelou – čo si pamätám z čias, keď som mala cover kapelu Spaghetti Incident a červené vlasy – je asi zosúladiť skúšku, klasika. V dvojke je to pohoda.

Ľubo: Ak hrám sám, tak po tridsiati minútach mi chýba niekto, kto by mi hudobne odpovedal. Mám radšej to, keď sa niečo medzi ľuďmi v hudbe udeje. Kapelu treba udržať a to je niekedy výzva, pri tom aký rôzny ľudia sú.

Co bezpečně rozhodí tvoji pozornost?
Julls: Desať hodín večer.

Ľubo: Keď sa blíži desiata, s Julls sa dejú věci, ktoré som ešte nezažil... Proste mal by som si urobiť kryt alebo nájsť si psíka, ktorý by ma zachránil.

Bez jakého jídla a pití by se neměla obejít žádná koncertní backstage?
Julls: Pred koncertom vôbec nemôžem jesť. Bývam ale extrémne smädná. Vypijem aj litre vody a žiadna zmena. Takže čím ma potešia najviac, je neobmedzený prístup k pitnej neperlivej vlažnej vode.

Ľubo: S ľútosti k Julls by som asi žiadne jedlo nechcel. Nechcem provokovať, nebolo by to fér. Ale ak by Julls mohla papať, tak mňa by potešila v backstagi skôr dvojplatnička a pár surovín a navarím pre všetkých aj pre zvukárov. Milujem variť.

Za co utrácíš peníze/čas, co se týče hudby?
Julls: Fender online lekcie gitary, ale to je vlastne len ročná subscription. Nedávno som kupovala mic na koncerty. Chcelo by to minimálne ešte in-eary, ale stále sa neviem rozhodnúť.

Ľubo: Strašne by som chcel utrácať na hudbu, ale nemám peniaze, za to mám nadšenie, čo je ta najlepšia investícia v hudbe. Baví ma tráviť čas a objavovať s Julls tie všetky momenty v našej hudbe. Keď sa pošťastí, tak niečo predám a niečo si kúpim na rozvoj.

Jak bys charakterizoval současný svět ve třech větách?
Julls: Život je úžasná jedinečná príležitosť. Myslím si však, že žijeme v době, kedy si to veľa ľudí prestalo uvedomovať. Prestávame vnímať prírodu a prestali sme si odriekať. Ale každá doba má asi svoj highlight aj svoju strasť.

Ľubo: Chose your life! Zmeň tento svet. Buď tou zmenou.

Info

Waterbased
Facebook kapely

Živě:
Sharpe festival
3.–4. 9. 2021
Nová Cvernovka, Bratislava
web festivalu

foto © Ryon

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Prismatic (Tomáš Hrubiš & Martin Čech)

redakce 26.07.2024

Z původního konceptu, kdy bubeník jako host doprovázel autora skladeb, se postupně vyvíjí i jejich vzájemná kooperace. Z čeho vyrůstají, kam se dívají?

Top 5: Colours of Ostrava 2024

redakce 22.07.2024

Čtyři dny života v ikonické industriální čtvrti Dolních Vítkovic. Spousta objevů, objetí, slov a hudby.

Kam na rajz se Zdeňkem Neusarem (Beseda)

redakce 22.07.2024

„Beseda je láska na celý život, sám jsem v ní po uši už od roku 1999,“ říká Zdeněk Neusar a přidává pár dalších akcí a míst.

Pořadatelská: Barbora Mrázová (Povaleč)

redakce 17.07.2024

Oslovili jsme grafičku a produkční Barboru Mrázovou, aby nám prozradila organižační tajemství a dala pár tipů, co ještě navštívit.

10+1 = Lang Biank

redakce 11.07.2024

„Ve výběru jsem zmapoval svou cestu hudebním světem, od rockových kapel až po současnou fascinaci elektronikou, jazzem a hudbou z Brazílie,“ dodává k selekci níže.

Pořadatelská: Tomáš Suchánek (Bukolika)

redakce 08.07.2024

Zakladatel komunitního festivalu zve na nejprogresivnější a nejneobjevenější místní i zahraniční hudebníky na poli klubové a elektronické hudby.

Pořadatelská: Tomáš Bálint (Fraj)

redakce 05.07.2024

Manon meurt v Novej Cvernovke - s ich platňou v ruke som pod pódiom opäť zažíval pocit, ktorý mi hudba spôsobuje už len zriedkavo – absolútne zimomriavky.

Pořadatelská: Štěpán Bolf (Creepy Teepee)

redakce 01.07.2024

Velkoryse komentuje austinský festival SXSW, pražské koncerty a místa a sdílí pár tipů, kam na jídlo a pro desky. Rozhovor.

10 + 1 = Ian Davis

redakce 17.06.2024

Davisova tvorba je ovlivněna folklórem, kontrapunktem, kanonickými postupy a náhodou, jak se budete moci brzy přesvědčit na premiéře ambientní opery Ephemeral Pulse, k níž napsal hudbu. Exkluzivně na Ostravských dnech.

Kam na rajz se Simonou Kumpanovou (Boskovice)

redakce 16.06.2024

Píáristka festivalu nám řekla, kam jinam se za lidmi a místy podívat, kde ztratit pojem o čase a jen tak být.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace