Akce

Duben s Rachotem

Aquaserge
23. 04. 2024 19:30
Palác Akropolis, Praha

V dubnu zve promotérská skupina Rachot na čtyři koncerty. Přijede Allan Harris – nejoblíbenější zpěvák Tonyho Bennetta, experimentální kapela Aquaserge s novým projektem La fin de l'économie, skupina mezinárodních individualistů Dejan Terzić AXIOM feat. Bojan Z a také ZEA & Xavier Charles.

Allan Harris, mistr smooth jazzu, rock-and-roll jazzu a bluesy jazzu, je brooklynský zpěvák, kytarista a skladatel, který kraluje od druhé poloviny 20. století jazzové scéně jako nejúspěšnější a nejvýjimečnější zpěvák své generace. Jeho hlas je obdařen vřelostí Tonyho Bennetta, kousavostí a rytmickým smyslem Sinatry a lstivou elegancí Nata 'Kinga' Colea. Tony Bennett označil Allana za svého oblíbeného zpěváka, a když ho slyšíme naživo, můžeme dodat: „Takhle by zpíval Frank Sinatra, kdyby se narodil jako černoch.” Přesvědčit se o to můžete 21. dubna v Jazz Docku.

Aquaserge vznikli v roce 2005 v jihofrancouzském Toulouse a sami sebe definují především jako kolektiv, který se v průběhu času stále obnovuje a proměňuje – v minulosti hráli v nejrůznějších formacích jako septet, oktet, kvintet, kvartet i trio. V kapele se během její historie vystřídalo několik zajímavých hudebníků, kteří formovali její hudební směřování a zároveň působili v kapelách jako Tame Impala nebo Stereolab a Melody’s Echo Chamber a skupina jako celek měla blízký kontakt s japonskými Acid Mothers Temple. Síla kapely spočívá především v živých vystoupeních, což dokazuje i živé album Déjà vous? z roku 2018. The Wire o skupině píše: “Jejich styl je globální, hustě nabitý nápady, matematicky přesný, odvážně anarchistický, ignoruje hranice všeho druhu a jiskří zálibou v podivnostech.” Do Prahy přijíždějí 23. dubna s novým, v pořadí jedenáctým albem La fin de l’économie.

Jazzmani z Balkánu hrají jinak. Hudbu oživují lichými rytmy i východními mikrointervaly. Bubeník Dejan Terzić je původem z Bosny, Bojan Zulfikarpašić ze Srbska. Terzić vyrůstal v Německu, hrál s osobnostmi jako Joe Lovano, Roy Hargrove, Avishai Cohen a získal profesuru na umělecké akademii v Bernu. Zulfikarpašić žije ve Francii a je jedním z mála pianistů, kteří pomocí disonantních klastrů (souzvuků blízko položených kláves) dodali klavíru nové barvy a sblížili nástroj s orientálním feelingem. Dokladem jsou jeho bosenské balady sevdalinka se zpěvačkou Amirou Medunjanin, či spolupráce s alžírským bubeníkem Karimem Ziadem a tureckým flétnistou Kudsi Ergunerem. Sestavu dotváří novozélandský basista Matt Penman a americký saxofonista Chris Speed. Čtveřice je vzácnou kombinací vyhraněných individualit, z nichž každý je zároveň skvělým teamovým hráčem. Superskupina Dejan Terzić AXIOM feat. Bojan Z 29. dubna v Praze.

Od noisu přes elektroakustiku až po zvukovou poezii vás provedou ZEA & Xavier Charles 30. dubna. ZEA, sólový projekt Arnolda de Boera, zpěváka holandské noise-punkové kapely The Ex, se vrací do Prahy s novým albem It’s quiet. Album vzniklo ve spolupráci s vynikajícím klarinetistou Xavierem Charlesem a bylo nahráno na jeden pokus v jeden den během jejich turné po jižní Francii.

Info

Rachot
web

foto © Elisa Caldana

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Joan As Police Woman poprvé v Praze

redakce 27.07.2024

Joan As Police Woman nejvíce inspirují hudební počiny Sonic Youth a Bad Brains.

Helmet oslaví ve Futuru třicet let Betty

redakce 26.07.2024

Helmet, alternativní rockeři z New Yorku, jsou ztělesněním syrového rocku a hutných riffů.

Vojdi pokřtí v MeetFactory

redakce 24.07.2024

Prešovská trojice Vojdi se pohybuje na progresivních územích mathrocku, alternativy, indie i jazzu a psychedelického rocku.

Rekreace a Meluzína na dvorku

redakce 22.07.2024

Pětičlenná kapela hledá inspiraci v R&B, funku i folku, svými lehce vážnými až vážně lehkými texty zase zrcadlí duši citlivého člověka a jeho pohled na okolní svět.

Italové Zolle v Café V lese

redakce 21.07.2024

Stefano a Marcello hrají tak trochu stoner, noise, sludge, post, noise a zbytek je sádlo. Pro fanoušky Dÿse.

Bob Dylan v Praze

redakce 19.07.2024

Americký zpěvák a skladatel Bob Dylan se vrací do Prahy, aby potěšil své fanoušky nezapomenutelnými koncerty. Hned třemi.

Poison Ruïn si vezmou Bike Jesus

redakce 18.07.2024

Crust punk inspirovaný oi!, postpunkem a dungeon synthem, s velkým důrazem na melodie a temnou středověkou estetikou, s lyrikou odkazující na anarcho ikonografii.

Jednota a Glory Affairs uvádějí Rắn Cạp Đuôi

redakce 17.07.2024

Rắn Cạp Đuôi je skupina z Ho Či Minova města, která vychází z internetové hyperreality a patří k mimořádně ceněným zástupcům experimentální elektroniky.

Glitterer s Bibione v Underdogs'

redakce 16.07.2024

Sám Glitterer mezi stěžejními vlivy zmiňuje například kapely Lilys, Unrest, Fugazi a Nation of Ulysses, ale i britské 70s a 80s kapely.

Sestry Garcíovy s Tomášem Liškou v Lodžii

Barka Fabiánová 16.07.2024

Ojedinělý koncert sesterského dua s česko-španělskými kořeny za doprovodu předního kontrabasisty proběhne ve Valdštejnské lodžii v Jičíně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace