Články | Recenze

Návrat Jääportit po desetiletí klidu

Jiří Janík | recenze 27.04.2018

Kdo byl u Jääportit zvyklý na meditativní charakter, nechť urychleně zapomene – aktuální album je výpravné, dramatické a v zásadě svižné.

The Maghreban vykročil z mantinelů

blueskin | recenze 24.04.2018

K tomu přidejte kupu samplů nezřídka jazzové provenience, díky nimž zní album jako tanečnější verze skladeb Barryho Adamsona.

Temnota na sekyru (Nikander)

ScreamJay | recenze 19.04.2018

Skrze samotnou intenzitu a žánrovou hutnost by Sekyra prohnaná kolenem klidně mohla být sekyrou zatnutou do temene.

Osvědčená kvalita Preoccupations

Maria Pyatkina | recenze 19.04.2018

Matt Flegel říká, že nová deska Preoccupations je óda na depresi, sabotování vlastního života a taky pohled na sebe sama s extrémní nenávistí. Máme radost?

Trauma/tíseň/extáze/prázdnota

Zuzana Krišková | recenze 15.04.2018

Zkroušené tváře nebo naprostá apatie, gesta zdvižených rukou v bolestném vytržení nebo exaltované euforii, to jsou hlavní znaky... Výstava.

Tvář, nebo osobnost? (Jonas Reinhardt)

Jakub Koumar | recenze 13.04.2018

Je precizní a zvláštně odtažitá, jako by ji komponovaly samotné stroje v časech technologické dystopie.

Pár tónů, které přebývají (Hrabě, Kovářík, Mišík, Etc…)

Jiří Vladimír Matýsek | recenze 10.04.2018

Raritní nahrávka možná přišla o své kouzlo nedostupného pomníku, její nadčasovost to ale bohatě vynahradí. Spojení Hrabě – Kovářík – Etc… – Mišík vytvořilo velmi specifický tvar.

Kompilace jako okno do světa (Rebuilding l'Alt Empordà)

blueskin | recenze 09.04.2018

Svým dílem chce k obnově regionu přispět i kompilace, se kterou okamžitě přispěchal barcelonský label Störung.

Apokalyptickej pták (staro)nově (Plastic People of The Universe)

Jiří Vladimír Matýsek | recenze 05.04.2018

Záznam koncertu z festivalu v Bojanovicích, který de facto vyústil ve vlnu solidarity mezi inteligencí a vedl až ke vzniku Charty 77. Galén, milník, zvuková kvalita.

Metoda kakaa a cukru – Young Fathers

Maria Pyatkina | recenze 03.04.2018

Při oznámení názvu nové desky Young Fathers – Cocoa Sugar – to opět vypadalo na problematiku ras a národností. Co přivezou Young Fathers do MeetFactory?

Měřit neměřitelné (Básně SK/CZ 2017)

Libor Staněk | recenze 31.03.2018

V minulém roce se Literarnyklub.sk s nakladatelstvím Fra a časopisem Psí víno dohodly na tom, že se soutěže mohou zúčastnit slovenští, ale i čeští autoři.

Glen Hansard mezi dvěma břehy. Zaseknutý.

Fomas | recenze 30.03.2018

Komu se při poslechu posledních desek irského písničkáře Glena Hansarda zastesklo po energii jeho předešlé kapely The Frames nebo...

Oslava u Davida Byrnea

Andrea Bodnárová | recenze 28.03.2018

Snaha o vytvoření pocitu jednoty a spolupatřičnosti posluchačů není agresivní ani vtíravá, její síla je v konzistenci a intenzitě.

Apokalyptická atmosféra Gnaw Their Tongues

David Čajčík | recenze 21.03.2018

Genocidal Majesty je deska, která na posluchače nebere naprosto žádné ohledy, ocelově chladná, nepřátelská, účinná zbraň útočící na všechny smysly.

Děs spojený s rozkoší (Sebevrazi)

Libor Staněk | recenze 10.03.2018

Benedetto se vyznačuje velmi specifickým autorským stylem, když mísí banální grotesku s absurdním existencialismem, který může čtenáři připomínat slavné romány Alberta Camuse.

Laskavé blití vůkol (Master’s Hammer)

Tomáš Kaňka | recenze 09.03.2018

Střet minulosti se současností. Příšerné klišé a taky jedna z interpretací, co že se to na nové desce Master’s Hammer vlastně děje.

Space Love, vesmírný bič lásky

mexhouse | recenze 04.03.2018

Space Love si oblékli skafandr Aštara Šerana, protekli jím a rozprskli se do reje volných molekul. Deska loňského roku?

Hořkosladká pýcha Kingdom Come: Deliverance

redakce | recenze 27.02.2018

Přes všechnu chválu má Kingdom Come: Deliverance i své chyby a není jich málo. Bojové animace nahráli profesionální šermíři, nicméně při otvírání dveří...

Hudba jako malovaná (Troposphere)

Richard Kutěj | recenze 24.02.2018

Nenápadné album patří k tomu nejlepšímu, co se v produkci tuzemských labelů loni urodilo. Velké věci bývají skryté.

Alegorie svobody Edgar's Hair

Abbé | recenze 21.02.2018

Proč je ze stonerové psychedelie cítit zármutek Sigur Rós? Co když moře ty zhulené nizozemskýé elfy opravdu volá domů, do Leidenu a Rotterdamu?