Články | Recenze

Měřit neměřitelné (Básně SK/CZ 2017)

Libor Staněk | recenze 31.03.2018

V minulém roce se Literarnyklub.sk s nakladatelstvím Fra a časopisem Psí víno dohodly na tom, že se soutěže mohou zúčastnit slovenští, ale i čeští autoři.

Glen Hansard mezi dvěma břehy. Zaseknutý.

Fomas | recenze 30.03.2018

Komu se při poslechu posledních desek irského písničkáře Glena Hansarda zastesklo po energii jeho předešlé kapely The Frames nebo...

Oslava u Davida Byrnea

Andrea Bodnárová | recenze 28.03.2018

Snaha o vytvoření pocitu jednoty a spolupatřičnosti posluchačů není agresivní ani vtíravá, její síla je v konzistenci a intenzitě.

Apokalyptická atmosféra Gnaw Their Tongues

David Čajčík | recenze 21.03.2018

Genocidal Majesty je deska, která na posluchače nebere naprosto žádné ohledy, ocelově chladná, nepřátelská, účinná zbraň útočící na všechny smysly.

Děs spojený s rozkoší (Sebevrazi)

Libor Staněk | recenze 10.03.2018

Benedetto se vyznačuje velmi specifickým autorským stylem, když mísí banální grotesku s absurdním existencialismem, který může čtenáři připomínat slavné romány Alberta Camuse.

Laskavé blití vůkol (Master’s Hammer)

Tomáš Kaňka | recenze 09.03.2018

Střet minulosti se současností. Příšerné klišé a taky jedna z interpretací, co že se to na nové desce Master’s Hammer vlastně děje.

Space Love, vesmírný bič lásky

mexhouse | recenze 04.03.2018

Space Love si oblékli skafandr Aštara Šerana, protekli jím a rozprskli se do reje volných molekul. Deska loňského roku?

Hořkosladká pýcha Kingdom Come: Deliverance

redakce | recenze 27.02.2018

Přes všechnu chválu má Kingdom Come: Deliverance i své chyby a není jich málo. Bojové animace nahráli profesionální šermíři, nicméně při otvírání dveří...

Hudba jako malovaná (Troposphere)

Richard Kutěj | recenze 24.02.2018

Nenápadné album patří k tomu nejlepšímu, co se v produkci tuzemských labelů loni urodilo. Velké věci bývají skryté.

Alegorie svobody Edgar's Hair

Abbé | recenze 21.02.2018

Proč je ze stonerové psychedelie cítit zármutek Sigur Rós? Co když moře ty zhulené nizozemskýé elfy opravdu volá domů, do Leidenu a Rotterdamu?

Bílé kapky lásky Elsy Aids

Libor Staněk | recenze 17.02.2018

Elsa Aids je monstrum současné české poezie. Básnická obludnost prohnilé duše se nechce vykoupit katarzí.

Happy birthday na rozcestí hodnot (Sofa Surfers)

prof. Neutrino | recenze 13.02.2018

Na novince nazvané 20 opět nalezneme surogát taneční elektroniky a postrockovou energii se stopovými prvky dubu či soulu. Aneb co přivezou Sofa Surfers na Flédu.

Magor a jeho doba aneb vzestup a pád Ivana Martina Jirouse

Jiří Zahradnický | recenze 10.02.2018

Název knihy Magor a jeho doba napovídá, že si toho Marek Švehla naložil opravdu hodně. Možná mohl být o něco méně ambiciózní a napsat „jen“ Život Ivana M. Jirouse...

Black Rebel Motorcycle Club s námořnickou rozvahou

Akana | recenze 06.02.2018

V posledních letech se Black Rebel Motorcycle Club nepříjemné události zrovna nevyhýbají. Nejprve to byla smrt Michaela Beena, mentora a neoficiálního člena spolku...

Bílá velryba, Chabouté vs Melville

Martin Šinkovský | recenze 04.02.2018

Tento komiks nebude hitem mezi středoškoláky, kteří ve zkratce potřebují pojmout obsah díla. Ale pro ostatní?

Chlév, hovno i Bůh (Zdeněk Volf)

Libor Staněk | recenze 26.01.2018

... narazíme tu na I. M. Jirouse, P. Zajíčka, J. E. Friče nebo na bratry Reynkovi. I přesto má Volf spoustu záchytných bodů, ve kterých nachází skrytý řád.

Z rockové hvězdy k hvězdě mrtvé (Smokepurpp)

Daniel Nádler | recenze 19.01.2018

Smokepurpp demonstruje transformaci rockové hvězdy na hvězdu mrtvou. Nehledejme propracované slovní obraty.

Architekti nálad (Wolf Alice)

Shaqualyck | recenze 16.01.2018

Mnoho povyku pro nic? Kdepak. Druhá řadovka den ode dne populárnější formace ze severního Londýna dává na srozuměnou, že tahle kapela to s dobýváním nejvyšších příček myslí vážně.

Slunečné i úderné (Žen)

Jiří Akka Emaq | recenze 07.01.2018

Kytara, basa, klávesy, bicí a zpěv, žádné přílišné formální experimenty či přehnané pózy. Žen jsou zpět.

Náckové, kam se podíváš (Ve stínu říše)

Jiří Vladimír Matýsek | recenze 06.01.2018

Zadání pořadatelů antologie Leoše Kyši a Borise Hokra znělo jasně: Napište povídku, jedno, jaký žánr, hlavně ať jsou tam nácci.