Články / Reporty

Zvuková esence Nonkeen

Zvuková esence Nonkeen

Popluh | Články / Reporty | 06.05.2016

Těžko říct, jestli je Nils Frahm větší měrou talentovaný, nebo hyperaktivní. S největší pravděpodobností se rovná o ten ve světě umění tolik vzácný průsečík obého. V Praze byl v posledních letech k vidění sám, s Oláfurem Arnaldsem a tuzemskou premiéru v roce 2016 si připsal v rámci "tria" Nonkeen. Parta přátel ze školních let, které spojila fascinace zvukem a jeho nahráváním, se po letech jamování pro vlastní potřebu rozhodla dát svým improvizacím podobu dlouhohrající desky. Ta vyšla pod názvem The Gamble a dle slušně zaplněné Akropole si rychle našla své posluchače. I když...

Nils Frahm je hvězda. Sice nehvězdného žánru soudobé vážné hudby, ale pořád hvězda. A jestli tenhle report je zaměřený na něj, je to jen a jen z toho důvodu, že většina návštěvníků šla na Nonkeen hlavě kvůli němu. Jeho star power si byli dobře vědomi i pořadatelé koncertu, ne nadarmo zvali na Nonkeen (ft. Nils Frahm). A i když nebylo našlapáno jako při jeho loňské sólové návštěvě, pořád se jednalo o nadprůměrnou návštěvnost na skupinu, která objíždí Evropu po vydání prvního alba a hraje divnou, žánrově nesnadno uchopitelnou hudbu založenou na improvizaci. A samozřejmě tam nikdo nezpívá. Dalším podivným paradoxem byl fakt, že i když Frahm vystoupil hned s trojicí dalších hudebníků, ani personální přesila nepomohla tomu, že by stage vypadala tak monumentálně jako v rámci jeho loňské tour Lost His Mind, kde bylo pódium doslova obsypáno množstvím klávesových nástrojů. A byť se tedy Frahm musel tentokrát uskromnit, i tak měl kolem sebe klávesových nástrojů dost a dost ještě pro další tři páry rukou.

Nonkeen jsou ve své výchozí studiové (a přátelské) rovině trojice, která kromě již (několikrát) zmíněného Frahma zahrnuje dvojici Frederic Gmeiner a Sebastian Singwald. K těm se na pódiu přidal i italský skladatel a bubeník Andrea Belfi, který se sám postaral i o zahájení večera. Jeho sólová show plná hudebního podkresu, zvláštních ruchů a bicích zněla jako soundtrack k divnému černobílému japonskému hororu z 50. let. Což může být jak výtka, tak pochvala. Autor článku se dobrovolně doznává, že žádný černobílý japonský horor z 50. let neviděl, ale takhle nějak si představuje jejich hudební podkres.

Byť pódium nepůsobilo monumentálně, jednu zvláštnost si našlo. Jak Andrea Belfi, tak Nils Frahm většinu koncertu strávili k publiku zády, přinejlepším bokem. Jak bylo po úvodní skladbě vysvětleno, je to hlavně z důvodu důležitosti improvizace pro studiovou i koncertní tvorbu kapely. Kvůli tomu na sebe všichni dobře viděli a kvůli dvěma bednám nasměrovaným na kapelu i dobře slyšeli. Samotným skladbám pak vévodil hlavně na několik klávesnic preludující Frahm, který si koncert užíval s přirozeností sobě vlastní (a nejspíš ve stále stejné mikině). Jeho vzletné klávesové motivy se prolínaly i rozcházely s posilněnou rytmickou (a ruchovou) složkou a nabízely esenci zvuku Nonkeen, jak se projevila i na jejich prvním albu. A vzhledem k tomu, že kapelu nebaví hrát stále dokola to samé a už jako druhou skladbu nasadili novinku, je možné, že se brzy dočkáme i studiového pokračování. A potažmo i dalšího koncertu u nás. Je možné, že do té doby si Nonkeen vybudují takové jméno, že je už nebude nutné prodávat skrze Frahma.

Info

Nonkeen (de) + Andrea Belfi (it)
3. 5. 2016 Palác Akropolis, Praha

foto © Barka Fabiánová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Strejc is not děd! (Hentai Corporation)

Kryštof Kočtář 02.04.2024

Tentokrát v pozici „strejc edž“, jak bylo nazváno jejich aktuální turné, tedy jako kapela, co nepije.

Paprsky v mlze (Bohren & der Club of Gore)

Kryštof Kočtář 31.03.2024

Zkraje byla zdrojem světla drobná baterka, s níž si Morten Gass hledal cestu k nástrojům, tedy bicí soupravě, klávesám a kytaře.

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace