Akce

PJ Harvey a další desítka pro Pohodu

Pohoda Festival 2016
07. 07. 2016 12:00 - 10. 07.
letiště, Trenčín

V posledných týždňoch dostali viacero mailov, ktoré potešia aj návštevníkov 20. ročníka Pohody. Po potvrdení snových Sigur Rós prišlo ďalšie potvrdenie umelca, o ktorého sa snažili v podstate od začiatku festivalu. Pohoda 2016 je na zozname tour dates legendárnej britskej multiinštrumentalistky a speváčky PJ Harvey. Letisko v Trenčíne roztancuje zakladateľ elektroswingu Parov Stelar či gypsy-punk z New Yorku Gogol Bordello. Okrem nich návštevníci Pohody uvidia legendu slam poetry Saula Williamsa, anglického drum&bassového producenta SPOR-a, elektroclash v podaní Chicks on Speed, punk-rap z New Jersey dvojice Ho99o9, bluesové voodoo My Baby či elektro-rock fínskej kapely K-X-P.


Tri albumy vo výbere Rolling Stone 500 najlepších albumov histórie, 8 nominácií na Brit Awards, 6 nominácií na Grammy a ako jediný umelec v histórií – 2 víťazstvá za najlepší album roka Mercury Prize. Týmto zoznamom úspechov sa môže pochváliť Polly Jean Harvey. Na konte má hity ako This Is Love, Down by the Water či svetoznámy duet s Nickom Caveom Henry Lee. PJ Harvey okrem ocenení a umiestnení v prestížnych rebríčkoch získala aj čestný doktorát od jednej z londýnskych univerzít. Jej výkladnou skriňou však nie sú sošky a diplomy, ale výborná hudba, ktorou príde doktorka Polly Jean Harvey liečiť na Pohodu aj naše uši.


Linec, tretie najväčšie mesto Rakúska, preslávili malé vianočné koláčiky. Na prelome tisícročí mu však pribudol ďalší výrazný exportný artikel v podobe DJ-a Marcusa Füredera známejšieho pod umeleckým menom Parov Stelar. Kombináciu žánrov jazz, house, electro a breakbeat mimoriadne úspešne skubil v novom šate zvanom elektroswing. Po vydaní albumu Shine ho redaktor BBC Chris White označil za jedného z najsľubnejších producentov v Európe. A nemýlil sa. Vďaka skladbám ako Catgroove, Bootyswing, All Night a ďalším patrí medzi umelcov, ktorí na YouTube pokorili magickú hranicu 100 miliónov prehratí. Vinylový linecký koláčik ponúkne Parov Stelar aj na Pohode 2016. Zástupcom súčasnej tanečnej klubovej hudby z britských ostrovov je DJ a producent Jon Gooch známejší pod umeleckými menom SPOR či Feed Me. Preslávili ho drum-n-bassové a dubstepové remixy skladieb od známych umelcov naprieč žánrami. Tento rok mu vyšiel očakávaný album Caligo. Podľa portálu Muzoic.net obsahuje ten druh drive-u, ktorý vás núti "vypeckovať" reproduktory v aute.


Saul Wiliams je chlapík, ktorý si rovnako dobre počína na filmovom plátne, Broadwayi, v aulách univerzít či v zašitom klube v meste na periférií. Pracuje so slovom, jeho rytmom, výrazom a dynamikou s kadenciu Mohamada Aliho a presnosťou skalpela Bena Carsona. Nike si jeho List of Demands vybralo ako silný podklad k svojej kampani. Porotu v Cannes a Sundance si získal filmom Slam, a Broadway v predstavení Holler If Ya Hear Me. Na rade je Pohoda. Kultová nemecká kapela Chicks on Speed pozostávajúca z Austrálčanky a Američanky vznikla v tom istom roku ako festival Pohoda (1997) v Mníchove. Skupina patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov žánru elektroclash. Počas kariéry spolupracovali s umelcami ako Yoko Ono či Peaches. Práve s Peaches nahrali svoju najznámejšiu skladbu We Don't Play Guitars. Na koncertoch ponúkajú performatívne umenie obsahujúce multižánrovú hudbu, dizajn i módu... no v neposlednom rade poriadnu zábavu.


Kto sa bojí tmy, nech nejde do lesa a už vôbec nie na koncert kapely Ho99o9. Komu naopak temnejší hip-hop s dávkou punku či skôr rapovaný punk vyhovuje, ten si bude môcť na Pohode dopriať strhujúcu show dua z New Jersey (momentálne pôsobiaceho v LA). Podľa novinárov z Rolling Stone a The Guardian sa to rozhodne oplatí. Fínska elektro-rocková skupina K-X-P sama seba nazýva antikapelou. Možno pre netradičné obsadenie, keď spev, elektronické krabičky a basu dopĺňajú dvaja alternujúci bubeníci, alebo pre široký zoznam žánrov, z ktorých podľa vlastných slov vychádzajú. Ich živé koncerty každopádne spájajú tri základné premenné: neskutočná rytmika, sila a energia.


Aj ďalšie mená Pohody 2016 plánují organizátori zverejňovať formou pohyblivých grafických hádaniek vo formáte gif. Tie pre nich, spolu s kompletnou vizuálnou identitou, od konca novembra pripravuje agentúra Milk Studio. Na Pohoda Párty zverejnili aj ďalšie zaujímavé novinky festivalu. Po šestnástich rokoch sa vrátili k svojmu pôvodnému názvu. Pokračujú v trende veľkých európskych festivalov, ktoré postupne prestali v názve používať mená partnerov. Táto zmena súvisí s koncom štrnásťročnej spolupráce so spoločnosťou Heineken Slovensko. Výzvu ponúknuť kvalitné pivo návštevníkom 20. ročníka prijal Banskobystrický pivovar a.s. so svojou značkou Urpiner.

Info

Pohoda Festival 2016
7. - 10. 7. 2016
Letiště Trenčín, Slovensko

www.facebook.com/events/410069075852836
www.facebook.com/pohoda.festival
www.pohodafestival.sk

Foto © Kryštof Havlice

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Hradby Jednoty představí Demdike Stare a další

redakce 26.07.2024

Hradby Jednoty osídlí manýristickou dominantu Plumlov na ostrohu nad Podhradským rybníkem s velkolepě pojatou fasádou.

Příběhy na scéně a Hrdinové v zákulisí ve Staré tkalcovně

Barka Fabiánová 25.07.2024

Další mimořádností festivalu Folkové prázdniny je po řadu let Stará tkalcovna na břehu řeky Oslavy.

Bystřická Letní alternativa

redakce 24.07.2024

Festival se koná na dvou nádvořích zámku: velké je s podiem a bary a menší nádvoří slouží jako chillout a gastro zóna, letos s barevnými chutěmi mexické kuchyně.

Letní filmovou školu zahájí Hello, Welcome Šimona Holého

redakce 23.07.2024

Snímek Hello, Welcome je o třech herečkách, které se společně vydávají na festival do Karlových Varů.

Na konci léta za Fuchsem vyroste open air stage

redakce 22.07.2024

Coby spolukurátor a především performer představí Dušan Vlk na konci léta za Fuchsem tematicky a energií spřízněná jména.

Gustavo Santaolalla hvězdou festivalu Mladí ladí jazz

redakce 22.07.2024

Santaolalla se ve světě filmu poprvé výrazněji prosadil hudbou k dramatu Zkrocená hora.

Pop Messe za týden

redakce 20.07.2024

Vedle Leftfield, GusGus nebo Kiasmos i s konferencí o urbanismu, dokumenty, architektonickými procházkami a cyklojízdou.

Na Folkových prázdninách Valeria Castro, Sona Jobarteh a další

redakce 15.07.2024

Vůbec poprvé do České republiky přijede zpěvačka Valeria Castro z Kanárských ostrovů, která loni zazářila na veletrhu Womex a získala nominaci na Latin Grammy.

Šramlfest, znojemská alternativa

redakce 12.07.2024

Mezi headlinery letošního ročníku patří v pátek rakouští Shake Stew a francouzští Macadam Crocodile, v sobotu pak holandští Donna Blue a Polynation.

Letní filmová škola zveřejnila denní program

redakce 09.07.2024

V rámci doprovodného programu vystoupí Tata Bojs, Jana Kirschner nebo Divadlo Na zábradlí.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace