Články / Rozhovory

Mortal Cabinet: Šikana, ponižování, pláč a bezmoc

Mortal Cabinet: Šikana, ponižování, pláč a bezmoc

Richard Kutěj | Články / Rozhovory | 09.10.2015

Jednoho vyvrhele české hudební scény jednoho dne napadlo: Jaké by to bylo spojit se s dalšími dvěma podobnými typy a vytvořit něco, co tady ještě nikdy nebylo! Od nápadu nebylo daleko k činům a tak Samir Hauser (Vanessa, Bruno Ferrari) oslovuje Františka Štorma (Master´s Hammer) a rapera Řezníka (Sodoma Gomora) a na svět přichází ojedinělý mix elektroniky, black metalu a horrorcore rapu Mortal Cabinet. Už 13. října vychází jejich debutové album Necrotica v produkci světoznámého producenta Johna Fryera, o pár dní později proběhne i živý křest v Rock Cafe. Jaká byla spolupráce tří velkých eg, kdo nejvíce zlobil, kdo naopak kolegům otročil a bude i další pokračování tohoto ojedinělého projektu? To vše i mnohem více v následujícím rozhovoru.

První otázka je nasnadě. Tři výrazné osobnosti, každá z jiného hudebního stylu... Koho jako prvního napadlo dát dohromady takový projekt a oslovit ty dva ostatní?
ŠTORM: Samira.

HAUSER: Chtěl jsem vytvořit projekt, který by spojoval tři vyvrhele české hudební scény... a myslím, že se to podařilo dokonale. Ty lidi se skvěle doplňují, oba mají talent a jsou dost rozumní, aby neprosazovali za každou cenu svoje ego. Řezník je spolehlivý, inteligentní kluk, který ví, co dělá, Franta Štorm je legenda a všestranný umělec. Dělají mi oba radost.

ŘEZNÍK: Byl to nejspíš osud. Jednou sem se takhle v Berlíně v sex shopu Dildo king začal prdelí nabodávat na trojdildo a když sem dojel až do konce, tak sem zjistil, že na ostatních dvou údech se ke mě přibouchli Franta Štorm a Samír Hauser - takhle proběhlo naše první setkání.

Jak pak probíhala samotná práce na skladbách? Nejiskřilo to občas mezi vámi, když spolu pracovala taková tři ega, nebo jste se dokázali přizpůsobit jeden druhému a vytvořit partu? A byl přeci jen někdo, kdo to celé tak nějak nejvíce vedl?
ŠTORM: Nás vedla společná touha něco prolomit. Spousta kapel má vnitřní hranice za který nejde. My ne. Během skládání jsme se strašně neshodovali a jindy zase shodovali na profesionální úrovni. Nakonec jsme uvařili výbušnou a jedovatou směs a opředli ji pochybnou pověstí ještě než vyšla. Na obalu je uvedený "all songs written by Mortal Cabinet" a je to tak správně, přestože inteligentní posluchač jistě rozpozná rukopis každýho z nás.

HAUSER: Nejhorší na celý práce byla občasná exhumace Franty Štorma – přece jen je to starší člověk a občas nám upadal do hrobu. Ale jinak to byla docela zábava, až na tragický natáčení ve Frantově studiu v Domaníně, kde jsem si vykloubil o vidličku zub.

ŘEZNÍK: Šikana, ponižování, pláč a bezmoc - to byly základní atributy naší spolupráce. Nebylo to vůbec jednoduchý a všichni sme u toho ošklivě trpěli. Všeobjímající zoufalství a beznaděj se ale skvěle odrazili na výsledný podobě desky Necrotica. Hutný sonický zlo zdevastuje psychiku každýho posluchače.

Co textová stránka? O čem texty jsou, kdo je páchal, jaké byly hlavní inspirace a pohnutky?
ŠTORM: Texty jsou víceméně taky kolektivní dílo, platí tady to samý co u muziky. Bez zábran, natvrdo, úchylný, nekrofilní satanistický fekální porno, ale jsou tam i věci k zamyšlení, třeba Boží stáda, nebo Černý myslivec - to je skoro erbenovská balada, tím se hlásíme ke kořenům. Já osobně si nejvíc vážím veškerýho Řezníkova rapu na týhle desce, jeho slovní spojení jsou naprosto okouzlující. Po prvním poslechu se lidi nejspíš poserou hnusem a hrůzou, ale po dalším začnou přemejšlet a něco se sebou dělat. O to nám šlo nejvíc.

HAUSER: Mě tedy rozhodně nejde o to, aby se sebou lidi něco dělali - nejsem jejich fotr. Jde mi v první řadě o to, aby se lidi dobře bavili. Co se textů týká, tak ty jsme si psali každý sám. Takže to, co kdo zpívá, si také sám napsal. Myslím, že jen Baterii kurev jsme psali se Štormem dohromady. Nebudu vysvětlovat, o čem texty jsou, na to si musí přijít každý sám.

ŘEZNÍK: Vznikalo to dost podobně, jako když John Smith psal knihu Mormonů. Jednou se k nám do studia zatoulal snědej mongoloidní derviš a strčil hlavu do černýho pytle, ze kterýho začal číst texty, který sme potom použili. Takže úplně klasicky jako ve všech ostatních kapelách.

V přípravě je nyní mj. nový klip. K jakému songu bude, jaký bude děj a kdo se o to bude starat po výtvarné a producentské stránce?
ŠTORM: Černý myslivec. Dělá to David Jahn se svým týmem, mají mou naprostou důvěru.

HAUSER: Klip jsme svěřili Davidovi. S nikým jiným bych tady klip netočil. U Davida je vždycky jistota, že to bude mít koule a bude to dobře vypadat.

ŘEZNÍK: Sejdeme se na Borech.

Mortal Cabinet hned z počátku pomohli také fanoušci na Startovači, díky jejichž podpoře jste si mohli dovolit také špičkového zahraničního producenta Johna Fryera. Šli by jste ale do vydání desky i kdyby toto nevyšlo a museli jste z některých nároků slevit?
ŠTORM: Byla to sázka na jistotu, nepočítali jsme s neúspěchem a nepočítáme s ním ani nadále. Naše nároky jsou vysoký, ale oprávněný.

HAUSER: No já bych to ze svýho neplatil ani náhodou. Stálo to děsný prachy.

ŘEZNÍK: Asi by to vzniklo - minimálně třeba EP, ale určitě by to nebylo tak kvalitní.

Samire, ty znáš Johna už nějaký ten pátek a produkoval také zatím poslední desku tvé domovské Vanessy. Co říkal na Mortal Cabinet a jak se vám s ním spolupracovalo tentokrát?
HAUSER: S Johnem jsme se domluvili na produkci během jeho pobytu v Praze v únoru, kdy vystupoval s Vanessou ve Foru Karlín. Prostě jsme mu pustili na večírku pár skladeb a on řek, že do toho rád půjde. Spolupráce byla tradičně skvělá – popravdě, na jeho stylu produkce už mám závislost.

Už z počátku jste deklarovali, že Mortal Cabinet bude něco, co zase jednou provětrá zatuchlé vody českého hudebního rybníčku... Vidíte naši domácí scénu opravdu tak špatně, nebo jsou tady kapely, projekty, interpreti, které byste se třeba nestyděli pustit jako repre české scény kámošům ze zahraničí?
ŠTORM: V Česku je spousta vynikajících kapel, ale jedou většinou na půl, nebo na čtvrtinu plynu, některý už i na volnoběh.

HAUSER: Za mě jsou to jednoznačně Schwarzprior, jejichž leadera Edgara Schwarze považuju za jednoho z nejlepších umělců současný mladý generace… a že jich moc není. Mimochodem, jeho projekt Wolf Trap nám bude předskakovat na křtu 28.11. v Rock Cafe.

ŘEZNÍK: Hentai Corporation.

Zpět k Mortal Cabinet. Deska je de facto venku. U koho nakonec vyjde a jaká je nejrychlejší cesta pro fanoušky k jejímu objednání?
ŘEZNÍK: Deska nakonec vychází pod mým labelem ZNK productions. V dnešní době není potřeba se spoléhat na velký vydavatelství. Deska vychází 13.10. a brzo bude k objednání na www.shop.znk.cz.

V plánu je také pražský křest desky. Přepokládám i podle vašich domovských kapel, že i toto bude něco výjimečného a to nejen po hudební stránce. Chcete už teď dopředu prozradit nějaké parádičky, na které se fanoušci můžou těšit?
HAUSER: Živě s námi bude vystupovat výtvarník Martin Fish ze Ztohoven, který bude vytvářet v reálném čase projekce na přístroji „Purea“. Je toho mnohem víc, ale radši to nechám jako překvapení.

ŘEZNÍK: Pokoušíme se sehnat několik sirotků, který plánujeme ukřižovat. Tak snad se to podaří.

A máte už naplánované i nějaké další koncerty?
HAUSER: Štorm odlétá každou zimu do Asie, tak snad od března. Ale určitě chceme pár dobrých akcí udělat. Vždyť se tady nic neděje.

Jedna kapitola Mortal Cabinet se takto pomalu uzavírá. Máme brát tuto kapelu jako jednorázový projekt, nebo už přemýšlíte o pokračování téhle spolupráce?
ŠTORM: Já bych si klidně troufl na druhou desku, tvrdší a rychlejší.

HAUSER: Uvidíme. Záleží na tom, jestli na to budeme mít chuť. Zatím máme ještě dost práce kolem tohohle alba. Musíme dodělat videoklip a připravovat se na turné.

ŘEZNÍK: Zatím je to pořád ještě dost čerstvý a naplno nás zaměstnává současná deska, takže těžko říct. Každopádně pro mě to byla skvělá zkušenost - i když teda tím, že jsem v Mortal Cabinet nejmladší, sem si vysloužil titul "sluha kapely" a musel sem starším kolegům otročit a předvádět sebepoškozující kousky pro jejich pobavení.

A závěrem... Co nového se teď př ípadně děje nebo chystá u vás "doma", tedy u Vanessy, Bruna Ferrariho, Master´s Hammers, Řezníka a Sodomy Gomory?
ŠTORM: Master's Hammer nezveřejňuje plány. Můžete jen doufat, někdy ani to ne. Jistý je, že letos si na zimu do Indie beru laptop a kytaru, jako obvykle.

HAUSER: Projekt Bruno Ferrari je v současnosti u ledu, soustředím se hlavně na Vanessu. S tou připravujeme nové album, které by mělo vyjít zároveň s celovečerním filmem Prokopat se ven, na kterém pracujeme s Čestmírem Kopeckým. Jedná se o povídkový film z pražských klubů 90 let. Jedna z povídek je věnovaná právě Vanesse. Počítám, že by to mohlo být venkunejpozději do dvou let.

ŘEZNÍK: Pracuju jak na sólovce Řezníka, tak s DeSadem i na nový desce Sodomy Gomory. Jo a taky sem natočil novej film s názvem Máma Má Raka, kterej by se měl objevit koncem roku.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Kewu: Hodně jsem se toho naučil sám

Mariia Smirnova 21.02.2024

Stál za vznikem kolektivu Unizone a také spoluorganizuje akce Addict s NobodyListen. Nedávnou novinkou je, že Mikuláš začne vyučovat djing ve Skvotu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace