Články / Seriály

Novinky na česko-slovenské scéně: My Name Is východní návyky

Novinky na česko-slovenské scéně: My Name Is východní návyky

Jarmo Diehl | Články / Seriály | 22.11.2020

Přišel nám do redakce dopis: „Bereme hotovou muziku, která nás baví, ale stavíme ji do úplně jiného světla. Naše verze je pořád stejná čuňárna jako originál od Hentáčů, ale ve snobštějším obalu.“ Hentáči jsou Hentai Corporation, předělávku jejich písničky vytvořili swingeři Dirty Rudolph and his Inglorious Rock'n'Roll Mates. Hudební publicisté nikdy nebyli tak veselá kopa jako hudebníci.

My Name Is Ann – Falling Down
Lenka Morávková, kterou jste v předchozích letech mohli registrovat pod hlavičkou projektu Bohemian Cristal Instrument, se po letech vrací ke své značce My Name Is Ann, nový singl vychází po šesti letech. „Skladbu jsem začala psát už před pár lety v Los Angeles před prvním americkým turné MNIANN ve chvíli, kdy jsem vůbec netušila o kom a o čem je. Sama jsem zprávě ve skladbě nerozuměla. Ten příběh se odehrál až o pár měsíců později a splnil se do puntíku. Někdy mám pocit, že díky hudbě mám možnost nahlédnout do budoucnosti.“ Ezo? Diskutabilnější je stopáž, nanicovatá střední pasáž a dnes oblíbené poselství: „Vlastně bych chtěla touhle skladbou říct – nebojte se přiznat svou zranitelnost, nedokonalost, nejistoty, slabosti. Předstírat stabilitu a dokonalost za každou cenu nás nakonec sežere zaživa.“ S klipem, který bude k vidění až v úterý, je to podobné – tři holky tančí v divoké přírodě, choreo, hodně barevných hadrů. Covid option.

Waterbased – Flamed
Natáčení v divé přírodě přirozeně frčí, zdá se, že v lese bude brzy plno jako dříve na sídláku. Nápaditý a po všech stránkách přitažlivý audiovizuál Flamed je z dílny Waterbased, za níž se skrývá Julia Mihalyiová alias Julls. Slovenská hudebnice strávila sedm let v Dánsku a na Novém Zélandu a v současnosti žije v Praze, kde nahrává svůj debut. Klip se natáčel ještě v Dánsku, mezi spolupracovníky byli Josh Frigo, Tomáš Karásek a hlavně Sipho Xavier. O čem je písnička? „To, čo sme ako deti počúvali, sme si osvojili a ovplyvňuje to náš život aj v neskoršom živote, keď už dávno nebývame doma. Nedá sa to umlčať, ale dá sa s tým zmieriť a vyrovnať.“ Talent.

Méta Monde – st
„Při poslechu tak člověk netuší, zda se zrovna nachází v minulosti, přítomnosti, budoucnosti či jiném světě. Někdy se i setkávají,“ uvádí svou eponymní desku vršovická dvojice Méta Monde. Když odhlédneme od filozoficko-kosmogonických sentencí, rozduní obývák basové linky a zhusta křižované klaviatury syntezátorů. Popové písničky, zvláštní feeling, synthwave a všudypřítomné space echo, tedy jak si ho představují dnešní děti, když si představují sedmou a osmou dekádu prošlého století. Méta Monde by mohli bydlet v přízemí vysokého panelového domu, v jehož nejhořejším patře prodlévá Bert se svými frendkami.

Cotatcha Orchestra – Bigbandová elektronika / Bigband electronics
Kapelník Jiří Kotača nazval svůj big band Cotatcha Orchestra. Brněnský humor každý neocení. Stejně jako zbytečně návodný název debutové nahrávky, kterou uvádí americký label Parma Recordings. Pak už jen pozitiva a životní jistoty: devět skladeb spojuje jazzové i nejazzové vlivy, trap, ambient, akustické nástroje v podání šestnáctičlenné formace. Organicky odvážená elektronika, celek tu pompézní, tu ztichlý. Hostují nizozemský trombonista Ilja Reijngoud a Lenka Dusilová.

Kujóni – Teď to víš!
„Já nechci do bárbršopu, já stavím v lese šopu,“ zpívají Kujóni. Country/folková dvojice o sobě nedala vědět už hezkou řádku let, ovšem oba členové mají další projekty, především v severomoravském regionu je známý „Petr Nagy českého folk-punku“ Jakub Tichý. Pokud vám to zavání vidláckým humorem, zbytečně, nejen v kontextu dnešní selekce jde o civilní a přirozené, snad i humorné výboje kreativního ducha. Kujóni vydají desku před Vánoci i se zpěvníkem s celou dosavadní tvorbou kapely v nakladatelství Bílý Vigvam. Klip k písni Teď to víš! režírovala Tereza Kovářová a v hlavní roli jsou její nohy.

Vanessa – Špína Evropy
Vlastní prezentace „legendární elektronické skupiny“ je za všechny ty roky, co to používají, poněkud úmorná, ale u koho jiného by měla být pochopitelnější než u Samira Hausera & co. Nový klip k songu z loňské desky Ghost Army je spíš krátký film, Osada havranů meet Mad Max, v hlavní roli Klekí-petra alias Jan Slovák (Divadlo Sklep). Vizuál ještě zdůrazňuje nedůraznost skladby samé. Fanoušci to vidí jinak: „Skvělej song a krásně provokativní klip. Snad z něj flastencům praskne žilka.“ Nejsem si jistý, že tohle je písnička namířená proti flastencům. Východní návyky jistě máme, ale to je trochu snadný flusanec.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Prismatic (Tomáš Hrubiš & Martin Čech)

redakce 26.07.2024

Z původního konceptu, kdy bubeník jako host doprovázel autora skladeb, se postupně vyvíjí i jejich vzájemná kooperace. Z čeho vyrůstají, kam se dívají?

Top 5: Colours of Ostrava 2024

redakce 22.07.2024

Čtyři dny života v ikonické industriální čtvrti Dolních Vítkovic. Spousta objevů, objetí, slov a hudby.

Kam na rajz se Zdeňkem Neusarem (Beseda)

redakce 22.07.2024

„Beseda je láska na celý život, sám jsem v ní po uši už od roku 1999,“ říká Zdeněk Neusar a přidává pár dalších akcí a míst.

Pořadatelská: Barbora Mrázová (Povaleč)

redakce 17.07.2024

Oslovili jsme grafičku a produkční Barboru Mrázovou, aby nám prozradila organižační tajemství a dala pár tipů, co ještě navštívit.

10+1 = Lang Biank

redakce 11.07.2024

„Ve výběru jsem zmapoval svou cestu hudebním světem, od rockových kapel až po současnou fascinaci elektronikou, jazzem a hudbou z Brazílie,“ dodává k selekci níže.

Pořadatelská: Tomáš Suchánek (Bukolika)

redakce 08.07.2024

Zakladatel komunitního festivalu zve na nejprogresivnější a nejneobjevenější místní i zahraniční hudebníky na poli klubové a elektronické hudby.

Pořadatelská: Tomáš Bálint (Fraj)

redakce 05.07.2024

Manon meurt v Novej Cvernovke - s ich platňou v ruke som pod pódiom opäť zažíval pocit, ktorý mi hudba spôsobuje už len zriedkavo – absolútne zimomriavky.

Pořadatelská: Štěpán Bolf (Creepy Teepee)

redakce 01.07.2024

Velkoryse komentuje austinský festival SXSW, pražské koncerty a místa a sdílí pár tipů, kam na jídlo a pro desky. Rozhovor.

10 + 1 = Ian Davis

redakce 17.06.2024

Davisova tvorba je ovlivněna folklórem, kontrapunktem, kanonickými postupy a náhodou, jak se budete moci brzy přesvědčit na premiéře ambientní opery Ephemeral Pulse, k níž napsal hudbu. Exkluzivně na Ostravských dnech.

Kam na rajz se Simonou Kumpanovou (Boskovice)

redakce 16.06.2024

Píáristka festivalu nám řekla, kam jinam se za lidmi a místy podívat, kde ztratit pojem o čase a jen tak být.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace