Články / Offtopic / / Komix

Tichá noc (Punisher: Vánoce na odstřel)

Tichá noc (Punisher: Vánoce na odstřel)

3DDI3 | Články / Offtopic / / Komix | 23.12.2019

Neexistuje Severní pól, jak ho známe z amerických pohádek. Žádná Santova vesnička ani skřítci, co balí dárky. Jen zamrzlá kra, kam čas od času jezdí odvážnější turisté udělat si fotku. A taky seznam zlobivých lidí, kteří si nezaslouží dárek, jen smrt. Každé Vánoce Frank Castle alias Punisher hodí na papír soupis mafiánů a metodicky je zabíjí, jednoho po druhém… jako by rozbaloval dárky. Díky snížené opatrnosti a dobré náladě gangsterských rodin se Punisherovi přes svátky pracuje přece jen o trochu lépe.

Našince možná zamrzí, že tři povídky spojené tématem sváteční nálady obsahují spíše odkazy na Santu než Ježíška, ale když scenárista Jason Aaron v posledním příběhu vytasí Tři krále (najaté zabijáky) a nechá Punishera odrodit děcko v chlévě za stálého staccata desítek samopalů, čtenář je zaháčkovaný jako kapr na udici.

Trik je pokaždé stejný. Frank Castle se převleče do kostýmu Santy, přiblíží se k oběti, vytáhne samopal MP5 a začne pálit. Jednoduché a funkční. V prvním z příběhů se ženy zabitých zločinců obrátí na siciliánskou vražedkyni Suspiriu, sexy krásku s fištrónem a nejasnou osobní motivací. Kromě fantastické kresby ženského těla a zvláštního feministického ladění ale povídka nic zásadního nenabízí. O to více potěší ta druhá, spíše detektivní. Zachycuje Punishera na stopě vrahů malého chlapce, ale rozlišit mezi hodnými a zlými je tentokrát těžší než obvykle a Castla protáhne zajímavým vývojem. Na Vánoce jde o poněkud ponuré čtení. V posledním příběhu od oblíbeného Jasona Aarona dojde na brutální akci. Parafráze na Kristovo narození je rámovaná útěkem podřadného mafiána a jeho rodící ženy, které pronásleduje nepřátelský gang.


To, že povídky pojí téma Vánoc a mají začátek, prostředek a konec, je velice osvěžující. Navíc Aaron hlavní postavu vtlačí do nezvyklé situace, když musí spolupracovat se zloduchy a nehne ani brvou až do krvavého finále, které ho posouvá ještě blíže k chladné kalkulujicí zrůdě. Žádnému z příběhů nechybí ponaučení, a to neplatí jen pro oběti, ale i pro likvidátora s lebkou na hrudi.

Ideální pro čtení v pauze po nastrojení Vánočního stromku i jako alternativa k Mrazíkovi. Přímočará akční jízda, která stejně jako první Smrtonosná past dokáže vykouzlit sváteční atmosféru z hromady vystřílených nábojů a vůně střelného prachu.

Info

Jimmy Palmiotti, Justin Gray, Jason Aaron, Stuart Moore, Mark Texeira, C.P. Smith, Roland Boschi – Punisher: Vánoce na odstřel (BB/art, 2019)
web nakladatele

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace