Akce

Piano Day Prague 2023

Piano Day Prague 2023
29. 03. 2023 19:00
Klementinum – zrcadlová kaple, Praha

Mezinárodní den piana aneb Piano Day je celosvětová událost oslavující hru na klavír, kterou před pár lety založila skupina umělců a producentů v čele s pianistou Nilsem Frahmem. Koná se vždy 88. den v roce a letos ho společně oslavíme v krásných prostorách Zrcadlové kaple pražského Klementina jako součást programu 10. ročníku festivalu Spectaculare. Praha se tak připojí k několika dalším světovým metropolím.

Carlos Cipa je skladatel a pianista působící v Mnichově a v Berlíně. Vystudoval hru na klavír a současnou klasickou skladbu na Univerzitě múzických umění v Mnichově. Během dospívání hrál na bicí a sbíral zkušenosti jako člen různých kapel. Po experimentování s různými hudebními styly se vrátil ke klavíru jako svému hlavnímu nástroji, což vedlo k vydání jeho debutu “The Monarch and the Viceroy” a druhé desky “All your life you walk”. V roce 2019 vydal Cipa “Retronyms”, své třetí studiové album, které rozšířilo jeho umělecký přístup a jeho minulost klasicky vyškoleného pianisty a skladatele spojilo s jeho zájmem o pop, jazz a elektronickou hudbu. V roce 2020 se opět vrátil ke klavíru, když vydal “Correlations (on 11 Pianos)”. Jde o intuitivní sbírku klavírních sólových děl nahraných na 11 velmi odlišně znějících klavírech. Poté ve spolupráci s výrobci pian vznikly EP “Munich Session”, “Redesigns” a “At Klangmanufaktur”. V únoru a březnu 2022 Carlos nahrál své nejnovější album „Ourselves, as we are“, které vychází 24. února 2023.

Irena a Vojtěch Havlovi patří k nejvýznamnějším osobnostem české alternativní hudební scény. Začínali v polovině 80. let v experimentální formaci “Capella Antiqua e Moderna”, poté spolupracovali s písničkářem Oldřichem Janotou a od 90. let začala jejich samostatná umělecká éra silně ovlivněná návštěvami Indie. Od roku 1990 postupně vydali řadu profilových alb velmi originálního a nezařaditelného hudebního výrazu. Manželé Havlovi ve svých kompozicích využívají i méně tradičních hudebních nástrojů (kromě violoncella a klavíru také violy da gamba, zvony, tibetské mísy, bambusové tyčinky, gongy). Jejich výrazově rozmanitá a neustále se proměňující hudba v sobě nese nádech poetičnosti a inspirace neevropskými kulturami. Křehce minimalistické až meditační plochy jejich hudby inspirované východním myšlením vytváří originální muziku plnou jemných a mnoho-barevných zvuků a tónů. Irena a Vojtěch Havlovi zahrají v Klementinu své nejnovější skladby pro čtyřruční piano,violoncello a piano a čtyřruční varhany.

Petr Mazoch je skladatel a pianista žijící v Praze. V jeho intimních atmosférických skladbách se piano prolíná dalšími akustickými nástroji (kytara, harmonium, banjo), nejčastěji ve formě ambientních loopů. V minulosti vystupoval společně s ambientní umělkyní Koruth, v roce 2020 na sebe upozornil debutovým albem “Gray Scales” a následně vydáním několika singlů. Album Gray Scales zaznělo několikrát v pořadu Pacific Notions na KEXP, Nils Frahm jeho skladby v posledních letech zařadil na Piano Day Playlist.

Info

Piano Day Prague 2023
29. 3. 2023 19:00
Klementinum – zrcadlová kaple, Praha
Fb událost

foto © Manuel Nieberle

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Koncerty Rachot květen

redakce 26.04.2024

Projekt RuinsZu tvoří jádro skupiny Zu basista Massimo Pupillo a saxofonista Luca T. Mai společně s bubeníkem Tatsuyou Yoshidou, který vystupuje pod názvem Ruins Alone.

Fink i Fil Bo Riva se představí v Praze

redakce 25.04.2024

Na letošní rok indiepopový písničkář Fil Bo Riva chystá comeback – název nového singlu Lost in Life mluví za vše.

Seun Kuti & Egypt 80 v Arše+

redakce 25.04.2024

Na přání Fely Kutiho převzal Seun Kuti po jeho smrti vedení skupiny Egypt 80, která přes změny v sestavě funguje dodnes.

Na Still House Plants zbývají poslední lístky

redakce 24.04.2024

Na imaginárním poli britských kytarových kapel by se Still House Plants ukrývali někde v zarostlém rohu za strašákem.

Drsný jižanský gospel The Staples Jr. Singers v Akropoli

redakce 24.04.2024

Vypátrat původní členy The Staples Jr. Singers tedy nebylo snadné, ale výsledek předčil očekávání.

Tramhaus představí debutové album v Bike_Jesus

redakce 23.04.2024

Jediný český koncert Tramhaus v letošním roce proběhne ve středu 30. října v pražském klubu Bike_Jesus, kde vystoupí také místní Vellocet Roll. Celý večer orámuje svým DJ setem jedinečný Kabal.

Reinkarnace Justina Pearsona se superbandem Deaf Club

redakce 23.04.2024

Na turné doplněni kapelou Fuck Money (Three OneG) nenechají jedno triko suché.

Kuntari a Julek Ploski v Divadle 29

redakce 21.04.2024

Místy až filmově znějící skladby z alba balancují mezi hardcoreovou naléhavostí a delikátností pohádek, působí vyšperkovaně i dysforicky.

Sonitus: Kuntari a Do Shaska! v Punctu

redakce 20.04.2024

Kuntari je pozoruhodný nový přírůstek do svěží indonéské scény, který podobně jako jejich slavnější souputníci staví na spojení tradiční a moderní hudby.

Max Cooper přiveze na Flédu 3D/AV show

redakce 20.04.2024

Cooperova tvorba je intenzivním audiovizuálním zážitkem, jelikož běžně propojuje hudbu s výtvarným uměním, kde je patrný i jeho zájem o vědu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace