Články / Rozhovory

Douška vydavatelská: Polí5

Douška vydavatelská: Polí5

redakce | Články / Rozhovory | 19.04.2019

Polí5 je lety prověřené vydavatelství a internetová prodejna, v současně době provozovatel Rekomanda, klasického obchodu v Praze. „Polí5 vydává pouze výběrovou hudbu, kromě kvality dominují solitéři,“ uvádí Facebook v kolonce Obecné informace. Jak je tomu konkrétně rozvádí věčně usměvavý a příjemný znalec všemožné hudby i knih Josef Jindrák.

CO NOVÉHO
Čerstvě je venku Stinka. Třetí album. Písničkářka se skvělým kontraaltem, obklopená kapelou, tentokrát bez akordeonu typického pro první období, ale zato s lecjakou elektronikou. Opět kongeniálně míchal Ondřej Ježek, ale část desky se nahrávala u Steva Albiniho (pro tu desku je mnohem důležitější Ondřej, ale i tak je to pro nás zářez, splněný sen).

Skoro utajeně (neposílali se žádný tiskovky apod.) jsem jako první titul roku 2019 vydal Kolena, jen download. Je to šílený, je to skvělý, hraju tam já, Martin Tvrdý a Hmyzák z Žen, taková multigenerační trojka, jistě to nikdo nedoposlouchá do konce. Ale překvapivě nám už pár lidí poslalo přes Bandcamp nějaký peníze. Sice to takhle shazuju, ale baví nás to náramně. Taky mám pocit, že všechny desky vydaný koncem roku zapadly - pro leckoho budou novinkama i dnes, kdy si jich poprvé všimne, třeba najazzlé Molotow Moloch Quartet.

CO CHYSTÁME
V tuhle chvíli se dodělávají tři alba, vyjdou postupně, jak na ně přijde řada, snad před prázdninama nebo těsně po nich. Zvláštní na nich je to, že u všech jsem zaangažován i více než jako vydavatel. První z nich nejspíš bude kapela Čočka z Křepic. V jistých kruzích už roky respektopvaná, ale pro běžnou populaci prakticky neznámá. Je to jediná kapela, kterou si u mě před deseti lety koupil legendární japonský kytarista Keiji Haino, a když do Prahy přijel po deseti letech podruhé, tak první, na co se zeptal, bylo, jestli nemají nové album. To byla ta jiskra, kdy jsem si řekl, že novou desku jim musím produkovat, vymyslet koncept, jak to udělat co nejlépe. Je to takový rurální underground, autentická lidová hudba, jak byste ji nejspíš nečekali.

Se Skrytým půvabem byrokracie jsme zjistili, že hrajeme už dvacet let, ale to už byl nový materiál natočen (výročí je čistá náhoda, ostatně jak to s výročíma vždycky bývá). Jen se čeká na mix, který se protahuje, ale na říjen je už naplánován křest, takže to jistě stihneme. My tomu říkáme psychedelické techno, příklon k elektronice, jiná textová poetika, maximální podíl improvizace, ale pořád písně. Už to má název: O násilí. Asi tím pár starých fanoušků rozrušíme, běžnému posluchačstvu to bude samozřejmě jedno.

Michal Kořán před roky vymyslel projekt M/Á/J (hraje tam on, já a Agnes Kutas), ambientní písně, většinou bez textu. Myslím, že na desce zahostuje i Petr Nikl. Křest je naplánován s Emilem Viklickým na červen, ale ještě jsme to nenahráli, byť je jasné, že to bude rychle a že je na to ještě dost času. Promyšlené je to přece už rok. Nové album dokončují B4 (chtěl bych to pokřtít společně s SPB). Je o dost jiný, než co dělali kdykoliv předtím. Jistěže ten jejich úchop to vždy přetaví do jejich poetiky, ale přeci jen, jde o popové písně s dominancí elektroniky, takový až skeptický texty, všechny tentokrát v češtině. Když mi to popisovali, byl jsem zděšen, když jsem to slyšel, tak nadšen. Rehabilitovali pro mě žánr, kterému jsem se celý život úmyslně vyhýbal.

Letos konečně vyjde posmrtné album brněnských Výkřiků břich (na jejich troskách pak vznikli Sledě živé sledě a vlastně i dnešní Pátí na světě), je to remasterovaný materiál převážně z konce osmdesátých let. Výkřiky břich byla nejmladší kapela ze slavné brněnské vlny, do které patřili Z kopce, Dunaj, Ještě jsme se nedohodli. Ten duch je v tom krásně slyšet, je to svěží i po třiceti letech. Nakonec něco opravdu oblíbeného (na to nejsem moc zvyklý) - natočeno mají Hm, a i když nechystají žádný žánrový posit, domluvili jsme se, že Polí5 jsou pro ně nejlepší. Kvůli mnoha okolnostem je chystáme na podzim. A to ještě jednám s dalšíma kapelama, o něčem ještě nechci mluvit.

CO VIDÍM A SLYŠÍM JINDE
Toho je hodně, ale není čas se o tom rozepisovat. Tomáš Vondra (ano, střet zájmů - je to můj zaměstnanec) vydal právě svou Lavru. Poslechuhodné. Potěšili mě Indies s trojalbem Filipa Topola (písně PVO, ale jen s klavírem) a bavil jsem se s Romkem Hanzlíkem (promotér, pořádá třeba festival MikuLove), chce rozjet vinylové vydavatelství. Začal teď čerstvou reedicí FPB, chystá reedici varhaního koncertu Filipa Topola a rád by vydal archivy teplických kapel, které se pohybovaly kolem UJD. Doufám, že se mu to podaří.

Info

Polí5
web vydavatele

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Kewu: Hodně jsem se toho naučil sám

Mariia Smirnova 21.02.2024

Stál za vznikem kolektivu Unizone a také spoluorganizuje akce Addict s NobodyListen. Nedávnou novinkou je, že Mikuláš začne vyučovat djing ve Skvotu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace