Články / Rozhovory

Douška vydavatelská: XION

Douška vydavatelská: XION

redakce | Články / Rozhovory | 21.05.2020

XION, původně volná platforma pro hudební večery (a večírky) a další kulturní aktivity, zahrnující různé umělecké a audiovizuální disciplíny, byl poháněn snahou o spojení nejen po stránce tvořivé, ale hlavně lidské. To dalo následně vzniknout nezávislému vydavatelství, kde vedle sebe vychází tvorba známých umělců i těch úplně nových. „Jsme od počátku stylově nevyhraněná a podnětům otevřená skupinka přesvědčená o tom, že je u nás spousta skvělých, ale málo viditelných umělců, a že je třeba vytvořit místo, kde by se jejich tvorba potkávala.“ XION se pokouší překlenout žánrové škatulky, chce představovat zajímavou hudbu z různých koutů vesmíru, hudbu jako eklektické místo, jehož jedinými podmínkami jsou kvalita a přístup s vášní a entuziasmem. „Pojítkem mají být různé emoce z různorodé hudby, tanečně-poslechové... Tudíž ‚brain-dance‛?“ zní řečnická otázka Marka "ioba", kterým nám toho za label řekl ještě více.

Co nového
Vždy je něco v procesu, ať už tvůrčím nebo co se týče produkce okolo. Před chvílí vyšlo EP úplně kouzelné, hravé, ale i solidní klubové melancho elektroniky – Creation od Rabbita. Dříve pak třeba atmo/halfbeatové album jungle veterána Touchwooda s jeho metal tour trikem v merchi, nebo MacroNoisovo EP1, což je žánrový amalgám s filmovou atmosférou. Nemůžu nezmínit LP od Garyho Rostocka, který kdysi působil na manchesterské postpunkové scéně, a jeho vzpomínání na anglické pobřeží skrze epický, pompézní ambient. Smyčce a drony. Na jeho přání vyšlo i na slušivém CD. Vedle toho jsme vydali raveovou kulturou inspirovanou minikompilaci, která vzešla z naší remixové výzvy na track Superacido od Tekstrue. Dost fresh, říká se. A v neposlední řadě výtečné archivní nahrávky downtempové elektroniky se spoustou dalších vlivů od utajeného projektu Únava materálu. Ty vyšly i na dvoukazetě, s níž jsme si opravdu vyhráli – risograficky tištěný cover, polaroidové fotky na druhou, názvy jako šifry k vyluštění. Vizuál a pracovní označení: slovenská maloměstská avantgarda, zkušebna v garáži a mladické excesy a experimentování.

Co chystáme
Nejdřív velmi zajímavé a zároveň zvláštně chytlavé eponymní EP od tajemného projektu DSȾN₸, ohýbající zvuky a pomyslné žánry do hybridních, futurobeatových, až experimentálních koláží. Pak dojde řada na ještě zvukově kompaktnější EP2 od MacroNoise, kolaborace Miduba s různými živými muzikanty a kapelami, další EP Garyho Rostocka nebo na výběrové remixy. A to ať už releasů, které jsme vydali, nebo i věcí mimo XION, jako třeba jazz/breakovou kapelu Hard to Frame. Bude to pestré. Label konečně více rozhodil sítě u různých grafických umělců, což byla i původní idea otevřené platformy. Chceme pokračovat v živých hudebních seancích, ať už s koncerty v Punktu nebo Ambisen večery, jejichž vizuální stránku, stejně jako většinu všeho možného kolem XIONu, obstarávám sám. Naštěstí jsem hračička a baví mě vymýšlet a zapracovávat nové, takže udělám i nějaký nápaditý merch nebo fyzický nosič, tedy pokud bude představa sedět k obsahu a dotvářet atmosféru, poetiku, vlastní „vesmír“ nahrávky. Jako třeba ten ke zmíněné Únavě materiálu.

Co vidím a slyším jinde
Schválně se zaměřím na domácí píseček a zároveň se vyhnu muzice všude zmiňované a propírané, abych poukázal na množství skrytých pokladů, které jsou méně vidět, což je velká škoda. Třeba potemnělý, progresivně zlomený label Pathfinder Music, který parta správných kluků vede v naprosté tichosti. Pro více klubové a tancechtivé je tu Krmelec Recordings nebo Moving Pictures, kteří vydávají i na vinylech s parádním grafickým zpracováním, nebo experimentální elektronikou opředená Nona Matěje Kotoučka z mého oblíbeného projektu cinematických příběhů Sky to Speak. Nemůžu nezmínit ani hudebně a vizuálně vybroušenou desku Moonspottera (ex-Subject Lost), plnou detailních gradací. Inspirativní je ale další spousta menších tuzemských i zahraničních vydavatelství, které si dávají záležet jak na formě, tak na obsahu.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Maxl Walmsley-Pledl (Klangphonics): Sociální sítě jsou požehnání i prokletí

Filip Peloušek 10.07.2024

S kytaristou a hlasem Klangphonics Maxlem jsme se bavili o sociálních sítích, hře na alpský roh nebo o hraní na parkovišti.

Mike Kerr (Royal Blood): Že potřebujeme alkohol, abysme byli kreativní, je největší lež

Kristina Kratochvilová 09.07.2024

S frontmanem Mikem Kerrem z britského rockového dua jsme si před čtvrtečním koncertem popovídali o jeho hudebních začátcích, o boji s impostor syndromem, o cestě ke střízlivosti a tipy na…

Malcuth & Facutum: Jít tou těžší cestou

Viktor Hanačík 07.07.2024

Na konci minulého roku jim vyšlo album Alter, a to na americkém labelu Vale, s mezinárodními hosty i ohlasy. Rozhovor.

Prouza: Demo 1994 je kompletní Hampelovina

Štěpán Bolf (A.M.180) 27.06.2024

Na jedné z populárních streamovacích platforem se zničehonic objevilo demo třetí, nedokončené a nepojmenované desky Prouzy. Jak se to stalo a co bude dál? Rozhovor.

Anthony Béard, Benoît Lecomte (Ni): Hledání svatého riffu

Dominik Polívka 26.06.2024

Jejich hudba je útočná, podvratná, ale i náladová a poutavá. Nadsázka a hravost v surrealisticky progresivním běsnění není pouze prvoplánovým pozlátkem. Rozhovor, Pohoda.

Julien Racine: Hudba vzniká skoro vždycky v izolaci / Music is created almost always in isolation

Filip Hastík 24.06.2024

V rozhovoru probíráme pozadí vzniku aktuální desky a Julienovy práce obecně, vztah k Česku a také bohaté budoucí plány producenta současné experimentální elektroniky.

Petra Hradilová (Czech Music Crossroads): Pro mě to není jen práce

Mariia Smirnova 18.06.2024

To nejlepší ze světa world music, jazzu a alternativy můžete nasávat už za pár dnů v ostravském domě kultury Poklad a na koncertech pod širým nebem na Alšově náměstí. Rozhovor.

Marin Lalić (Bear Stone): Všetko je veľmi uvoľnené a bez stresu

Lucia Banáková 11.06.2024

Chorvátsky prírodný i festivalový unikát pre priaznivcov stoner a psychedelického rocku. Interview.

Pořadatelská: Tomáš Vobořil (Marienbad Film Festival)

Viktor Palák 07.06.2024

Co čekat od letošního ročníku již zavedené přehlídky v Mariánských Lázních? Svůj ideální festivalový den – a mnohem víc – vykresluje programový ředitel festivalu.

Randy Armstrong (Red): Plán B neexistuje

Dan Sywala 06.06.2024

Od té doby vydali dalších sedm alb, neměli žádné velké excesy, i když se jim nevyhnuly ani hodně mizerné dny, včetně jednoho pražského. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace