Články / Sloupky/Blogy

Food Moon: Kuchařky bez domova

Food Moon: Kuchařky bez domova

redakce | Články / Sloupky/Blogy | 05.04.2020

Projekt Kuchařky bez domova neziskové organizace Jako doma se věnuje ženskému bezdomovectví. Kuchařky poprvé představily své kuchařské umění v květnu 2013 a začaly veganskými bramboráky. Od té doby se proslavily a dnes k největším trhákům v jídelně patří ukrajinský boršč, novinkou je řecká musaka.

Na podporu organizace nyní probíhají benefiční streamované koncerty v rámci Žižkovské noci. Středeční večer kurátoruje Full Moon, těšíme se na Báru Zmekovou, něco něco a HRTL. Recepty kuchařek si můžete vyzkoušet i doma, nejlépe to ale bude chutnat vždycky od nich.


Řecká musaka

Ingredience:
2kg brambor
500g červené čočky
2 lilky
2 cibule
4 stroužky česneku
200ml rajčatového protlaku
200ml rýžové smetany
olivový olej
řepkový olej
sůl, pepř
skořice
muškátový oříšek
bobkový list
kmín

Příprava jídla:
Jedno kilo brambor nakrájíme na kostičky přidáme kmín, muškátový oříšek a uvaříme je na bramborovou kaši. Pak si oloupeme lilky, připravíme si pečící papír a oloupané lilky nakrájíme na kolečka, potřeme olivovým olejem, solí a dáme je „vypotit“ do trouby na 160 stupňů na asi 15-20 minut, dokud lilek nebude hnědý.

Potom si oloupeme a nakrájíme na kolečka zbytek brambor, rozehřejeme si pánev s řepkovým olejem a brambory z obou stran do zlatova osmažíme. Když jsou brambory usmažené, připravíme si papírové ubrousky, kde brambory necháme odpočinout. Nakrájíme cibuli na jemno, přidáme do hrnce řepkový olej, vložíme čočku a restujeme. Po 5 minutách přidáme litr vody, bobkový list, skořici, sůl, pepř, prolisovaný česnek a protlak, vaříme cca 15 minut, směs necháme vychladnout.

Po dovaření brambor na kaši jí dokončíme, přidáme sůl, pepř a rýžovou smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Lilky vytáhneme z trouby. Do zapékací mísy vložíme dvě vrstvy usmažených brambor, jedno patro lilků, přilejeme patro směsi z červené čočky, potom další patro lilků a nakonec vše zalijeme bramborovou kaší. Hotovou směs dáme do trouby na 180 stupňů na 20 - 30 minut.


Ukrajinský boršč

Ingredience:
450 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev) vše po 150g nakrájené na větší kostičky 4 větší cibule nakrájené na kostičky
500 g červené řepy, nakrájené na kostky
40 g oleje
4 lžíce rajčatového protlaku
150 g nakrájených žampionů na plátky
500g větší brambory, nakrájené na kostky
150 g bílého hlávkového zelí
150g červeného hlávkového zelí
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
500g krájených rajčat
2 rozdrcené stroužky česneku
ocet podle chuti
svazek čerstvého kopru
pepř a sůl

Příprava jídla:
V pánvi rozehřejte olej a pět minut na něm opékejte cibuli, řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky. Pak přidejte protlak. Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, nové koření, pepř a rajčata.

Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, aby brambory změkly. Na závěr přidejte žampiony, čerstvý kopr a ochuťte česnekem, octem, třtinovým cukrem a podle potřeby dosolte.


Veganské bramboráky

Ingredience:
cca 1 kg brambor
4 lžíce hladké mouky
3 až 4 stroužky česneku - prolisované
4 lžíce majoránky
1/2 lžičky pepře nebo dle chuti
1 lžička soli nebo dle chuti
rostlinný olej na smažení bramboráků

Příprava jídla:
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle. V míse smícháme nastrouhané brambory, hladkou mouku, česnek, majoránku, sůl a pepř. Dobře promícháme.

V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje na střední teplotu. Naběračkou lijeme do pánve bramborákové těsto, rozprostřeme ho rovnoměrně na placku o tloušťce cca 0,5 cm. Bramboráky necháme z obou stran osmažit do křupava. Podáváme samotné, se zeleninou nebo třeba s kyselým zelím.

Info

Jako doma
web komunitního centra

Kuchařky bez domova
fb Jídelny Kuchařek bez domova

Benefiční stream Žižkov je LIVE vol. 4 X Full Moon
8. 4. 2020 18:30
fb event
benefiční vstupenky

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #57: „Vstal jsem v 10:25.“

Michal Pařízek 16.07.2021

Do galerie C|O Berlin jsem původně směřoval hlavně kvůli výstavě módní fotografky Nadine Ijewere, ještě víc na mě ale zapůsobila další tamní expozice.

Šejkr #56: Wellness ve znaku

Michal Pařízek 02.07.2021

Tenhle Šejkr s wellness ve znaku byl hotový už dávno. Třeba i díky lázeňskému tempu nebo zážitku z koncertu Havlových.

Krajina v obrazech: Galerie Benedikta Rejta v Lounech

Barka Fabiánová 01.07.2021

V Galerii Benedikta Rejta v Lounech právě probíhá dost povedená výstava Krajina+.

Kdo byl na Měsíci první? Aneb hudba, kterou neslyšíte

Marek Blažíček 21.06.2021

Sedmašedesátiletý Salvatore Garau se dlouhá léta věnuje konceptuálnímu umění a zároveň maluje abstraktní obrazy. A díky němu se ve světě umění poprvé vydražilo „nic“.

Šejkr #55: Kdo jede na tygru...

Michal Pařízek 18.06.2021

Tvorba Marka Lanegana mě provází tak dlouho, že se to až stydím říkat. Kdo vyrazil do pražských Riegráčů a kdo jede na tygru?

Hudba k láske (Vec+ Švidraň)

Mišo_O 17.06.2021

Za absolútny vrchol celého albumu a za Vecovu pravdepodobne najlepšiu vec, ktorú za posledné roky vygravíroval do papiera zlatými literami, sa smelo dá považovať...

Šejkr #54: Jak děláš omeletu?

Michal Pařízek 04.06.2021

Vzpomínky na Beatpol, The Drones, Anthonyho Bourdaina a peklo posledních dní. Včetně receptu!

Co je to tady za mumraj? (Alyona Alyona)

Iryna Zahladko 26.05.2021

Začátkem dubna vyšla druhá deska Alyony Alyony, jejíž název se dá přeložit jako „mumraj“, a nahrála ji ukrajinská rapperka s šestnácti muzikanty z celého světa.

Šejkr #53: Bude konec světa?

Michal Pařízek 21.05.2021

Galerijní absence možná sehrála svou roli i při nadšení z výstavy Siegfrieda Herze v pražském Doxu, ale mám za to, že bych byl podobně ohromený i bez efektu korony.

Šejkr #52: Jaké by to bylo...

Michal Pařízek 06.05.2021

Jaké by to bylo, kdyby Kryštof Kolumbus skončil jako podřadný otrok a celá slavná konkvista se obrátila do incké invaze do staré dobré Evropy? V Šejkru se toho dozvíte mnohem…

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace