Články / Sloupky/Blogy

Food Moon: Kuchařky bez domova

Food Moon: Kuchařky bez domova

redakce | Články / Sloupky/Blogy | 05.04.2020

Projekt Kuchařky bez domova neziskové organizace Jako doma se věnuje ženskému bezdomovectví. Kuchařky poprvé představily své kuchařské umění v květnu 2013 a začaly veganskými bramboráky. Od té doby se proslavily a dnes k největším trhákům v jídelně patří ukrajinský boršč, novinkou je řecká musaka.

Na podporu organizace nyní probíhají benefiční streamované koncerty v rámci Žižkovské noci. Středeční večer kurátoruje Full Moon, těšíme se na Báru Zmekovou, něco něco a HRTL. Recepty kuchařek si můžete vyzkoušet i doma, nejlépe to ale bude chutnat vždycky od nich.


Řecká musaka

Ingredience:
2kg brambor
500g červené čočky
2 lilky
2 cibule
4 stroužky česneku
200ml rajčatového protlaku
200ml rýžové smetany
olivový olej
řepkový olej
sůl, pepř
skořice
muškátový oříšek
bobkový list
kmín

Příprava jídla:
Jedno kilo brambor nakrájíme na kostičky přidáme kmín, muškátový oříšek a uvaříme je na bramborovou kaši. Pak si oloupeme lilky, připravíme si pečící papír a oloupané lilky nakrájíme na kolečka, potřeme olivovým olejem, solí a dáme je „vypotit“ do trouby na 160 stupňů na asi 15-20 minut, dokud lilek nebude hnědý.

Potom si oloupeme a nakrájíme na kolečka zbytek brambor, rozehřejeme si pánev s řepkovým olejem a brambory z obou stran do zlatova osmažíme. Když jsou brambory usmažené, připravíme si papírové ubrousky, kde brambory necháme odpočinout. Nakrájíme cibuli na jemno, přidáme do hrnce řepkový olej, vložíme čočku a restujeme. Po 5 minutách přidáme litr vody, bobkový list, skořici, sůl, pepř, prolisovaný česnek a protlak, vaříme cca 15 minut, směs necháme vychladnout.

Po dovaření brambor na kaši jí dokončíme, přidáme sůl, pepř a rýžovou smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Lilky vytáhneme z trouby. Do zapékací mísy vložíme dvě vrstvy usmažených brambor, jedno patro lilků, přilejeme patro směsi z červené čočky, potom další patro lilků a nakonec vše zalijeme bramborovou kaší. Hotovou směs dáme do trouby na 180 stupňů na 20 - 30 minut.


Ukrajinský boršč

Ingredience:
450 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev) vše po 150g nakrájené na větší kostičky 4 větší cibule nakrájené na kostičky
500 g červené řepy, nakrájené na kostky
40 g oleje
4 lžíce rajčatového protlaku
150 g nakrájených žampionů na plátky
500g větší brambory, nakrájené na kostky
150 g bílého hlávkového zelí
150g červeného hlávkového zelí
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
500g krájených rajčat
2 rozdrcené stroužky česneku
ocet podle chuti
svazek čerstvého kopru
pepř a sůl

Příprava jídla:
V pánvi rozehřejte olej a pět minut na něm opékejte cibuli, řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky. Pak přidejte protlak. Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, nové koření, pepř a rajčata.

Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, aby brambory změkly. Na závěr přidejte žampiony, čerstvý kopr a ochuťte česnekem, octem, třtinovým cukrem a podle potřeby dosolte.


Veganské bramboráky

Ingredience:
cca 1 kg brambor
4 lžíce hladké mouky
3 až 4 stroužky česneku - prolisované
4 lžíce majoránky
1/2 lžičky pepře nebo dle chuti
1 lžička soli nebo dle chuti
rostlinný olej na smažení bramboráků

Příprava jídla:
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle. V míse smícháme nastrouhané brambory, hladkou mouku, česnek, majoránku, sůl a pepř. Dobře promícháme.

V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje na střední teplotu. Naběračkou lijeme do pánve bramborákové těsto, rozprostřeme ho rovnoměrně na placku o tloušťce cca 0,5 cm. Bramboráky necháme z obou stran osmažit do křupava. Podáváme samotné, se zeleninou nebo třeba s kyselým zelím.

Info

Jako doma
web komunitního centra

Kuchařky bez domova
fb Jídelny Kuchařek bez domova

Benefiční stream Žižkov je LIVE vol. 4 X Full Moon
8. 4. 2020 18:30
fb event
benefiční vstupenky

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Bubny Voices: z Prahy do Kyjeva a zase zpátky

Iryna Zahladko 15.04.2021

Na konci prosince loňského roku vydal ukrajinský hudební label System album Bubny Voices, které je svéráznou hudební dokumentací areálu v okolí Nádraží Praha-Bubny.

Katetr: Nedívej se, mami! (a další prolákliny kontinua)

Jarmo Diehl 11.04.2021

Číslo jedna na streamech drží Refew x Roleeexx, kteří repujou o tom, že jen oni jsou real. Co je nového u Milion+? Terénní sběry, folklór i písničkáři. Peklo.

Šejkr #50: Sejde z mysli?

Michal Pařízek 08.04.2021

O Praze ožralé, nočních procházkách, porušování zákona i pozoruhodném algoritmu zasutých vzpomínek. Před dnešním vysíláním dalšího Šejkru na Radiu 1.

Katetr: Jak zrecyklovat stovky dýlerpytlů

Jarmo Diehl 04.04.2021

Acid punk, gotika, slowcore i poštovní kufr Olivera Torra. Marpo, Ben Cristovao a další roztleskávačky. Na strunách srdečních.

Anketa: Promo vs. video (Soundczech)

redakce 31.03.2021

Účastníků výzvy SoundCzechu se ptáme, jak spolupráce dopadla a jak lze videoformátu využít v rámci propagace.

Šejkr #49: Máme se dobře, ale špatně to snášíme.

Michal Pařízek 25.03.2021

Když je ráno hezky, tak je fajn, když není, tak je to nanic. Trochu prvobytně pospolná společnost, ano… O Haně Hegerové, Danu Sartainovi i Radiu 1.

Vstupní prohlídka: Sam Handwich

redakce 22.03.2021

Čtveřice mladých můžu spojuje své síly do chutného akusticko-elektronického sendviče s příchutí šťavnatých syntezátorů s bohatou kytarovou oblohou. Co nám o sobě řekli?

Šejkr #48: Co je to vlastně to rádio?

Michal Pařízek 10.03.2021

Noční telefonáty moderátorům jsem si pak vybavil, když o podobných zkušenostech plamenně vyprávěla Apačka, která si díky svému unikátnímu tempu vybrala pro pořad Moonshine právě noční směnu.

Nick Cave a Warren Ellis o zmaru a odchodech

Veronika Mrázková 03.03.2021

Z desky ční fatalismus i sentiment. Koneckonců, výmluvné jsou už názvy skladeb: Hand of God, Old Times, Lavenders Field, Balcony Man.

Čavalenky – Čekáreň

redakce 09.02.2021

Jakubu Šímovi odvyprávěl rapper Čavalenky v rozhovoru pro tištěný Full Moon povídku v záhoráckém dialektu. Přinášíme plné znění.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace