Články / Sloupky/Blogy

Food Moon: Kuchařky bez domova

Food Moon: Kuchařky bez domova

redakce | Články / Sloupky/Blogy | 05.04.2020

Projekt Kuchařky bez domova neziskové organizace Jako doma se věnuje ženskému bezdomovectví. Kuchařky poprvé představily své kuchařské umění v květnu 2013 a začaly veganskými bramboráky. Od té doby se proslavily a dnes k největším trhákům v jídelně patří ukrajinský boršč, novinkou je řecká musaka.

Na podporu organizace nyní probíhají benefiční streamované koncerty v rámci Žižkovské noci. Středeční večer kurátoruje Full Moon, těšíme se na Báru Zmekovou, něco něco a HRTL. Recepty kuchařek si můžete vyzkoušet i doma, nejlépe to ale bude chutnat vždycky od nich.


Řecká musaka

Ingredience:
2kg brambor
500g červené čočky
2 lilky
2 cibule
4 stroužky česneku
200ml rajčatového protlaku
200ml rýžové smetany
olivový olej
řepkový olej
sůl, pepř
skořice
muškátový oříšek
bobkový list
kmín

Příprava jídla:
Jedno kilo brambor nakrájíme na kostičky přidáme kmín, muškátový oříšek a uvaříme je na bramborovou kaši. Pak si oloupeme lilky, připravíme si pečící papír a oloupané lilky nakrájíme na kolečka, potřeme olivovým olejem, solí a dáme je „vypotit“ do trouby na 160 stupňů na asi 15-20 minut, dokud lilek nebude hnědý.

Potom si oloupeme a nakrájíme na kolečka zbytek brambor, rozehřejeme si pánev s řepkovým olejem a brambory z obou stran do zlatova osmažíme. Když jsou brambory usmažené, připravíme si papírové ubrousky, kde brambory necháme odpočinout. Nakrájíme cibuli na jemno, přidáme do hrnce řepkový olej, vložíme čočku a restujeme. Po 5 minutách přidáme litr vody, bobkový list, skořici, sůl, pepř, prolisovaný česnek a protlak, vaříme cca 15 minut, směs necháme vychladnout.

Po dovaření brambor na kaši jí dokončíme, přidáme sůl, pepř a rýžovou smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Lilky vytáhneme z trouby. Do zapékací mísy vložíme dvě vrstvy usmažených brambor, jedno patro lilků, přilejeme patro směsi z červené čočky, potom další patro lilků a nakonec vše zalijeme bramborovou kaší. Hotovou směs dáme do trouby na 180 stupňů na 20 - 30 minut.


Ukrajinský boršč

Ingredience:
450 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev) vše po 150g nakrájené na větší kostičky 4 větší cibule nakrájené na kostičky
500 g červené řepy, nakrájené na kostky
40 g oleje
4 lžíce rajčatového protlaku
150 g nakrájených žampionů na plátky
500g větší brambory, nakrájené na kostky
150 g bílého hlávkového zelí
150g červeného hlávkového zelí
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
500g krájených rajčat
2 rozdrcené stroužky česneku
ocet podle chuti
svazek čerstvého kopru
pepř a sůl

Příprava jídla:
V pánvi rozehřejte olej a pět minut na něm opékejte cibuli, řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky. Pak přidejte protlak. Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, nové koření, pepř a rajčata.

Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, aby brambory změkly. Na závěr přidejte žampiony, čerstvý kopr a ochuťte česnekem, octem, třtinovým cukrem a podle potřeby dosolte.


Veganské bramboráky

Ingredience:
cca 1 kg brambor
4 lžíce hladké mouky
3 až 4 stroužky česneku - prolisované
4 lžíce majoránky
1/2 lžičky pepře nebo dle chuti
1 lžička soli nebo dle chuti
rostlinný olej na smažení bramboráků

Příprava jídla:
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle. V míse smícháme nastrouhané brambory, hladkou mouku, česnek, majoránku, sůl a pepř. Dobře promícháme.

V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje na střední teplotu. Naběračkou lijeme do pánve bramborákové těsto, rozprostřeme ho rovnoměrně na placku o tloušťce cca 0,5 cm. Bramboráky necháme z obou stran osmažit do křupava. Podáváme samotné, se zeleninou nebo třeba s kyselým zelím.

Info

Jako doma
web komunitního centra

Kuchařky bez domova
fb Jídelny Kuchařek bez domova

Benefiční stream Žižkov je LIVE vol. 4 X Full Moon
8. 4. 2020 18:30
fb event
benefiční vstupenky

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Preview: Bazaar festival

redakce 05.10.2020

Režisér, dramaturg a produkční Ewan McLaren zve na říjnový Bazaar Festival.

Polemika nad novými Idles

redakce 25.09.2020

Dnes vyšla nová deska Idles. Titulní téma nového Full Moonu doplňujeme poznámkou Johnnyho Násilníka a překladem textu Liase Saoudiho z Fat White Family.

Preview: Ostrava Kamera Oko

redakce 21.09.2020

Oko se letos odehraje ve dvou víkendových blocích, v podmínkách stísněných celospolečenskou situací, přesto garantuje, že se bude na co dívat.

Kam na rajz s Tomášem Poštulkou (Jeden svět)

redakce 07.09.2020

Která z kulturních povyražení si ve zbytku roku 2020 nenechá ujít dramaturg lidskoprávního dokumentárního festivalu Jeden svět?

Šejkr #46: Beba Fanta, Chupa Chups

Michal Pařízek 27.08.2020

V následujícím Full Moonu vyjde text, díky kterému jsem se po hodně dlouhé době vrátil k Hüsker Dü, a u Grinderman mám zase pocit, že jsem je pořádně pochopil až…

Milý Dušane Svíbo!

Ondřej Bezr 18.08.2020

Přečetl jsem si tvůj příspěvek o Martinu Věchetovi, potažmo nadcházejícím festivalu TrutnOFF BrnoON. Není to bohužel nic jiného než normální hejt...

Děti nebes, nebo smějící se (rudé) bestie?

Dušan Svíba 17.08.2020

Trutnovský „Woodstock“ byl vždycky známý svým hraním si na indiány a na underground. A taky na chudáky.

Loni (jsem nebyl) v Marienbadu

cyril kosak 06.08.2020

Ahoj, mami. Tak jsem vyrazil do Mariánských Lázní, na Moody Moon Noize.

Oplatky z kolonády aneb Moody Moon Noize v letmých ohlasech

redakce 04.08.2020

Víte, jak poznáte povedenou akci? Nikomu se nechce domů. Na kolonádě to bylo přesně takhle, někdo se zdržel o den déle, jiný o dva...

Co právě v elektru kutěj: Mocné elektronické výboje slovenských mimozemšťanů

Richard Kutěj 27.06.2020

Slovenský elektronický label Aliens Production zásobuje mezinárodní scén povedenými releasy už od roku 1997. A mocně rozjel i letošní sezonu.