Články / Recenze

Nasaďte si anarchistické brýle a uvidíte svět jinak (Dvakrát sláva anarchismu)

Nasaďte si anarchistické brýle a uvidíte svět jinak (Dvakrát sláva anarchismu)

prof. Neutrino | Články / Recenze | 19.11.2022

Lidská společnost založená na dobrovolné spolupráci a bez hierarchie? Americký politický antropolog James C. Scott ve své knize přesvědčuje, že do jisté míry si ji představit lze. Nasadil si totiž „anarchistické brýle“, přes které se podíval na svět s jeho nedostatky centralizované a nadmíru hierarchizované společnosti, v některých aspektech dohnané ad absurdum. Autor se za anarchistu nepovažuje, nicméně vychází ze základních premis anarchismu – důraz na dobrovolnost a sebeorganizaci – a aplikuje je na běžné lidské jednání. Tzv. anarchismus v praxi.

Kniha poukazuje na dysfunkční až kontraproduktivní situace v dodržování pravidel, jako je čekání na červenou na silnici, kde téměř nic nejezdí. Popisuje zdánlivě chaotické, ale funkční komunitní zahrady v kontrastu pěstování monokultur ničících půdu. Vyzdvihuje potřebnost drobných živnostníků, kteří jsou zároveň neplacenými „sociálními pracovníky“ a ne jen odosobněnými zaměstnanci korporátů. Kritizuje školství, které se více zaměřuje na znalostní výsek inteligence než na připravenost na život. Upozorňuje na vědeckou kvantifikaci kvality, aby odborníci mohli vytvářet zdánlivě objektivní a „apolitické“ srovnávací studie, které však vytvářejí nové mocenské elity.

Scott je tak vedle nedávno zesnulého antropologa Davida Graebera dalším intelektuálem hlásícím se k myšlenkám anarchismu. Jeho kniha by se dala považovat za obdobu Graeberovy Utopie pravidel (Prostor, 2017), která rovněž poukazovala na nesmyslná společenská pravidla, jež maří tvůrčí potenciál, pokud se striktně dodržují, či vynucují. Jak dosáhnout společnosti, kde by všichni chtěli žít v dobrovolnosti, měli za své jednání plnou zodpovědnost a netoužili po centralizovaném vedení, které za ně rádo „vše vyřeší“, je těžko uchopitelný problém. V menších komunitách se o to ale můžeme snažit všichni. Pak bude svět o něco méně byrokratičtější a více svobodnější.

Závěr knihy patří antropologu Bobu Kuříkovi, který nás uvede do díla Jamese C. Scotta, celou svou prací snažícího se poukazovat na nutnost „infrapolitiky“ – politiky decentralizované, různorodé a řízené ze zdola, dlouhodobými zkušenostmi a procesy, nikoliv vyprojektovanými abstrakcemi sociálních inženýrů. Scott se rovněž zabývá možnostmi občanského odporu vůči centralizované moci státu či globálních korporací. Protože ty zjednodušují svět k obrazu svému a ve jménu mýtu modernity a sociální evoluce ho homogenizují a ničí původní funkční postupy, nebo dokonce celé kultury.

Info

James. C. Scott - Dvakrát sláva anarchismu - (Neklid, 2021)
web nakladatele

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Nenalezeny žádné záznamy.

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace