Články / Sloupky/Blogy

Šejkr #10: Léto. Latino. Garáž

Šejkr #10: Léto. Latino. Garáž

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 11.03.2015

Jihoamerických kapel k nám do kraje moc nejezdí, je to daleko a škoda. Už jen proto jsme koncert chilských Holydrug Couple před dvěma lety potvrdili více méně obratem. Bylo to parádní, Ivés Sepúlveda a spol. byli nadšeni úplně stejně. Před pár dny poslali nové album, osudové setkání potvrzuje i jeho název, začátek krásného přátelství. Věci jsou v pohybu, Moonlust vychází 12. května na Sacred Bones a recenzi hledejte v květnovém čísle. Pozor na koncertní kalendář.


Stejně jako před dvěma lety, ani nyní nejsou daleko jejich kolegové Föllakzoid. Stejná země, stejný label, také nová deska, tentokrát už v březnu. Na koncertní data pozor dvojnásob. Náhoda? Ale kde, obě kapely se v Chile stejně jenom na chvilku zastavily během cesty vesmírem. Quién sabe…


Latino garáž hraje všemi barvami, stačí se jen porozhlédnout po nablýskaných veteránech, takovouhle tradici nemá jen tak někdo:

Míru vlivu Os Mutantes docení teprve následující generace - nová vydání a internetové tržiště teprve naplno rozjeli tenhle virus, klaní se jim stále větší davy. První tři alba jsou iniciační.


Zapomenutí Los Saicos, proto-punk z Peru. Kde byl v roce 1965 Iggy Pop, sakra? Ozvěn na albu najdete mnohem víc.


Obávaní Mexičané. El Ritual, rok 1971. Hard rock? Tropicalia? Jazz? Psycho? Mimikry? Ano. Tohle prosím na vinylu, narozeniny slavíme zásadně na Čarodějnice.


… zpět do roku 2015. Amsterdam, Evropa, Země. Jiné místo, podobná kouzla a znova Fumaça Preta. Nákaza! Tohle léto bude latinské, potřetí a určitě ne naposledy. Pozor na kalendář, léto je tady za chvilku. Finalmente!

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Preview: Letní filmová škola 2024 (Dielmanová, Fellini, Lynch a další)

Štěpán Nezbeda 18.07.2024

Jelikož nejpohodovější filmová přehlídka letos přinese víc promítacích sálů a projekcí, může se hodit pár tipů na snímky.

Pohoda 2024: Poryvy, tma a naděje

Michal Pařízek 14.07.2024

Tento text nemá být obhajobou ani reportáží, berte ho jako pokus o zprostředkování zážitků z určitého místa v areálu. A pokus mírnit rázná hodnocení a zbrklé analýzy.

Šejkr #134: Kdo je kdo?

Michal Pařízek 12.07.2024

Rozhovor s Libuší Jarcovjákovou pro mě byl jedním ze zásadních zážitků prvního pandemického období, dělali jsme ho někdy na jaře, v době, kdy už začínalo být trochu hezky, ale ulice…

Hadí sykot (z Varů): V hudbě život. A smrt.

Veronika Havlová 07.07.2024

Nicméně od té doby hudební a obzvlášť koncertní snímky ve Varech vyhledávám, obzvlášť pokud se promítají ve Velkém sále.

Hadí sykot (z Varů): Křik perličky a jiné holčičí hysterie

Veronika Havlová 04.07.2024

Scéna, v níž se devět tetiček snaží umlčet dvojici mladých žen tím, že jim ritualizovaným sborovým zpěvem vyjadřují bezmeznou účast a lásku, je zatím jedna z nejmrazivějších, které jsem tu…

Hadí sykot (z Varů): Kdo jsme my?

Veronika Havlová 02.07.2024

Ta samozřejmost, s níž mě zařadil do skupiny “my”, a předpoklad, že přece logicky musím chodit na filmy s LGBTQ+ tematikou, když jsem sama jedno z písmen, mě trochu zarazila.

Hadí sykot (z Varů): Konec světa v hotelu Thermal

Veronika Havlová 30.06.2024

Tehdejší hvězdou byl Robert DeNiro, který při vstupu do sálu při pohledu na shromážděný dav rezignovaně vydechl: “Oh, Jesus…”

Šejkr #133: „What you fear to hear from my mouth?“

Michal Pařízek 28.06.2024

O to smutnější bylo číst text Josefa Chuchmy, který se do určité části domácí kulturní publicistiky opřel neurvale i jalově zároveň.

Preview: MFF Karlovy Vary 2024 (Machoninovi, chodecký film a Escobarův hroch)

Filip Hastík, Veronika Havlová, Štěpán Nezbeda 20.06.2024

Z letošní nabídky vybíráme dvanáct tipů napříč sekcemi, Janžurku mezi nimi nenajdete – ta bude kolem druhé odpolední u Puppu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace