Články / Sloupky/Blogy

Preview: Lonnie Holley vs. Lord Spikeheart

Preview: Lonnie Holley vs. Lord Spikeheart

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 09.05.2024

Koncertní smršť posledních týdnů pokračuje, občas je složité si vybrat. Třeba dneska. Na smíchovském břehu se udějou dvě akce, které stojí za to neminout, v rámci určitého zrychleného režimu snad půjde oběhnout MeetFactory i Underdogs‘. Lonnie Holley vs. Lord Spikeheart – dva různé přístupy, dvě podobně emotivní hry, dvojí čarování. Gospel nebo doom trap? Srovnatelné dojetí. (A Lord Spikeheart i zítra v Brně.)


Lonnie Holley je zejména výtvarník, hudbě se začal věnovat pomalu až v šedesáti, ale to už byl dávno legendou. Navíc je to tak otevřená duše, že se o něj hvězdy zejména americké alternativy téměř perou. Hráli s ním Bon Iver, Moor Mother, Bradford Cox, Matthew E. White a spousta dalších, základem je gospel či blues, ale obojí tak šramlovité a divné, že se tam vzadu někde potkávají Leadbelly s Tomem Waitsem nebo Annette Peacock. Gotika jako hrom, zároveň ale slunce v duši.


Lorda Spikehearta mají samozřejmě všichni spojeného hlavně coby, ehm, vokální polovinu dvojice Duma, která ve fenoménu ugandského labelu Nyege Nyege sehrála jednu z hlavních rolí. Duma je ale momentálně u ledu a letošní novinka The Adept posouvá Lorda Spikehearta jinam, možná do nečekaného území. Ale pro ty, co mají nastudovány nahrávky producenta Scotch Rolexe, to zase takové překvápko nebude.


Na The Adept Spikeheartova ústřední zbraň, mocný hlas, získává ještě další barvy a vlastnosti, stále jde o ohromující mystiku a voodoo doom, ale celkový dojem je mnohem komplexnější. A ve výsledku možná i nebezpečnější. Najdou se i hitové chvilky, byť tenhle přídomek je třeba brát vzhledem k Spikeheartovu naturelu s nadsázkou.


Za všechny Holleyho spolupráce jedna možná nečekaná aneb potvrzení, že jižanská gotika rezonuje i u postpunkových veteránů ze staré dobré Anglie. Trojice Lol Tolhurst (The Cure), Budgie (The Slits, Siouxsie and the Banshees nebo The Creatures) a producent Jacknife Lee vydala loni na podzim povedenou desku Los Angeles, na které kromě jiných andělů jako The Edge, Bobby Gillepsie nebo James Murphy účinkuje právě Lonnie Holley. Na tracku Bodies se podílela i harfenistka Mary Lattimore a jde o jeden z vrcholů celé kolekce. Jacknife Lee produkoval také aktuální Holleyho album Oh Me Oh My.


Jak budou vypadat shows Lorda Spikehearta, jsme se ještě před pár dny mohli leda sázet, ale díky instituci jménem Roadburn už to víme. A je to možná ještě šťavnatější, než se čekalo. Odkazu Duma se Spikeheart sice vyhýbá, co může, ostatně nám ohledně toho psal i do Full Moonu, ale síla a magie přetrvaly. Plus se k tomu přidala jízlivost jako od clipping., hororové hrátky a pochopitelně hutné strobo. Teď už jen víc kouře.


A jako poslední špetku koření do tohoto štiplavého střetu přidáváme místní modřiny. Debut brněnských Whyohwhy je určitě jednou z nejlepších letošních domácích desek, nehrají zase tak často a živě je to taky magie. Lonnie Holley bude mít připraveno adekvátní prostředí. Na party do Underdogs‘ to pak nebude daleko.

Info

Lonnie Holley (us) + Whyohwhy
9. 5. 2024 20:00
MeetFactory, Praha
Fb událost

Lord Spikeheart (ke)
9. 5. 2024 20:00
Underdogs', Praha
Fb událost

Lord Spikeheart (ke) + Agustin Genoud (ar) + Headbanger
10. 5. 2024 19:00
Sibiř, Brno
Fb událost

foto © MeetFactory

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Preview: Letní filmová škola 2024 (Dielmanová, Fellini, Lynch a další)

Štěpán Nezbeda 18.07.2024

Jelikož nejpohodovější filmová přehlídka letos přinese víc promítacích sálů a projekcí, může se hodit pár tipů na snímky.

Pohoda 2024: Poryvy, tma a naděje

Michal Pařízek 14.07.2024

Tento text nemá být obhajobou ani reportáží, berte ho jako pokus o zprostředkování zážitků z určitého místa v areálu. A pokus mírnit rázná hodnocení a zbrklé analýzy.

Šejkr #134: Kdo je kdo?

Michal Pařízek 12.07.2024

Rozhovor s Libuší Jarcovjákovou pro mě byl jedním ze zásadních zážitků prvního pandemického období, dělali jsme ho někdy na jaře, v době, kdy už začínalo být trochu hezky, ale ulice…

Hadí sykot (z Varů): V hudbě život. A smrt.

Veronika Havlová 07.07.2024

Nicméně od té doby hudební a obzvlášť koncertní snímky ve Varech vyhledávám, obzvlášť pokud se promítají ve Velkém sále.

Hadí sykot (z Varů): Křik perličky a jiné holčičí hysterie

Veronika Havlová 04.07.2024

Scéna, v níž se devět tetiček snaží umlčet dvojici mladých žen tím, že jim ritualizovaným sborovým zpěvem vyjadřují bezmeznou účast a lásku, je zatím jedna z nejmrazivějších, které jsem tu…

Hadí sykot (z Varů): Kdo jsme my?

Veronika Havlová 02.07.2024

Ta samozřejmost, s níž mě zařadil do skupiny “my”, a předpoklad, že přece logicky musím chodit na filmy s LGBTQ+ tematikou, když jsem sama jedno z písmen, mě trochu zarazila.

Hadí sykot (z Varů): Konec světa v hotelu Thermal

Veronika Havlová 30.06.2024

Tehdejší hvězdou byl Robert DeNiro, který při vstupu do sálu při pohledu na shromážděný dav rezignovaně vydechl: “Oh, Jesus…”

Šejkr #133: „What you fear to hear from my mouth?“

Michal Pařízek 28.06.2024

O to smutnější bylo číst text Josefa Chuchmy, který se do určité části domácí kulturní publicistiky opřel neurvale i jalově zároveň.

Preview: MFF Karlovy Vary 2024 (Machoninovi, chodecký film a Escobarův hroch)

Filip Hastík, Veronika Havlová, Štěpán Nezbeda 20.06.2024

Z letošní nabídky vybíráme dvanáct tipů napříč sekcemi, Janžurku mezi nimi nenajdete – ta bude kolem druhé odpolední u Puppu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace