Články / Sloupky/Blogy

Šejkr #116: Příští stopy

Šejkr #116: Příští stopy

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 20.10.2023

„Bílá barva. Papír je bílý a poddajný. Zmačkáním se zlidšťuje. Je to dál svět mého nejbližšího okolí, mých malých setkání.“ Nad větou z dopisu Evy Kmentové otištěné v katalogu k aktuální brněnské výstavě přemýšlím už téměř dva týdny. Zmačkáním se zlidšťuje.


O výstavě Evy Kmentové si přečtete více v následujícím Full Moonu, dojmy z návštěvy brněnského Domu umění mi v hlavě zabírají tak velký prostor, že si neodpustím pár vět i tady. Strávil jsem v prostorách expozice snad dvě hodiny, nechtělo se mi odtamtud. Dílo pražské výtvarnice je poměrně známé, nejde o žádný nečekaný objev, ale její retrospektiva je tak dobře poskládaná, že působí opojně, euforicky i konejšivě. A zároveň pokoutně ponouká k vlastní činnosti. Jako by snad tvůrci výstavy chtěli návštěvníka popíchnout nejen k přemýšlení, ale také k zapojení se. Což se mnohem snáze řekne, než udělá.


Malých setkání bylo minulou středu plno. Naplánovat si oslavu stopadesátého vydání do jednoho týdne s uzávěrkami podání grantových žádostí i nového čísla umíme snad jenom my. Ale dali jsme to, s přehledem. Koncentrace známých tváří na jednom místě připomínala festival, v podstatě to tak trochu i bylo. Mám pocit, jako bych mluvil několik dní v kuse, a stejně jsem se spoustou lidí prohodil sotva pár slov. Ještě teď píšou ti, kteří oslavu nestihli, že příště určitě přijdou. Jaké příště? ptám se sám sebe. Za dalších 150 vydání? Za dalších třináct a půl roku? Samozřejmě chápu a vážím si toho, ale s večírky to na nějakou dobu stačilo, už takhle to vypadá, že oslava plynule navázala na letní akce, od Chomutova pocitově uplynulo jen pár dní. Ohlížení stačilo, je třeba vytvářet stopy příští. Full Moon #151 je tady za pár dní a máte se na co těšit.


Zmačkáním se zlidšťuje. Vrtá mi to hlavou čím dál víc. Že by to všechno leželo v chybách, v poškozeních? Papírové „sochy“ Evy Kmentové k tomu vybízí, jenže tak jednoduché to asi nebude. Spíš půjde o výraz samotný, o schopnost přiblížit se pochopení. O to, co jednotlivá díla evokují, jak dokáží oslovit. A k čemu. Nevím, zda to bylo dojmem z nich nebo celou koncepcí výstavy, která vyloženě vybízela k hravosti a k aktivitě, ale v Domě umění jsem neodolal pokušení vystřihnout si obrys vlastní ruky a namaloval na ní velké červené m a využil i možnost vytvořit si vlastní pohlednici. I když jsem musel paní na pokladně, která už se vyloženě těšila domů, přesvědčovat, aby mi fotku vytiskla těsně po zavírací době. A kdyby byla možnost odlitku vlastní stopy, došlo k tomu pravděpodobně taky. Všechno tohle je přístupné každému, žádný vip odpad. Vyzkoušejte, je to osvěžující.

Šejkr je o stopách příštích, o výhledu. Dneska v osm večer se na Radiu 1 ukáže třeba Vera Sola, Art Feynman, Mart Avi nebo Niecy Blues. A Desire Marea, pochopitelně. Pokud jste měli jít tento týden na jediný koncert, tak je to tento. V neděli večer v karlínských Kasárnách. Uvidíme se tam.

Info

Rozhlasový pořad Šejkr poslouchejte na Radio 1.

Tracklist:
Vera Sola – The Line
Desire Marea – Be Free
Nusantara Beat – Kota Bandung
Hyperculte – Jamais Trop
Special Feelings – Down Goose
Art Feynman – Early Signs of Rhythm
Tonn3rr3 X Bikaye – Balobi
Thc Luna G – 2S JULIE // lobbyboya, OKI KAZI, EYZ, Bengryně Kalí
Sholto – The Pearl That Glitters
O. – Slice
Lewsberg – Going Places
Bas Jan – Singing Bar
Medicine Singers, Lee Ranaldo & Yonatan Gat – Honor Song
Jim Jones All Stars –¬ It's Your Voodoo Working
Niecy Blues – U Care
DeLaSi feat. Nii Noi Nortey – Amplifier
Mart Avi – Get on With It
Desire Marea – The Only Way
Abstract Concrete – This Echo
Ah! Kosmos & Hainbach – Davolia
Bixiga 70 – Mar Virado
Catu Diosis feat. Oh Lorena & Massie – Abundancia (Massie_RMX)
Lol Tolhurst & Budgie & Jacknife Lee feat. Isaac Brock – We Got to Move
DK Phone – Goreé Demba
Mueran Humanos – Dentaduras
RVG – Nothing Really Changes (Sleaford Mods Remix)
B4 – Bonekan
Diepkloof United Voice – Who Knows
Algiers – Cold World (Alternate Version)
Timber Timbre – Stops

foto © Eva Kmentová, Modrý motýl, 1968

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Preview: Letní filmová škola 2024 (Dielmanová, Fellini, Lynch a další)

Štěpán Nezbeda 18.07.2024

Jelikož nejpohodovější filmová přehlídka letos přinese víc promítacích sálů a projekcí, může se hodit pár tipů na snímky.

Pohoda 2024: Poryvy, tma a naděje

Michal Pařízek 14.07.2024

Tento text nemá být obhajobou ani reportáží, berte ho jako pokus o zprostředkování zážitků z určitého místa v areálu. A pokus mírnit rázná hodnocení a zbrklé analýzy.

Šejkr #134: Kdo je kdo?

Michal Pařízek 12.07.2024

Rozhovor s Libuší Jarcovjákovou pro mě byl jedním ze zásadních zážitků prvního pandemického období, dělali jsme ho někdy na jaře, v době, kdy už začínalo být trochu hezky, ale ulice…

Hadí sykot (z Varů): V hudbě život. A smrt.

Veronika Havlová 07.07.2024

Nicméně od té doby hudební a obzvlášť koncertní snímky ve Varech vyhledávám, obzvlášť pokud se promítají ve Velkém sále.

Hadí sykot (z Varů): Křik perličky a jiné holčičí hysterie

Veronika Havlová 04.07.2024

Scéna, v níž se devět tetiček snaží umlčet dvojici mladých žen tím, že jim ritualizovaným sborovým zpěvem vyjadřují bezmeznou účast a lásku, je zatím jedna z nejmrazivějších, které jsem tu…

Hadí sykot (z Varů): Kdo jsme my?

Veronika Havlová 02.07.2024

Ta samozřejmost, s níž mě zařadil do skupiny “my”, a předpoklad, že přece logicky musím chodit na filmy s LGBTQ+ tematikou, když jsem sama jedno z písmen, mě trochu zarazila.

Hadí sykot (z Varů): Konec světa v hotelu Thermal

Veronika Havlová 30.06.2024

Tehdejší hvězdou byl Robert DeNiro, který při vstupu do sálu při pohledu na shromážděný dav rezignovaně vydechl: “Oh, Jesus…”

Šejkr #133: „What you fear to hear from my mouth?“

Michal Pařízek 28.06.2024

O to smutnější bylo číst text Josefa Chuchmy, který se do určité části domácí kulturní publicistiky opřel neurvale i jalově zároveň.

Preview: MFF Karlovy Vary 2024 (Machoninovi, chodecký film a Escobarův hroch)

Filip Hastík, Veronika Havlová, Štěpán Nezbeda 20.06.2024

Z letošní nabídky vybíráme dvanáct tipů napříč sekcemi, Janžurku mezi nimi nenajdete – ta bude kolem druhé odpolední u Puppu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace