Články / Sloupky/Blogy

Šejkr #6 Australský jet leg #1

Šejkr #6 Australský jet leg #1

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 11.02.2015

Mělo (by) to být o cenách. Nebude. Přesto, nebo možná právě proto, že se jich minulý týden rozdalo tolik. Vinyla pro dva, co nejsou Kalle, Grammy pro Beyoncé a Apollo pro legraci. Všechny estrády stejně končí nad ránem v baru, pro někoho život začíná právě tam. Bez cen a chytrých řečí, na zdraví, tyhle drinky jsou poslední.

Cash Savage nikdy žádnou cenu nedostane, zato mi se svými The Last Drinks a albem Hypnotiser připomněla, co je důležité. Několikahodinový youtube zásek, který opakovaný poslech alba způsobil, dal tomuto Šejkru úplně jinou cenu, než měl mít původně. V Austrálii by se nějakému nafintěnému koktejlu vysmáli, pivo se tam pije po džbánech a kvalita se řeší pozdě odpoledne při kocovině.


Od zpěvačky se jménem Cash Savage těžko můžeme čekat něco jiného, neteř Conwaye Savage, klavíristy Nicka Cavea (jasně, překvapení) si z toho vůbec nic nedělá. Hraní je zábava, stejně jako pití, ve volných chvílích trénuje fotbalový mužský tým! To je holka, ty vole.


So many Australians… Chet Faker loni v rozhovoru právě tohle uvedl jako důvod, proč se do Berlína nestěhovat. Znám hodně lidí, kteří tam právě kvůli tomu chtěli/chtějí bydlet. Jindra před dvaceti lety nesl přes celé město kazetu Rán těla, aby ji hodil do schránky domu, o kterém mu někdo řekl, že tam bydlí Mick Harvey. Dneska se tomu smějeme, ale tehdy to byla vážná věc. Ne snad že by se Mick někdy ozval.


HTRK se na novém EP Body Lotion vrátili v čase. Všechny tři skladby pocházejí ze sessions k alb Work (Work Work), na kterých se ještě podílel předčasně zesnulý Sean Stewart. Čistá krása, Austrálie trochu jinak, ale pořád hodně blízko u srdce. Stejně jako The Kill Devil Hills, na které před pár lety do Rubínu přišlo patnáct lidí a nám to bylo úplně jedno, protože ta kapela hrála jako by ten večer měla umřít.


Brendon a jeho boys na letošek chystají konečně nové album, trvalo jim to dlouhých šest let. Pak konečně zase přijedeme, sliboval v posledním emailu. Beru tě za slovo, píšu mu již poněkolikáté, těším se na ně na všechny. Nerad bych se spletl, ale New War už se nejspíš nikdy nedočkáme, poslední post z června loňského roku hovoří jasně. Veliká škoda, tam bylo slušně nakročeno.


Debut Total Control se mi před pár lety pokoušel prodat Míra Pátý v Rekomandu: “Michale, jestli zrovna ty odejdeš bez týhle desky, tak to budu brát jako osobní neúspěch.” Zklamal jsem ho, dneska mi je to líto. O novince Typical System jste si mohli přečíst loni ve Full Moonu, pořád je to síla jako hrom.


Končíme, jdu kupovat letenky. Australský speciál číslo jedna odlétá, divil bych se, kdyby se ten jet leg neozval brzy znovu. S Cash Savage už se domlouváme na pivu v Ostravě, už jen slyšet ten přízvuk má svojí cenu.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Preview: Letní filmová škola 2024 (Dielmanová, Fellini, Lynch a další)

Štěpán Nezbeda 18.07.2024

Jelikož nejpohodovější filmová přehlídka letos přinese víc promítacích sálů a projekcí, může se hodit pár tipů na snímky.

Pohoda 2024: Poryvy, tma a naděje

Michal Pařízek 14.07.2024

Tento text nemá být obhajobou ani reportáží, berte ho jako pokus o zprostředkování zážitků z určitého místa v areálu. A pokus mírnit rázná hodnocení a zbrklé analýzy.

Šejkr #134: Kdo je kdo?

Michal Pařízek 12.07.2024

Rozhovor s Libuší Jarcovjákovou pro mě byl jedním ze zásadních zážitků prvního pandemického období, dělali jsme ho někdy na jaře, v době, kdy už začínalo být trochu hezky, ale ulice…

Hadí sykot (z Varů): V hudbě život. A smrt.

Veronika Havlová 07.07.2024

Nicméně od té doby hudební a obzvlášť koncertní snímky ve Varech vyhledávám, obzvlášť pokud se promítají ve Velkém sále.

Hadí sykot (z Varů): Křik perličky a jiné holčičí hysterie

Veronika Havlová 04.07.2024

Scéna, v níž se devět tetiček snaží umlčet dvojici mladých žen tím, že jim ritualizovaným sborovým zpěvem vyjadřují bezmeznou účast a lásku, je zatím jedna z nejmrazivějších, které jsem tu…

Hadí sykot (z Varů): Kdo jsme my?

Veronika Havlová 02.07.2024

Ta samozřejmost, s níž mě zařadil do skupiny “my”, a předpoklad, že přece logicky musím chodit na filmy s LGBTQ+ tematikou, když jsem sama jedno z písmen, mě trochu zarazila.

Hadí sykot (z Varů): Konec světa v hotelu Thermal

Veronika Havlová 30.06.2024

Tehdejší hvězdou byl Robert DeNiro, který při vstupu do sálu při pohledu na shromážděný dav rezignovaně vydechl: “Oh, Jesus…”

Šejkr #133: „What you fear to hear from my mouth?“

Michal Pařízek 28.06.2024

O to smutnější bylo číst text Josefa Chuchmy, který se do určité části domácí kulturní publicistiky opřel neurvale i jalově zároveň.

Preview: MFF Karlovy Vary 2024 (Machoninovi, chodecký film a Escobarův hroch)

Filip Hastík, Veronika Havlová, Štěpán Nezbeda 20.06.2024

Z letošní nabídky vybíráme dvanáct tipů napříč sekcemi, Janžurku mezi nimi nenajdete – ta bude kolem druhé odpolední u Puppu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace